Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Μεγάλες αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις ετοιμάζει η ΔΕΗ


Αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να φτάνουν και σε διψήφια ποσοστά για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ. Οι αυξήσεις θα συνοδευθούν από μονοψήφια ποσοστά μειώσεων στα τιμολόγια εμπορικών επιχειρήσεων και επαγγελματικών εργαστηρίων που είναι ..
συνδεδεμένα με τη χαμηλή τάση. Οι αποφάσεις της ΔΕΗ συνδέονται με τη δέσμευση του Μνημονίου για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων (τιμολογίων κάτω του κόστους) από 1ης Ιουλίου 2014, θέμα που η τρόικα έχει θέσει στις ελληνικές αρχές από τον περασμένο Οκτώβριο και επανέφερε στη συνάντηση που είχαν χθες τα αρμόδια κλιμάκια που βρέθηκαν στην Αθήνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Οι αυξήσεις αφορούν περί τα 2 εκατ. καταναλωτές και ένας μεγάλος αριθμός αυτών σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ αφορά σε εξοχικές κατοικίες, ενώ η επιχείρηση θα επιδιώξει τη μεταφορά όσων πληρούν τα κριτήρια στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Την επιβάρυνση από μεγάλες αυξήσεις δεν θα αποφύγουν ωστόσο καταναλωτές με χαμηλή κατανάλωση που δεν πληρούν τα κριτήρια του ΚΟΤ, όπως για παράδειγμα φοιτητές, εργένηδες κ.λπ., οι οποίοι θα μεταπηδήσουν στην αμέσως επόμενη κλίμακα κατανάλωσης της ΔΕΗ.
Προς το παρόν, τις αυξήσεις θα αποφύγουν οι αγροτικές καταναλώσεις, οι οποίες επίσης εντάσσονται στην κατηγορία των σταυροειδών επιδοτήσεων που σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να καταργηθούν από την 1η Ιουλίου. Η τρόικα φέρεται να έχει δώσει στην κυβέρνηση την αναγκαία πίστωση χρόνου για την εκκαθάριση του Μητρώου αγροτών, αφού σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με το φθηνό επιδοτούμενο αγροτικό τιμολόγιο είναι πράγματι αγρότες. Σύνηθες, σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ, είναι το φαινόμενο της σύνδεσης της αγροτικής κατανάλωσης με οικίες ακόμη και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αναφέρονται και περιστατικά χρήσης αγροτικού τιμολογίου και από μεγαλοεπιχειρηματίες που διατηρούν εξοχικές κατοικίες μέσα σε ένα αγρόκτημα. Ολοι αυτοί επιδοτούνται από τους μικροεμπόρους και τα επαγγελματικά εργαστήρια, αφού η ΔΕΗ είχε μεταφέρει στα τιμολόγια αυτής της κατηγορίας το κόστος για τη συντήρηση της πολιτικής των σταυροειδών επιδοτήσεων. Μικροέμποροι και επαγγελματίες θα επωφεληθούν από την κατάργησή τους με μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα κυμαίνονται γύρω στο 4,5%-5%.
Με αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα επιβαρυνθεί ωστόσο πολύ σύντομα το σύνολο των οικιακών καταναλωτών, όπως και τα βιομηχανικά και εμπορικά τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης. Αυτές θα πρέπει να καλύψουν το κόστος που κατέβαλε η ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) τα έτη 2012 και 2013, το οποίο σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕ προ διημέρου διαμορφώνεται στο συνολικό ποσό των 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1,5 δισ. περίπου αντιστοιχεί στο κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών που δεν είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα με ακριβές και ρυπογόνες μονάδες μαζούτ και ντίζελ και το οποίο θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν γίνει τα έργα διασύνδεσης. Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει ήδη σχέδιο επιμερισμού αυτού του κόστους στις διάφορες κατηγορίες τιμολογίων, το οποίο και θα καταθέσει με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής προς ψήφιση.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου