Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Στα ταμεία της ΔΕΗ μέσα στον Ιανουάριο τα πρώτα 200 εκατ. από την «μεγάλη» τιτλοποίηση - Άλλα 200 εκατ. από την προπληρωμή του Δημοσίου για το ρεύμα του 2021

 

Γιώργος Φιντικάκης

Με το «δεξί» μπαίνει το 2021 για την ΔΕΗ καθώς μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να δρέψει τους πρώτους καρπούς από το μεγάλο πακέτο της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, αυτό για χρέη άνω των 90 ημερών που είχε συνάψει το καλοκαίρι με την Pimco. 

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να βάλει στα ταμεία της γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή την μερίδα του λέοντος από το συνολικό προσδοκώμενο έσοδο της συμφωνίας του Ιουλίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ με τον διεθνή επενδυτικό οίκο. 

Κεφάλαια που αποτελούν μια πρώτη «μαγιά» για την χρηματοδότηση τμήματος των επενδυτικών πλάνων της ΔΕΗ, μαζί φυσικά με πόρους από άλλες πηγές, μεταξύ των οποίων και τα 150 εκατ. που εισέπραξε το Νοέμβριο, από την «μικρή» τιτλοποίηση με την JP Morgan, συνολικού ύψους 200 εκατ ευρώ, με την ίδια τμηματική λογική.

Τα ποσά τόσο από το deal με την Pimco, όσο και από την πρώτη συναλλαγή, αυτή για το «μικρό» πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων έως 60 ημερών, «κτίζονται» σταδιακά. Είναι ο τρόπος που δουλεύουν τέτοιες συναλλαγές, με τον πωλητή να βλέπει τα κεφάλαια να μπαίνουν τμηματικά στα ταμεία του, ανάλογα με την κλιμακωτή διαχείριση των οφειλετών, κατ’ αντιστοιχία με την πορεία μεταβίβασης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον αγοραστή.

Αθροίζοντας και τις δύο τιτλοποιήσεις προκύπτει ένα ποσό γύρω στα 500 εκατ ευρώ. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς γραμμές χρηματοδότησης, όπως αυτή που σύναψε με την EBRD τον Νοέμβριο, ύψους 160 εκατ, τμήμα της φετινής κερδοφορίας αφού αφαιρεθεί η αποπληρωμή παλαιών οφειλών σε διαχειριστές, ποσά που θα εξοικονομήσει του χρόνου από το «σβήσιμο» λιγνιτικών μονάδων (Καρδιά 3,4, Μεγαλόπολη 3), μαζί με μια τυχόν έξοδο στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, η επιχείρηση συσσωρεύει μια πολύ ισχυρή δύναμη πυρός για την χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου.

Καταβολή της α’ δόσης για την προπληρωμή

Σημειωτέον πάντως ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και προτού εισπράξει τα πρώτα κεφάλαια από την Pimco, η ΔΕΗ θα δει να μπαίνουν στα ταμεία της γύρω στα 200 εκατ ευρώ. Αντιπροσωπεύουν την πρώτη δόση της προπληρωμής για την ηλεκτροδότηση με έκπτωση που θα παράσχει η επιχείρηση το 2021 στο Δημόσιο, δηλαδή σε υπουργεία, δημόσιες επιχειρήσεις, ΟΤΑ, νοσοκομεία, σύμφωνα με προ ημερών κοινή υπουργική απόφαση των Σταϊκούρα, Σκυλακάκη.

Σε αντίθεση πάντως με ό,τι είχε συμβεί τα δύο προηγούμενα χρόνια, φέτος η επιχείρηση θα εισπράξει μόνο το 50% από όσα κανονικά δικαιούται. Τέτοια εποχή πέρυσι, το Δημόσιο της είχε προκαταβάλει ολόκληρο το ποσό για το 2020, δηλαδή κοντά στα 500 εκατ ευρώ. Φέτος, η υποχρέωση... σπάει στα δύο. Η πρώτη δόση, ύψους 200 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί έως την 31/12/2020 και η δεύτερη δόση ύψους 390,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί έως την 28/02/2021.

Στην ουσία και σε μια συγκυρία όπου τα συνεχή πακέτα στήριξης της οικονομίας, οι συνεχείς γύροι επιστρεπτέας προκαταβολής και οι αναστολές φόρων και εισφορών, δοκιμάζουν τα δημοσιονομικά της χώρας, η ΔΕΗ καλείται να βάλει «πλάτη». Δυνατότητα που της επιτρέπει η αρκετά βελτιωμένη της ρευστότητα, εξαιτίας της οποίας μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την ανάσα ρευστότητας του μισού δισ. ευρώ που της παρείχε το Δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου