Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Αλλαγές στο Μνημόνιο προαναγγέλουν οι Δανειστές


Την τακτική του μαστιγίου και του καρότου, φαίνεται να επιλέγει στο, εξής η Τρόικα και ειδικά η Κομισιόν. Από τη μια δηλαδή αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα της εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα κι από την άλλη, διαρρέει πιθανές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στο Μνημόνιο, πέραν της επιμήκυνσης που φαίνεται να έχει κλειδώσει.
Με τον τρόπο αυτό, οι Βρυξέλλες επιχειρούν να πιέσουν την κοινή γνώμη στην Ελλάδα για μια ψήφο φιλοευρωπαϊκή, που δε θα δώσει δηλαδή δύναμη στις αντιμνημονιακές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εκβιασμός και η ασφυκτική πίεση θα ενταθούν όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και κινήσεις όπως αυτή με το πάγωμα της ρευστότητας των τραπεζών από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν.
Ωστόσο, το… τυράκι για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής μέτρα:
  • Επιμήκυνση του Μνημονίου, σίγουρα για ένα χρόνο ενώ συζητείται και η προοπτική για 2-3 χρόνια ώστε τα μέτρα 11,6 δισ. που έχουν ανακοινωθεί, να μοιραστούν.
  • Αλλαγή του τρόπου καταγραφής του ελλείμματος για όλες τις χώρες. Άλλωστε, όλα τα μέλη της ΕΕ έχουν υψηλά ελλείμματα, πάνω από το 3%, οπότε ένας διαφορετικός τρόπος μέτρησης θα βόλευε πολλούς. Εκτιμάται ότι αν ισχύσει ένα τέτοιο μέτρο τότε αντί για 7,3% το έλλειμμα θα πέσει στο 2,6%.
  • Αναζήτηση μέτρων που θα αντικαταστήσουν τα επαχθή μέτρα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις
  • Άμεση εκταμίευση χρημάτων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ
  • Έκδοση από του χρόνου ευρωομολόγων για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
Αν ισχύουν αυτά τα δεδομένα και δεν πρόκειται για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, τότε δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ απαλύνοντας τα σκληρά μέτρα και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου