Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Παράθυρο για συνέχιση υφιστάμενων λιγνιτικών της ΔΕΗ και μετά το 2023

Θοδωρής Παναγούλης
Τη δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου η ΔΕΗ θα ανακτά το κόστος που έχει από τη συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και τις οποίες δεν κλείνει άμεσα, όπως θα έπρεπε να κάνει εάν εκινείτο αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, θέτει και πάλι ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ΝΕΑ και το δημοσιογράφο Χρήστο Κολώνα.
Εκφράζει, δε, την εκτίμηση, ότι πολύ σύντομα θα οριοθετηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός.
Ενδιαφέρον έχει ωστόσο, ότι ο κ. Στάσσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και πέραν του 2023 η λειτουργία κάποιων υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων (και του μηχανισμού ανάκτησης), στο βαθμό που η πολιτική των Βρυξελλών δεν ευνοήσει τη δημιουργία νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, οπότε θα υπάρχει έλλειμμα ισχύος που θα πρέπει να καλυφθεί με παράταση κάποιων λιγνιτικών.

Ας σημειωθεί ότι οι ιδιώτες που έχουν πάρει άδειες και προωθούν την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου, εξαρτούν την οριστική επενδυτική απόφαση (όσοι βεβαίως δεν την έχουν λάβει) από το τρόπο με τον οποίο θα «μοιραστούν» τα ΑΔΙ αλλά και από τη συνολικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του φυσικού αερίου.
Στην ερώτηση για το πότε θα κλείσει η πρώτη λιγνιτική μονάδα ο κ. Στάσσης αναφέρει: «Έχουμε πει για φέτος ότι θα κλείσει το Αμύνταιο. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη  επένδυση από τρίτον για την τηλεθέρμανση. Και ξέρω ότι η επένδυση αυτή θα τεθεί φέτος σε λειτουργία. Αν όλα πάνε καλά κάπου τον Σεπτέμβριο ο σταθμός θα μπορεί να σταματήσει».
Στο ερώτημα για το αν η ΔΕΗ κάνει πιθανόν δεύτερες σκέψεις  για υλοποίηση του σχεδίου της απόσυρσης μονάδων με πιο αργούς ρυθμούς, ο κ. Στάσσης απαντά: «Κανονικά για καθαρά χρηματοοικονομικούς λόγους θα έπρεπε να κλείσουμε άμεσα όλες τις μονάδες. Τις κρατάμε μέχρι το 2023, με κόστος, για να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρισμού. Διεκδικούμε, όμως, και είμαστε σε διάλογο με τους θεσμούς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάποιου είδους μηχανισμό επανάκτησης του κόστους, χωρίς να βγάζουμε κέρδος, για να στηρίξουμε το σύστημα. Πολύ σύντομα θα οριοθετηθεί αυτός ο μηχανισμός. Αν χρειαστεί να παραταθούν ο μηχανισμός αυτός και η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων, θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη πολιτική των Βρυξελλών σε θέματα στήριξης και αμοιβής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που πρόκειται να κατασκευαστούν. Θα το δούμε στα επόμενα 4 χρόνια».


 https://energypress.gr/news/parathyro-gia-synehisi-yfistamenon-lignitikon-tis-dei-kai-meta-2023-septemvrio-kleinei-i-monada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου