Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΔΕΗ: Βραχνάς ανεξόφλητων λογαριασμών 819 εκατ. ευρώ

Σε αποκάλυψη σοκ περί διπλασιασμού του ύψους των ανεξόφλητων λογαριασμών προέβη ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Ε. Μπουζούλας. 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην επικεφαλής της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ανέρχονται περίπου σε 819 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος εξαπολύει επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση των οικονομικών της επιχείρησης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης η μη αποφασιστικότητα γρήγορων αποφάσεων της ΡΑΕ και η επιβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ , ως φοροεισπράκτορα, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις χρηματοεισροές της ΔΕΗ, στραγγαλίζοντας τα επενδυτικά της προγράμματα, τις υποχρεώσεις της σε αναδόχους, προμηθευτές και δυσχεραίνουν δανειοληπτικές συναλλαγές».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση στοιχεία που είχαν διαρρεύσει πριν από μερικούς μήνες οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι χωρίς το περίφημο έκτακτο τέλος των ακινήτων, στο εννεάμηνο του έτους οι επισφάλειες της μέσης και της χαμηλής τάσης είχαν εκτιναχθεί στα 103,9 εκατ. ευρώ από 42,4 εκατ. ευρώ το 2010, αύξηση που όμως αποδίδεται και στην αυστηροποίηση και στον πιο συντηρητικό τρόπο υπολογισμού των επισφαλειών. Με βάση δηλαδή τα επίσημα στοιχεία, το πρόβλημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, τις καθυστερήσεις και τις επισφάλειες, προϋπήρχε του τέλους ακινήτων, ωστόσο φαίνεται να εντάθηκε και να πήρε μορφή «χιονοστιβάδας» δημιουργώντας τεράστια προβλήματα χρηματοροών και ρευστότητας για την επιχείρηση, όπως καταγγέλλει και ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ.


Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες έχει ήδη σημάνει συναγερμός στη ΔΕΗ, καθώς η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε μη νόμιμη τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, δημιουργεί νέα προβλήματα. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι μπορεί να ενταθούν τα φαινόμενα μη πληρωμής λογαριασμών, στους οποίους εκτός από το τέλος περιλαμβάνονται και οι άλλες χρεώσεις που αποτελούν τα έσοδα της ΔΕΗ.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι παρεμβάσεις στελεχών της ΔΕΗ που άφησαν να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος επικαλεστεί οικονομικές δυσκολίες μπορεί να πληρώσει μόνο το λογαριασμό του ρεύματος. Η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια εσωτερική οδηγία ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποια πρακτορεία έγινε δεκτή η μερική εξόφληση λογαριασμών χωρίς το τέλος ακινήτων.

Οι δηλώσεις αυτές και οι πληροφορίες προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ΥΠΟΙΚ που επιτέθηκε εναντίον «στελεχών της ΔΕΗ» ότι δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις «κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών «το ειδικό τέλος συνεισπράττεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ» ενώ σε περίπτωση μερικής εξόφλησης του λογαριασμού χωρίς το ειδικό τέλος, τότε στον επόμενο λογαριασμό «εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος».

 «Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.


 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου