Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Τέλη Μαΐου η λίστα όσων περνούν στη β' φάση για ΑΔΜΗΕ - Παράταση για το έσοδο από ΡΑΕ


Προς τα τέλη του μήνα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινωθεί η λίστα με τους προεπιλεγέντες επενδυτές που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 66% της εταρείας.
Η εξέταση από τη ΔΕΗ των φακέλων των πέντε υποψηφίων συνεχίζεται (Elia, Terna, China State Grid, India Power Corporation, PSP Investments), και σύμφωνα με τις πληροφορίες...
οι τέσσερις από τους πέντε -αν όχι όλοι- πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης για να περάσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας.
Δεδομένου ωστόσο ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μιλούσε για τα τέλη Ιουνίου, είναι σαφές ότι δεν θα επιτευχθεί, και ότι μάλλον θα χρειαστούν ένας με δύο επιπλέον μήνες.
Εκτίμηση που ενισχύεται και από την παράταση που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τον καθορισμό της μεθοδολογίας υπολογισμού του εσόδου που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ από την διαχείριση και εκμετάλλευση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού. Ενώ η δημόσια διαβούλευση επί της τελικής πρότασης της ΡΑΕ έληγε κανονικά την Παρασκευή 16 Μαΐου, η διαδικασία παρατείνεται μέχρι τις 23 Μαΐου.
Η μεθοδολογία για το ύψος του εσόδου θα παίξει τον καταλυτικότερο ρόλο για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από όσους περάσουν στη β΄φάση, καθώς θα προσδιορίσει την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων και άρα τα έσοδα του επενδυτή.
Όσο λοιπόν η μεθοδολογία θα αργεί, τόσο οι υποψήφιοι επενδυτές του ΑΔΜΗΕ που θα προκριθούν στην τελική φάση δεν θα μπορούν να σταθμίσουν τα δεδομένα, και όλη η διαδικασία θα μετατίθεται προς τα πίσω.
Θυμίζουμε ότι οι επενδυτές που θα περάσουν στην δεύτερη φάση θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ένα πλήρες due diligence (σε βάθος έρευνα των οικονομικών στοιχείων του ΑΔΜΗΕ, κ.ά.) που θα διαρκέσει κάποιο ικανό διάστημα, και μετά θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους οικονομικές προσφορές.
Την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας σε κάποιο conference call, ο Andrea Crenna οικονομικός διευθυντής της Ιταλικής Terna, εκτίμησε ότι η δεύτερη φάση, δηλαδή η διαδικασία του due diligence, θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου, με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται προς το τέλος του επόμενου μήνα.
Συμμαχίες
Είναι ωστόσο πολύ πιθανό, κάποιοι εκ των υποψηφίων στη β' φάση του διαγωνισμού να ζητήσουν παράταση των διαδικασιών ώστε να προλάβουν να συμμαχήσουν με funds ή εταιρείες που ενώ είχαν αρχικά εκδηλώσει προφορικό ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ, τελικά δεν εμφανίστηκαν, τηρώντας στάση αναμονής.
Προφανώς, οι συζητήσεις για τις συμμαχίες και η ολοκλήρωσή τους, θα επηρεάσουν -όπως συμβαίνει σε κάθε διαγωνισμό- και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των διαδικασιών, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν θα έβρισκε αντίθετη την τρόικα, με το σκεπτικό ότι όσο ισχυρότερο ενδιαφέρον υπάρξει, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας επίτευξης μεγαλύτερου τιμήματος.
Παράγοντες της αγοράς δεν θα απέκλειαν για παράδειγμα το ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί η Νο1 ινδική εταιρεία δικτύων, Power Grid Coroporation of India. Πρόκειται για την εταιρεία που είχε "χτυπήσει" την πόρτα της ΔΕΗ μαζί με δύο άλλα funds λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, και με το επιχείρημα ότι θέλει να ενημερωθεί καλύτερα για τον ΑΔΜΗΕ, ζήτησε παράταση του διαγωνισμού αρχικά κατά μια εβδομάδα και στη συνέχεια κατά... ένα μήνα, επικαλούμενη το γεγονός ότι απαιτείται έγκριση εκτός από το δικό της Δ.Σ., και από το Ινδικό υπουργικό συμβούλιο, αίτημα το οποίο η ελληνική πλευρά δεν έκανε δεκτό.
Η μεθοδολογία για το έσοδο
Τέλος, αναφορικά με τις αλλαγές που εισάγει η προτεινόμενη από τη ΡΑΕ μεθοδολογία στον καθορισμό του εσόδου, αυτές δεν αναμένεται να επιφέρουν τροποποιήσεις στις αποδόσεις των επενδυμένων κεφαλαίων έναντι αυτών που θα ισχύσουν για το 2014, οι οποίες και είναι 8,5% έναντι 8% που ήταν για το 2013.
Εκεί που το κείμενο της ΡΑΕ προτείνει σημαντικές τροποποιήσεις αφορά τις νέες επενδύσεις του 10ετούς προγράμματος ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, και ειδικά όσες χαρακτηρίζονται ως έργα μείζονος σημασίας. Σε αυτά, προτείνεται να παρέχεται πρόσθετη απόδοση, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Κάπως έτσι προκύπτει και το ποσοστό 10%-10,5% που «κυκλοφορεί» ευρέως στην αγορά το τελευταίο διάστημα.
Πρόκειται για μια απόδοση που θα παρέχεται μέχρι μια 12ετία από τότε που το έργο θα τεθεί σε λειτουργία. Θυμίζουμε ότι για να χαρακτηριστεί ένα έργο ως μείζονος σημασίας, θα πρέπει να συμβάλλει στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνει τους καταναλωτές. Αυτός είναι και λόγος που στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι υποβρύχιες διασυνδέσεις με τα νησιά (Κυκλάδες, και Κρήτη).

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Telh-Maioy-h-lista-oswn-pernoyn-sth-b-fash-gia-ADMHE-Paratash-gia-to-esodo-apo-RAE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου