Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

34 πάροχοι στη Βρετανία το αποδεικνύουν: η ενέργεια είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσεις σε ιδιώτες!


"Ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα", "ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές", "ο ανταγωνισμός ωφελεί τους καταναλωτές", "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση" είναι μερικές απ' τις "καραμέλες" του ρηγκανισμού και του θατσερισμού, που σάρωσαν και την Ευρώπη πριν κάμποσα χρόνια.

Η Βρετανία ήταν απ' τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να ιδιωτικοποιήσουν την ενέργεια και σήμερα 34 πάροχοι πουλάνε στους Βρετανούς και τους ΒορειοΙρλανδούς ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. 34 πάροχοι σίγουρα είναι αρκετοί, ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία σ' αυτό. Αλλά γιατί τότε στη Βρετανία κανένας δεν είναι ευχαριστημένος;

"Γιατί οι πάροχοι ενέργειας δεν κάνουν ούτε τα βασικά;" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της The Telegraph, πριν μερικές ...μέρες.

Τα παράπονα των καταναλωτών έχουν εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα, καταγράφεται πλέον ένα κάθε τρία δευτερόλεπτα! Μόνο στους τρεις πρώτους μήνες του 2014 οι διαμαρτυρίες σε βάρος των Έξι Μεγάλων παρόχων έφθασαν τα 1,7 εκατομμύρια, με τα περισσότερα παράπονα ανά 1000 καταναλωτές να αφορούν τις εταιρείες npower και EDF. Οι διαμαρτυρίες σε βάρος της ... British Gas διπλασιάστηκαν μέσα σε έξι μήνες! Οι επίσημες διαμαρτυρίες στον κρατικό ενεργειακό διαμεσολαβητή (ombudsman) στο πρώτο εξάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το συνολικό αριθμό του 2013!

Η Telegraph αναγκάστηκε να παρέμβει η ίδια σε πολλές περιπτώσεις σε παρόχους, απειλώντας τους με κακή δημοσιότητα, για να λυθούν ακόμα και πολύ απλά προβλήματα. Οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών που καταγράφει η Telegraph ενδεικτικά είναι:

  • Αναμονή 45 λεπτών στο τηλέφωνο για να καταφέρουν να επικοινωνήσουν με την "εξυπηρέτηση (sic) πελατών",
  • υποσχέσεις για επανάκληση από την εταιρεία που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν,
  • Άρνηση απάντησης σε επιστολές ή ηλεκτρονικά μηνύματα,
  • Άρνηση ευθύνης του παρόχου, μεταφέροντας την ευθύνη και κατηγορώντας άλλο πάροχο,
  • Αναμονή επί πολλούς μήνες και εξαναγκασμό σε δαπάνη χρόνου και χρήματος για διόρθωση απλών λαθών σε λογαριασμούς,
  • Εμφάνιση νέων λαθών κατά τη διόρθωση λανθασμένων χρεώσεων,
  • Αδυναμία χρήσης κοινής λογικής για τη διόρθωση λανθασμένων χρεώσεων τους θερινούς μήνες ή προσαύξηση λογαριασμών κατά μερικές χιλιάδες λίρες,
  • Αδυναμία σωστής συσχέτισης του σωστού καταναλωτή με τον αντίστοιχο μετρητή και αδυναμία διόρθωσης χωρίς παρέμβαση της εφημερίδας,
  • Αντιμετώπιση των καταναλωτών με περιφρόνηση από κάποιες εταιρείες, όπως η npower και η Scottish Power.
  • Απάντηση απ' το τμήμα πωλήσεων προς νέους πελάτες έως και δέκα φορές ταχύτερα απ' ό,τι απαντά το τμήμα "εξυπηρέτησης πελατών" προς τους ήδη υφιστάμενους πελάτες.

"Enough is enough" λέει η Telegraph, "τα έχουμε δει όλα" απ' τους παρόχους. "Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το ότι οι Έξι Μεγάλες εταιρείες, που εξυπηρετούν εκατομμύρια λογαρισμών για δεκαετίες, δεν μπορούν να κάνουν σωστά ούτε τα βασικά", λέει ο ιδρυτής του ιστότοπου Energyhelpline. "Είναι εξοργιστικό να πρέπει να περιμένεις μια ώρα στο τηλέφωνο επειδή η εταιρεία δεν έχει προσλάβει αρκετό προσωπικό, όταν τα κέρδη των εταιρειών έχουν ανεβεί απ' τα 233 εκατ. λίρες το 2009 στα 1,2 δισεκ. λίρες το 2012".

Είναι θέμα χρόνου πλέον να βρεθεί ένας Βρετανός πολιτικός, που θα υποσχεθεί στους χιλιοταλαιπωρημένους ψηφοφόρους επανεθνικοποίηση των πάντων και αντιστροφή του θατσερικού μοντέλου. Ίσως κάποιοι θα τον πουν "κομμουνιστή", αλλά οι ψηφοφόροι θα τον θεωρήσουν πιθανότατα απλά σώφρονα και ορθολογιστή. Η ενέργεια τελικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναθέτει κανείς σε ιδιώτες. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 
Αν όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι από προσωπικές σας εμπειρίες, απ' την υπέροχη "απελευθερωμένη" αγορά τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, δεν είναι καθόλου τυχαίο και συμπτωματικό. Απλά είναι οι θεμελιώδεις αδυναμίες ενός συστήματος βασισμένου στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας κι όχι της ικανοποίησης των αναγκών του πολίτη-πελάτη. Πολλοί θυμούνται ακόμα το δημόσιο ΟΤΕ, που συχνά έπρεπε να βάλεις πολιτικό μέσο για να εξασφαλίσεις τηλεφωνική σύνδεση, και θεωρούν ότι η "απελευθέρωση" έφερε οφέλη στον καταναλωτή.  Μόνο που τώρα πρέπει να οπλιστείς με ιώβεια υπομονή για να "εξυπηρετηθείς" απ' την "υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών" των παρόχων ή, ακόμα χειρότερα, από κάποια "φωνητική πύλη".

Καλό θα είναι να διαβάσετε το άρθρο "π-ΟΤΕ ξανά το ίδιο λάθος" της Εφημερίδας των Συντακτών πριν μερικές μέρες, για να δείτε πού οδήγησε η παράδοση του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom. Τα παπαγαλάκια του συστήματος μπερδεύουν σκόπιμα τη ραγδαία αλλαγή της τεχνολογίας, που έφερε στις τηλεπικοινωνίες η ψηφιακή εποχή, με την επιλογή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού. Σήμερα δεν υπάρχει μόνο σταθερή τηλεφωνία, υπάρχουν κι εναλλακτικές δυνατότητες όπως η κινητή και η επικοινωνία μέσω υπολογιστή (skype, messenger, κοινωνική δικτύωση, chat, κλπ). Και σκόπιμα συγχέουν ότι άλλο πράγμα είναι η δημόσια παροχή προς τον πολίτη κι άλλο πράγμα η κομματικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων, προκειμένου να ελέγχονται οι προμήθειες και οι προσλήψεις, προκειμένου να ρέουν οι μίζες ανεμπόδιστα. Αλλά τι να περιμένει κανείς απ' αυτούς που θεωρούν υποχρέωσή τους όχι μόνο να μην εμφανίζονται στο δικαστήριο για την υπεράσπιση του δημόσιου χρήματος, αλλά επιπλέον να αναλαμβάνουν την υπεράσπιση των καταχραστών, των γλεντζέδων της Energa & Hellas Power ... 

Το πρόβλημα είναι το βαθύτατα σάπιο πολιτικό σύστημα, όχι η δημόσια παροχή υπηρεσιών ...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου