Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Πώς μπορεί να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός με τη ΡΑΕ


Σχέδια απεμπλοκής από το πιθανό αδιέξοδο που μπορεί να
δημιουργηθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούνται, με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε με τη διαδικασία εκλογής του προέδρου και του αντιπροέδρου της ανεξάρτητης αρχής τον περασμένο Ιούνιο. Θυμίζουμε ότι όπως αποκαλύφθηκε οι συγκεκριμένοι διορισμοί δε συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία που καθορίζει ο κανονισμός της βουλής κατά τη διαδικασία ακρόασης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, γεγονός που δημιούργησε πλήθος ερωτημάτων. 
Το πρόβλημα βεβαίως δε σταματά εκεί. Νομικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά τις αποκαλύψεις αυτές υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αμφισβητηθεί δικαστικά όχι μόνο η σύνθεση της ..
ανεξάρτητης αρχής αλλά και οι αποφάσεις της. Μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφές ότι θα προκαλούσε περαιτέρω προβλήματα, ιδιαίτερα μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πρακτικής αδράνειας της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την αγορά ενέργειας.
Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου είχε σημαντικά κενά στη σύνθεση της ολομέλειας (ήταν κενές οι 4 από τις 7 θέσεις) και μόλις προ ημερών, αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των νέων μελών και της αντιπροέδρου, συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση μετά από 3 μήνες, από την τελευταία συνεδρίαση στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ήδη δηλαδή στη Ρυθμιστική Αρχή έχει συσσωρευτεί σημαντικός όγκος δουλειάς και υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που αφορούν ακόμη και σε μνημονιακές υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιωθούν είτε αποκλειστικά από τη ΡΑΕ είτε με τη συνδρομή της.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές, ζητήθηκε από τη ΡΑΕ νομική γνωμοδότηση επί του θέματος. Θυμίζουμε ότι όταν έγινε γνωστό το θέμα πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής είχαν κάνει λόγο για "επικρατούσα νομική άποψη ότι δε χρειάζεται η απόλυτη αλλά η σχετική πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής". Πάντως κάποιες άλλες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αναφέρουν ότι μπορεί να ζητηθεί και η γνωμοδότηση ενός επίσημου θεσμικού οργάνου, προκειμένου να μην παρατείνεται η αβεβαιότητα και να διαφυλαχθούν έναντι πιθανών αμφισβητήσεων οι αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής.
Ως έσχατη λύση, κάποιες πληροφορίες ήθελαν να εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο της εκ νέου εκλογής, εξέλιξη ωστόσο που θα δημιουργούσε νέα πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία της ΡΑΕ και είναι απευκταία από όλες τις πλευρές και πρωτίστως το αρμόδιο υπουργείο, ενόψει του κινδύνου να υπάρξουν καθυστερήσεις σε υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας στο πλαίσιο του μνημονίου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες τέλος το θέμα της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και της διασφάλισης της ανεξαρτησίας και της οικονομικής τους αυτοτέλειας αναμένεται να τεθεί εκ νέου όχι μόνο από τους δανειστές (υπάρχει σχετική ρητή υποχρέωση για διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ στο μνημόνιο) αλλά και από την αντιπολίτευση.


του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου