Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΔΕΔΔΗΕ:Ανοίγει η "αυλαία" για τη μάχη των πρώτων 200.000 έξυπνων μετρητών


Ξεκίνησε και επίσημα χθες η επιχειρηματική μάχη για την προμήθεια και εγκατάσταση των πρώτων 200.000 έξυπνων μετρητών, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ προκήρυξε το σχετικό διαγωνισμό.
 
Σύμφωνα με την προκήρυξη, στο πλαίσιο του έργου προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν 60.000 έξυπνοι μετρητές στο Νομό Ξάνθης, 80.000 στο Νομό Λέσβου, 20.000 στο Νομό Λευκάδας, 7.000 στη Αττική και 3.000 στη Κ. Μακεδονία. Προαιρετικά θα εγκατασταθούν επίσης ..17.000 στη Σαντορίνη, 3.000 στην Κύθνο, και 10.000 στη Μύλο.
 
Οι περιοχές αυτές δεν επελέγησαν τυχαία. Αφορούν αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, καθώς και νησιά, προκειμένου να αποκτηθεί εμπειρία από τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής επικράτειας.
 
Όσο για τους επενδυτές, μεταξύ των ονομάτων που ακούγεται ότι θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συγκαταλέγονται προμηθευτές εξοπλισμού software και hardware, σαν τη σουηδική Ericsson, και την ιταλική Enel, κινέζικες εταιρείες, αλλά και ελληνικές όπως η Intrakat, καθώς επίσης κατασκευαστικές σαν την Ελλάκτωρ, και τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
 
Καταληκτική ημερομηνία η 22α Σεπτεμβρίου
 
Σαν καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ορίστηκε η 22α Σεπτεμβρίου 2014, και καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε η αντικατάσταση των πρώτων παλαιών ρολογιών της ΔΕΗ με νέα ψηφιακά, θα αρχίσει μέσα στο 2015. Άλλωστε, ο νικητής του διαγωνισμού υποχρεούται από τους όρους σε εννέα μήνες από τη σύμβαση να έχει εγκαταστήσει τους πρώτους 10.000 μετρητές, και σε 15 μήνες τους υπόλοιπους 160.000.
 
"Καρδιά" του συστήματος θα είναι ένα κέντρο τηλεμέτρησης για 300.000 σημεία μέτρησης, που θα αναλάβει να κατασκευάσει ο νικητής του διαγωνισμού. Πρόσβαση στα δεδομένα κατανάλωσής του θα έχει ο καταναλωτής και μέσω ενός ειδικού web portal που θα κατασκευάσει ο ανάδοχος.
 
Συλλογή στοιχείων ανά 15 λεπτά
 
Με το νέο σύστημα η καταμέτρηση θα γίνεται πλέον on line. Ανά 15 λεπτά ο κάθε μετρητής θα μαζεύει στοιχεία. Στο τέλος της ημέρας θα τα αποστέλλει μέσω δικτύου ασύρματης κινητής τηλεφωνίας (GSM-GPRS modem) ή μέσω των καλωδίων της ΔΕΗ (PLC) στον κοντινότερο υποσταθμό. Εκεί θα συγκεντρώνονται δεδομένα απ’ όλες τις γειτονικές κατοικίες. Από εκεί, είτε μέσω οπτικής ίνας είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, θα αποστέλλονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή (Data Center), που θα τοποθετηθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στο Ρουφ.
 
Με τη σειρά του ο υπολογιστής θα επεξεργάζεται τα στοιχεία, και θα δημιουργεί ένα ιστορικό με την κατανάλωση του κάθε πελάτη. Έτσι θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή online εικόνα για τις αυξομειώσεις της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, ποιες είναι οι ώρες μεγάλης αιχμής σε ωριαία, ημερήσια, εβδομαδιαία βάση κ.ο.κ. Η διαχείριση της ζήτησης θα γίνεται αποτελεσματικότερα, οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού θα ρυθμίζουν καλύτερα την παραγωγή τους εξοικονομώντας ενέργεια, και οι εταιρείες προμήθειας θα μπορούν να εφαρμόσουν πολυζωνικά τιμολόγια.
 
Με SMS η ενημέρωση των καταναλωτών
 
Μια από τις νέες, καινοτόμες υπηρεσίες που θα διαθέτουν οι νέοι "έξυπνοι μετρητές" είναι η ενημέρωση των καταναλωτών τόσο για το ρεύμα που έχουν ξοδέψει όσο και για τις προγραμματισμένες διακοπές μέσω μηνυμάτων SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.
 
Αν πάλι το κινητό τους είναι συνδεδεμένο με το internet ή αν διαθέτουν tablet τότε θα έχουν πρόσβαση και σε ιστορικά δεδομένα κατανάλωσης, ώστε να συγκρίνουν τις καταναλώσεις που έκαναν σε επιμέρους χρονικές περιόδους, για παράδειγμα τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αναλόγως λοιπόν, αν έχουν υπερβεί τα συνηθισμένα επίπεδα κατανάλωσης, θα μπορούν να την περιορίζουν.
 
Οθόνες μόνο σε 30.000 κατοικίες
 
Διαφορετικά, αν δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους, θα μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή τα παραπάνω δεδομένα σε μια μικρή οθόνη στο εσωτερικό του σπιτιού τους, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τον μετρητή.
 
Επειδή ωστόσο το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, σε αυτή τη φάση οθόνες θα εγκατασταθούν μόνο σε 30.000 κατοικίες. Οι υπόλοιποι καταναλωτές θα ενημερώνονται μέσω SMS.
 
Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, που αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, θα χρησιμοποιηθούν για το πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποχρεωτικής από την ΕΕ αντικατάστασης ως το 2020 του 80% και των 7 εκατομμυρίων μετρητών χαμηλής τάσης με έξυπνους ψηφιακούς.
 
Εκτός από την online κατανάλωση που θα δείχνουν στους κατόχους τους, οι "έξυπνοι μετρητές" θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ και στους ανταγωνιστές της, τωρινούς και μελλοντικούς, να καθιερώσουν τα λεγόμενα πολυζωνικά τιμολόγια, με τρεις ή τέσσερις διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης, όταν σήμερα ισχύουν μόνο δύο, μία για την ημέρα και μία για τη νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου