Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Υψηλότερες εγγυήσεις για πελάτες με απλήρωτους λογαριασμούς προτείνει η ΔΕΗ στη ΡΑΕ

Λόγους διασφάλισης των προμηθευτών έναντι εκείνων των πελατών που εκ συστήματος δεν είναι συνεπείς στις συμβατικές τους οικονομικές υποχρεώσεις επικαλείται η ΔΕΗ ζητώντας από τη ΡΑΕ μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα να αυξάνονται τα ποσά που ζητούνται από τους καταναλωτές ως εγγυήσεις. Το αίτημα περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της εταιρείας Α. Ζερβός στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για το νέο κώδικα προμήθειας και όπως τονίζεται η πρόταση αφορά εκτός από τους «ασυνεπείς» και όσους πελάτες παράτυπα ή παράνομα έχουν επέμβει στους μετρητές τους.
Η πρόταση της ΔΕΗ ωστόσο, που υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 30 Απριλίου και δημοσιοποιήθηκε χθες, δεν ακουμπά μόνο τους κατά σύστημα ασυνεπείς πελάτες, αλλά και όσους πιθανόν δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς με το περίφημο «χαράτσι» και για τους οποίους έχει παρέλθει ο χρόνος για την έκδοση εντολής διακοπής.

Τι ζητάει ακριβώς
Αναλυτικά η πρόταση της ΔΕΗ αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους προμηθευτές να μπορούν να αλλάζουν το ποσό της εγγύησης και να επιβάλουν αυξήσεις έως και έξι φορές το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Εάν το ποσό που έχει καταβληθεί ως εγγύηση απέχει πολύ από το ύψος της πραγματικής κατανάλωσης

Εάν αποφασίζεται αύξηση των τιμολογίων

Εάν εκδίδεται για έναν πελάτη δεύτερη φορά εντολή διακοπής

Εάν διαπιστωθεί παράνομη παρέμβαση στους μετρητές

Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις η αύξηση προτείνεται απλά να καλύπτει τη διαφορά μεταξύ του ποσού που έχει καταθέσει ο πελάτης και του ποσού που καταναλώνει ώστε να διασφαλίζεται ο προμηθευτής.

Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις ωστόσο προτείνεται η εγγύηση που θα καταβάλλεται να φτάνει έως και έξι φορές το μηνιαίο λογαριασμό του πελάτη.

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόταση της ΔΕΗ εφόσον αποφασιστεί αναπροσαρμογή  της εγγύησης τότε ο προμηθευτής υποχρεούται μέσω του τρέχοντος λγοαριασμού κατανάλωσης να ενημερώσει τον πελάτη και να τον χρεώσει (ή να τον πιστώσει εφόσον υπάρχει επιστροφή) το ποσό της διαφοράς στον επόμενο λογαριασμό.

Σημειώνεται εξάλλου ότι το αίτημα της ΔΕΗ αφορά και στους υπάρχοντες πελάτες που έχουν ήδη καταβάλει εγγυήσεις και οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά.

ΕΕΤΗΔΕ
Θυμίζουμε ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ είχαν φτάσει μέχρι και το 1,2 δισ. ευρώ ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία έχουν πέσει κοντά στο 1 δισ., ποσό που μοιράζεται όχι μόνο στη χαμηλή αλλά και στη μέση και την υψηλή τάση. Βεβαίως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί δεν είναι και ληξιπρόθεσμοι καθώς η ΔΕΗ δίνει εντολή αποκοπής κανονικά στις 40 ημέρες, λόγω «χαρατσιού» ωστόσο έχει αυξήσει το χρονικό διάστημα στις 80 ημέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των «υποψηφίων» για να υπαχθούν στην πλέον επαχθή κατηγορία εγγύησης για τους επισφαλείς πελάτες.
Θυμίζουμε ότι η εγγύηση σήμερα κυμαίνεται στα 77 ευρώ έως 128 ευρώ για τριφασικές περιοχές και 0,56 ευρώ ανά τετραγωνικό για μονοφασικές περιοχές (πχ 56 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών).


http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου