Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Προκαταρκτικές συζητήσεις ΔΕΗ – ΓΕΝΟΠ για τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας



Κωνσταντίνος Φιλίππου

Υπό τη βαριά σκιά των οικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 συνολικά στην οικονομία και την αγορά εργασίας η ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ ξεκίνησαν τις προκαταρκτικές συζητήσεις για τη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αν και η τρέχουσα, που έχει εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2018, λήγει τον Μάιο του 2021, εντούτοις οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κάτσουν στο τραπέζι προκειμένου σε πρώτο χρόνο να καταγράψουν τα σημεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες και η διοίκηση και η συνδικαλιστική ηγεσία επιθυμούν την ταχεία κατάληξη. Κάποιες εκτιμήσεςι δείχνουν ακόμη και το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Οι συνδικαλιστές,

όπως αναφέρουν πηγές, δεν εμφανίζονται μέχρι στιγμής με μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις. Το γενικότερο περιβάλλον στην αγορά δεν φαίνεται να σηκώνει τέτοιες διαθέσεις όσο κι αν πολλά από τα εργασιακά αιτήματα που θέτουν κατά καιρούς τα σωματεία είναι δίκαια.

Η ΓΕΝΟΠ φέρεται να επιθυμεί σε πρώτο χρόνο τη διατήρηση θετικών ρυθμίσεων των προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως η χορήγηση του ημερήσιου επιδόματος των 4 ευρώ για σίτιση. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι η Ομοσπονδία επιδιώκει την ίδια διάρκεια της ΕΣΣΕ με αυτήν που ισχύει. Δηλαδή είναι τριετής.

Η Ομοσπονδία, κατά τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται να θέσει και ζήτημα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων εργαζομένων της εταιρίας και ιδίως στις κατηγορίες εκείνες όπου οι συνθήκες εργασίας είναι αντίξοες. Όπως οι τεχνικοί – εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ.

Πάντως, οι συζητήσεις έχουν ακόμη δρόμο μπροστά και το θετικό είναι πως και η διοίκηση της εταιρίας, δείχνει την πρόθεση να συμβάλει σε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη και ιδίως ενόψει του μεγάλου μετασχηματισμού των δραστηριοτήτων της. 

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου