Κινέζοι, Ιταλοί, Βέλγοι, Ινδοί και Καναδοί για το 66% του ΑΔΜΗΕ
  Πέντε συνολικά υποψήφιοι μνηστήρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δυνατά ονόματα από το χώρο της διαχείρισης δικτύων διεθνώς, κατέθεσαν τελικά φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για τέσσερις εταιρείες από το...
χώρο της διαχείρισης δικτύων, δηλαδή η Κινεζική State Grid Corporation, η Ιταλική Terna, η Βελγική Elia, και μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες δικτύων της Ινδίας, καθώς και ένα fund, η Καναδική PSP Investments, που έχει ήδη εξαγοράσει το 26,7% του μετοχικού κεφαλαίου του αεροδρομίου της Αθήνας από την Hochtief.
Η συμμετοχή των Ιταλών και των Κινέζων ήταν ήδη γνωστή εκ των προτέρων (σσ: οι επικεφαλής τους είχαν ενημερώσει εδώ και καιρό σε κατ” ιδίαν συναντήσεις τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου), σε αντίθεση με τους Βέλγους, τους Ινδούς και τους Καναδούς που αποτελούν «θετική έκπληξη».
Εδικά στην περίπτωση των Καναδών η συμμετοχή τους αποδίδεται στο γεγονός ότι όπως όλα τα pension funds, έτσι και αυτοί ψάχνουν για ευκαιρίες στο χώρο των υποδομών, όπως τα δίκτυα ηλεκτρισμού, βρίσκοντας ελκυστικές αυτού τους είδους τις επενδύσεις, αφενός επειδή είναι χαμηλού ρίσκου, αφετέρου επειδή προσφέρουν σταθερές αποδόσεις υψηλότερες από εκείνες των ομολόγων. Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η απόδοση του σήμερα είναι 8%, μελλοντικά ωστόσο θα διαμορφωθεί στο 8,5%, ενώ ειδικά για τα έργα στρατηγικού ενδιαφέροντος που πρόκειται να εκτελέσει τα επόμενα χρόνια (διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης), εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 10%.
Το παρασκήνιο με τους Ινδούς
Έκπληξη αποτελεί και η παρουσία των Ινδών, πόσο μάλλον όταν μια άλλη Ινδική επιχείρηση δικτύων (σσ: η διαχείριση δικτύων στην Ινδία δεν είναι στα χέρια μίας μόνο εταιρείας), ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, με υπό διαχείριση δίκτυα μήκους άνω των 100.000 χλμ, και κεφαλαιοποίηση πάνω από 10 δισ. δολάρια, ενώ αρχικά είχε διαμηνύσει ότι θα δώσει το παρόν της στο διαγωνισμό, τελικά δεν το έκανε.

Η συγκεκριμένη Ινδική εταιρεία, μαζί με άλλους δύο «καινούργιους» υποψηφίους είχαν εμφανιστεί στο προσκήνιο μόλις την τελευταία εβδομάδα, μετά την επιτυχή έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ (30 Απριλίου)
Μάλιστα και οι τρεις «καινούργιοι» είχαν ζητήσει παράταση μιας εβδομάδας προκειμένου να προλάβουν να ενημερωθούν για τον ΑΔΜΗΕ και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αίτημα που θεωρήθηκε από την ελληνική πλευρά λογικό. Στην πορεία ωστόσο, οι ιθύνοντες της Ινδικής εταιρείας επανήλθαν με νέα πρόταση, ζητώντας αυτή τη φορά παράταση ενός μηνός επικαλούμενοι το γεγονός ότι εκτός από απόφαση του Διοικητικού τους συμβουλίου απαιτείται και έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.
Η ελληνική πλευρά «ζύγισε» την κατάσταση, και απέρριψε το αίτημα. Στην απόφασή της μέτρησε καταρχήν το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρήσει λόγω Μνημονίου, και εν συνεχεία το γεγονός ότι οι άλλοι δύο νεοεμφανισθέντες υποψήφιοι της διαμήνυσαν ότι αν δεν προλάβουν να εκδηλώσουν τώρα ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, θα ενταχθούν στη συνέχεια σε κάποιο σχήμα με τους εναπομείναντες παίκτες.
Εκτιμήσεις για το τίμημα
Όσο για την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με προχθεσινή έκθεση της Goldman Sachs η αξία του ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ παλαιότερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβού, βασιζόμενος σε ανεπίσημες εκτιμήσεις, είχε αποτιμήσει το 66% του ΑΔΜΗΕ σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Κατά την GS η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αυξήσει τα έσοδα, θα ζητήσει έκτακτο μέρισμα από την πώληση, το οποίο θα μπορούσε και να ανέλθει στο 1,5 ευρώ (μερισματική απόδοση 14%).
Στην έκθεσή της η Goldman Sachs αναβάθμισε σε buy από neutral τη σύσταση για τη ΔΕΗ στην οποία δίνει τιμή-στόχο στα 13,4 ευρώ, κατά 22% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα του τίτλου.


http://www.hellasforce.com/blog/kinezi-itali-velgi-indi-ke-kanadi-gia-to-66-tou-admie/