Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Τέσσερις καυτές εκκρεμότητες στην ενέργεια, υπό το φόβο της ακυβερνησίας…

Στην αφετηρία μιας αβέβαιης περιόδου όπου μια σειρά από καυτές εκκρεμότητες, θα παραμείνουν για καιρό ανοικτές, κινδυνεύει να εισέλθει ο τομέας της Ενέργειας, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί ακυβερνησίας της χώρας μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών.
Τυχόν αποτυχία όπως πολλοί εκτιμούν δημιουργίας ενός βιώσιμου κυβερνητικού συνδυασμού, θα παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες μια σειρά από καυτά ζητήματα, με πρώτο και καλύτερο την  αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς και μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, όπως τις ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, οι 4 πιο «hot» εκκρεμότητες στον ενεργειακό τομέα αφορούν : στο πρόβλημα της ρευστότητας, στις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ – ΕΛΠΕ - ΔΕΗ, στο τι θα γίνει με τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, και στο σχέδιο μεταρρύθμισης με τις ταρίφες των ΑΠΕ.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την αγορά ηλεκτρισμού, όπου τα μέτρα ρευστότητας στα οποία συμφώνησαν πρόσφατα τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ –εν προκειμένω η επιστροφή στη ΔΕΗ 250 εκ. ευρώ από το τέλος ακινήτων, και 110 εκ. ευρώ από το φόρο που είχε καταβάλει-  εκτιμάται ότι δίνουν σε όλο το χώρο μια προσωρινή ανάσα ως το καλοκαίρι. Είναι, ωστόσο βέβαιο ότι χωρίς άμεσες, και ριζικές παρεμβάσεις αλλά κυρίως που να εμπεριέχουν πολιτικό κόστος, η κατάσταση από το φθινόπωρο θα γίνει ανεξέλεγκτη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της χορήγησης του περίφημου δανείου από το Ταμείο & Παρακαταθηκών ύψους 350 εκ. ευρώ, για το οποίο ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου είχε δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται.
Το ερώτημα είναι το εξής : Αν αληθεύουν οι πληροφορίες πως η τρόικα έχει θέσει σαν όρο για την έγκρισή του την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιουλίου 2012, ποια κυβέρνηση θα λάβει μια τέτοια απόφαση ; ‘Η αν δεν δεχθεί η όποια επόμενη κυβέρνηση να προβεί σε αυξήσεις τιμολογίων, πως θα αντιμετωπίσει από το φθινόπωρο, χωρίς το δάνειο των 350 εκ. ευρώ, το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ;
Και είναι σαφές ότι κάθε ημέρα που περνά η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού μοιάζει όλο και πιο δισεπίλυτη, συμπαρασύροντας τον μοναδικό ίσως ακόμη τομέα της ελληνικής οικονομίας που προσελκύει επενδύσεις, αυτόν των ΑΠΕ.
Τι γίνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις ;
Το άλλο καυτό μέτωπο είναι αυτό των ιδιωτικοποίησεων. Εδώ και εβδομάδες οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ έχουν μπει στον προεκλογικό πάγο.
Στην πιο προχωρημένη απ’ αυτές, το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, έχουν προκριθεί στη β’ φάση 14 από τους 17 «μνηστήρες», ωστόσο δεν αναμένεται ουσιαστική πρόοδο πριν από το καλοκαίρι. Όσο για τη ΔΕΗ, έχει παγώσει λόγω εκλογών η ανακοίνωση από την Κομισιόν για τις 4 λιγνιτικές μονάδες που πρόκειται να πωληθούν, η οποία και θα πρέπει να αναμένεται εντός του Μάιου.
Τι θα πρέπει λοιπόν να γίνει μέχρι τον Ιούνιο ;
Να προκηρυχθεί από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ο διαγωνισμός για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, να υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΠΑ, και να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη (δηλαδή οι 4 μονάδες της ΔΕΗ, μαζί με άλλα μέτρα),
Εντός του 3ου τριμήνου του 2012, τοποθετείται και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που συνεπάγεται πώληση τόσο λιγνιτικών όσο και υδροηλεκτρικών της μονάδων, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να πει αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Το καυτό «αγκάθι» με τα τιμολόγια
Στο άλλο καυτό μέτωπο των τιμολογίων, εκκρεμεί – σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο- η λήψη το αργότερο μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2012 των κατάλληλων εκείνων μέτρων ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2013 τα τιμολόγια να αντανακλούν τις τιμές χονδρικής αγοράς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα έχει συνδέσει την εκταμίευση του δανείου ύψους 350 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, με την αύξηση των τιμολογίων από τον Ιούλιο, με το σκεπτικό ότι μια επιπλέον αναπροσαρμογή τους, θα δώσει ανάσες στην αγορά. Πρόκειται ωστόσο για απόφαση με μεγάλο πολιτικό κόστος, και είναι αμφίβολο ποια κυβέρνηση θα δεχθεί να την πάρει.
Αλλαγή στο σύστημα εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ
Τέλος, στον τομέα των ΑΠΕ, εκκρεμεί κατάρτιση ενός νέου σχεδίου μεταρρύθμισης των προγραμμάτων επιδότησης στις ΑΠΕ, «ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά».
Η τρόικα προτείνει μεταξύ άλλων να αλλάξει το σύστημα των εγγυημένων τιμών για την ενέργεια από ΑΠΕ κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται πιθανή υπερβολική αποζημίωση. Ήδη η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει παρουσιάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς Feed In Tariff στο νέο καθεστώς Feed In Premium.
 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου