Το δεύτερο lockdown δεν επιβεβαίωσε τους φόβους ότι θα φρενάρει ο ρυθμός μείωσης των οφειλών της ΔΕΗ προς τρίτους. Η θετική πορεία της εισπραξιμότητας, αλλά και ευρύτερα η καλή λειτουργική κερδοφορία επιτρέπουν στην επιχείρηση να κρατά ένα σταθερό μηνιαίο ρυθμό εξόφλησης των παλαιών χρεών προς διαχειριστές, (ΔΑΠΕΕΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), καθώς και εργολάβους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η χρονιά θα κλείσει με χρέη προς τρίτους κοντά στα 600 εκατ. ευρώ έναντι των 900 εκατ. τον Ιούλιο του 2019. Κατεβαίνουν δηλαδή με ένα μέσο μηνιαίο ρυθμό της τάξης των 18 εκατ. ευρώ, κατά τι χαμηλότερα απ' ότι προ μηνών, με την επιχείρηση πάντως να εκτιμά ότι η 31η Δεκεμβρίου θα βρει τον επίμαχο «λογαριασμό» περιξ των 600 εκατ. ευρώ, ανάλογα και με τις επιδόσεις εισπραξιμότητας των τελευταίων εβδομάδων του έτους.
Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια μείωση της τάξης του 35% μέσα σε ενάμισι χρόνο, με ό,τι ωστόσο αυτό συνεπάγεται για το καθαρό αποτέλεσμα της ΔΕΗ. Στο ζήτημα είχε αναφερθεί στις 30 Νοεμβρίου κατά την συζητήση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις ρυθμίσεις των ΑΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ.Στάσσης.
Σχολιάζοντας τότε την λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, η οποία είναι μεγάλη, ο επικεφαλής της είχε αναφέρει ότι στο τέλος του 2020 το καθαρό αποτέλεσμα θα περιορισθεί σε μόλις 50 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα λειτουργικά κέρδη κατευθύνθηκαν κατά το τελευταίο έτος και κατευθύνονται σε μια πληθώρα από ανάγκες, όπως είχε πει, κατονομάζοντας μεταξύ των άλλων, τα χρέη άνω των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, προμηθευτές και ειδικούς λογαριασμούς. «Υπήρχε πέρυσι καθυστέρηση 17 μηνών στις πληρωμές των ΑΠΕ, πλέον έχει μαζευτεί στους 2 μήνες, άρα είναι και αυτό κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε στη ΔΕΗ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συνεπέστερη
Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή η ΔΕΗ έχει γίνει συνεπέστερη. Εχει ξεκινήσει να αποπληρώνει με καλύτερο ρυθμό τις οφειλές της, γεγονός που εξηγεί και την βελτίωση της ρευστότητας του ΔΑΠΕΕΠ, παρότι η εταιρεία έχει ακόμη δρόμο μπροστά, μέχρι την επάνοδο σε πλήρη κανονικότητα.
Στα τέλη πάντως της περυσινής χρονιάς, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Στο ερώτημα τότε προς την διοίκηση, πότε θα αρχίσει η ΔΕΗ να αποπληρώνει προς τους διαχειριστές, τις παλαιές συσσωρευμένες προς αυτούς οφειλές, η απάντηση ήταν “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”.
Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν προ ενός έτους πηγές της επιχείρησης, η στιγμή που αυτή θα ξεκινούσε να εξοφλεί με κανονικό ρυθμό τέτοια παλαιά χρέη, θα αργούσε να έρθει. Εχοντας ένα ταμειακό έλλειμμα, της τάξης των 900 εκατ ευρω σε ετήσια βάση, που κινδύνευε μάλιστα να αυξηθεί, το τελευταίο που απασχολούσε στα τέλη του 2019 την ΔΕΗ, ήταν να ανοίξει μια νέα “τρύπα” στον ισολογισμό της. Η γραμμή ήταν πως η εξόφληση προς τους διαχειριστές θα γίνεται σιγά-σιγά, με την λογική του… στάγδην.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα. Κινήσεις μείωσης κόστους, η πανδημία και η κατακρύμνηση στις τιμές των ενεργειακών αγαθών βοήθησαν σε αυτό. Μόνο οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα τρίτων, CO2, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν στο εννεάμηνο κατά 678,1 εκατ ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η βελτίωση των οικονομικών επέτρεψε και την επιτάχυνση των καταβολών δόσεων των συσσωρευμένων οφειλών προς τρίτους. Και ο στόχος είναι στα τέλη του 2021, τα συνολικά της χρέη προς τρίτους να πέσουν στα 250-300 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου