Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Π.ΚΑΡΑΛΕΥΘΕΡΗΣ:Είμαι παιδί της γενιάς του Καραμανλή-Αγωνίστηκα να μπει η χώρα στην Ευρώπη όταν κάποιοι ήθελαν να καλλιεργώ καφέ στην Νικαράγουα




  Συνέντευξη, στην εφημερίδα Free Sunday, του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Παντελή Καραλευθέρη

Ποιο θεωρείται ότι είναι το μείζον διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την Ε.Ε;
Eίναι το εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε συμμέτοχοι, στον καθορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής έτσι όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε οραματιστεί ή αν προτιμούμε να έχουμε μία  αλλαγή πορείας εκτός Ευρώπης με όσα αρνητικά συνεπάγεται...
αυτή απόφαση.
  
Το διαχρονικό όμως διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι «περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη».
Μια Ευρώπη που θα εφαρμόζει ανθρωποκεντρικές πολιτικές και δεν θα επιδίδεται σε ανθρωποθυσίες λαών και πολιτών…
Μια Ευρώπη ισόρροπης ανάπτυξης και παραγωγής ποιοτικών προϊόντων.
Με μια αγορά όπου θα ισχύουν ενιαίοι όροι και κανόνες.
Μια Ευρώπη που τα ελλείμματα των φτωχών νοτίων χωρών δεν θα αποτελούν τα πλεονάσματα των βορείων πλούσιων χωρών.

Πόσο σας ανησυχεί το γεγονός ότι προβλέπεται μετά τις ευρωεκλογές να αυξηθεί ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου; Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Δεν με ανησυχεί ιδιαιτέρως. Είναι λογικό όταν παίρνονται δύσκολες αποφάσεις να υπάρχει και αντίστοιχη αντίδραση και ο ανάλογος προβληματισμός για το τι πρεσβεύει τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ακόμη ότι η ισχύς έρχεται με την ουσιαστική ένωση.
Διαφωνώ με τον ηγεμονικό ρόλο που παίζουν κατά καιρούς κάποιοι αρχηγοί κρατών όπως τώρα η κα Μέρκελ. Οφείλουν να καταλάβουν όλοι ότι μιλάμε για Ευρωπαϊκή Γερμανία ή Γαλλία και όχι για Γαλλογερμανική Ευρώπη. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα για την κάθε είδους αποσύνδεση από την Ευρώπη. Αν κάποιοι επιθυμούν αντί να διορθώσουν  τα κακώς κείμενα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης να θέλουν να γίνουμε Κολομβία ή Βόρεια Κορέα και πιστεύουν ότι μπορούν να μας σώσουν μόνον οι Ρώσοι και οι Κινέζοι ε... τότε ας το προτείνουν δημόσια  για να γνωρίζουμε και το τι πρεσβεύουν τελικά.
Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να καταθέτει και εποικοδομητικές προτάσεις.
Εγώ όμως είμαι παιδί της γενιάς του Καραμανλή. Αγωνίστηκα να μπει η χώρα στην Ευρώπη όταν κάποιοι ήθελαν να καλλιεργώ καφέ στην Νικαράγουα. Ξαναγυρίσαμε σε εκείνα τα επιχειρήματα της Αριστεράς που δυστυχώς βλέπω να τα πιθηκίζουν πολιτικά και δεξιά κόμματα.
 
Παράλληλα, σημαντικός αριθμός ερευνών έχει δείξει μία έντονη αδιαφορία/αποστασιοποίηση των Ευρωπαίων από τις εκλογές αυτές. Που αποδίδετε αυτό το φαινόμενο και πως νομίζετε ότι μπορεί να αναστραφεί αυτή η τάση;
Φυσικά οι πολίτες έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται για τα λάθη και την αναξιοπιστία που δείχνουν πολλές  φορές όλα τα κόμματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με το να απέχεις θα τιμωρηθούν ορισμένοι ανειλικρινείς πολιτικοί. Οι ευθύνες των κομμάτων είναι τεράστιες αλλά να μην "αθωώνουμε" και εκείνους τους πολίτες  που απαξιώνουν άπαντες  και δεν αγωνίζονται και δεν διαλέγουν τους ικανότερους και άξιους ανεξαρτήτως ιδεολογικής προτίμησης.

Ποια είναι κατά την άποψή σας τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ε.Ε και πως νομίζετε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να δράσει για την ουσιαστική αντιμετώπιση τους;
Η κρίση ήρθε από την Αμερική και ενώ εκεί έχει ξεπεραστεί με τα εργαλεία που διαθέτει η οικονομία της στην Ευρώπη η Ε.Κ.Τ. παραμένει αγκυλωμένη στο χθες.
Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις εργασιακές σχέσεις κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και εκ του αποτελέσματος προωθούν μια σειρά στρεβλώσεων όπως η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία και η νόθευση του ανταγωνισμού.
Άλλο ένα σοβαρότατο ζήτημα είναι ο εσωτερικός ανταγωνισμός με άνισους όρους…. Ενεργειακό κόστος, διαφορετικό φορολογικό σύστημα, διαφορετικό ΦΠΑ κλπ.
Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είναι ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο όμως δεν αντιμετωπίζεται με την συνθήκη του Δουβλίνου Ι & ΙΙ.

Προέρχεσθε από τον χώρο του συνδικαλισμού, όντως ενεργό μέλος συνδικάτου εργαζομένων της ΔΕΗ. Τι εφόδια νομίζετε ότι σας έχει δώσει η συνδικαλιστική σας δράση και πως προτίθεστε να την αξιοποιήσετε αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;
Νομίζω ότι η διαρκής επαφή μου  με τον κόσμο της εργασίας  που δουλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες  (Ορυχεία, εναερίτες, εργοστάσια της ΔΕΗ) με οδηγεί ώστε να μην ξεχάσω ποτέ την αγωνιστικότητα και από που ξεκίνησα εργασιακά. Δεν αναλώθηκε ποτέ στην άκρατη δημαγωγική συνθηματολογία και σε εύκολες επικοινωνιακές ψευτοακτιβίστικες ενέργειες.
Κυρίως μου δόθηκε η δυνατότητα να  παλεύω με αποτελεσματικό τρόπο στο πλαίσιο του αγώνα και της διαπραγμάτευσης. Η εμπειρία και οι γνώσεις να μπορώ να είμαι αξιόπιστος συνομιλητής, να μπορώ να πείθω και την πιο αδιάλλακτη εξουσία για τα δίκαια των αιτημάτων των εργαζομένων.

Ειδικά για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα οποία έχουν πληγεί σημαντικά από την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, τι προτίθεστε να κάνετε αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;
Με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι με εξέλεξαν ως υποψήφιο της ΔΑΚΕ πριν από ένα χρόνο πρώτο από όλες τις παρατάξεις να τους εκπροσωπήσω στο Δ.Σ του Ομίλου ΔΕΗ δείχνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και στις θέσεις της παράταξης μου.  Ανέλαβα την ευθύνη να υπερασπίζω τα συμφέροντα της Επιχείρησης αλλά και τα συμφέροντα των ελλήνων καταναλωτών. Όλα τα παραπάνω  τα λέω για να δείξω σε όσους επιλέξουν να ψηφίσουν τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ότι οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ έχουν δοκιμαστεί και έχουν κριθεί για την προσφορά τους. Απέδειξα ότι μπορώ και να αντιδράσω, θυμίζοντας σας ότι πρωτοστάτησα στην καταψήφιση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ  δείχνοντας ότι μπορώ να πω την γνώμη μου καθαρά ακόμα και στην παράταξη που ανήκω διότι πιστεύω ότι οι καταστάσεις αλλάζουν και από μέσα αλλά και με οργανωμένο συνδικαλιστικό αγώνα. Όχι με λαϊκίστικες κραυγές από έξω. Αν με τιμήσουν οι έλληνες πολίτες θα αγωνιστώ με κάθε μέσο για να μην έχουμε άλλες μισθολογικές και οικονομικές περικοπές στην υγεία, στην παιδεία αλλά και να συνεχιστούν οι επενδύσεις της ΔΕΗ στη πολύπαθη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε όλη την Ελλάδα όπως έγινε με την κατασκευή της Μονάδας Πτολεμαΐδας 5.

Στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις αντιμετωπίζει ως ένα άτυπο δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των πολιτικών των μνημονίων που εφαρμόζονται στη χώρα. Συμφωνείτε με την προσέγγιση αυτή;
Εκεί που κρίνονται τα πράματα είναι στις εθνικές εκλογές οπότε η αντιπολίτευση όσο και αν επιθυμεί δεν μπορεί να κάνει την ανατροπή διότι τα εσωτερικά της προβλήματα και η πολυφωνία των απόψεων της δείχνουν ότι είναι ανέτοιμη να διοικήσει τον τόπο.
Η αντιπολίτευση νομίζω ότι έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Ανατρέξτε στο τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια και τι λέει σήμερα.  Όσο για το σύνολο της Κεντροαριστεράς; Σφάζονται τα κόμματα και οι φράξιες της ακόμη στην ποδιά του Σημίτη και του Παπανδρέου που κατέστρεψαν την χώρα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν εικόνα ντέρμπι για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ποιες είναι οι δικές σας προβλέψεις;
Πιστεύω ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές γιατί αυτή η παράταξη ακόμη στις πιο δύσκολες στιγμές της πατρίδας μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο απέδειξε ότι μπορεί να διαχειρισθεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο τις οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Ο Ελληνικός λαός το γνωρίζει αυτό.
 

Δραστηριοποιήστε χρόνια με το παγκόσμιο οργανωμένο Ποντιακό χώρο και τον απόδημο Ελληνισμό ενώ ταυτόχρονα από τη θέση σας υπηρετείται την ΔΕΗ ενεργειακά ζητήματα. Για ποιο λόγο να σας ψηφίσει κάποιος που δεν εργάζεται στη Δ.Ε.Η και δεν είναι Πόντιος ;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Αμφιβάλλετε για το γεγονός ότι το ζήτημα της ενέργειας είναι πλέον τόσο σημαντικό, ώστε να επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας; Στα επόμενα χρόνια πρόκειται να επανακαθοριστούν οι όροι παραγωγής και διανομής της ενέργειας. Είναι αυτονόητη η εμμονή μου στη ανάγκη διατήρησης ενός κεντρικού εργαλείου διαχείρισης του ενεργειακού πλούτου της χώρας, της ΔΕΗ, ασφαλώς υπό δημόσιο έλεγχο. Η ασφαλής και φθηνή ενέργεια πρέπει να είναι προσβάσιμη στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
Όσο για την ποντιακή μου καταγωγή, νομίζω ότι η προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το αίτημα για την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά και την προστασία των ανυπεράσπιστων ελληνικών μνημείων που αφήσαμε διάσπαρτα μικρασιατικό χώρο και γενικότερα η προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Τουρκία ώστε να μάθει να φέρεται ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, είναι θέματα που αφορούν ολόκληρο τον Ελληνισμό.  Αυτά τα αιτήματα, δεν είναι "καπρίτσια" των Ποντίων. Θα έπρεπε να έχουν ενσωματωθεί από καιρό στην επίσημη ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας και να συγκροτούν την πλέον αξιόπιστη γραμμή άμυνας ολόκληρου του Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου