Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Επιμένει η ΡΑΕ έναντι της Κομισιόν: Άμεση σύσταση SPV υπό τον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης

Κωνσταντίνος Φιλίππου
 
Παρέμβαση στην Ευρ. Επιτροπή επιχειρεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΡΑΕ, υπό το φόβο καθυστερήσεων στην έναρξη του έργου πρόκειται να διαμηνύσει στην Κομισιόν ότι προτίθεται να αναθέσει στον ΑΔΜΗΕ την άμεση σύσταση SPV, με τον Διαχειριστή να κατέχει το 51%, και το υπόλοιπο 49% να διατεθεί σε άλλους μετόχους μέσω διαγωνισμού. Σε αυτή τη διαδικασία η κυπριακών συμφερόντων Euroasia Interconnector θα έχει προτεραιότητα για το 39%, όπως άλλωστε προβλεπόταν στο μνημόνιο συνεργασίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τη λύση αυτή, την οποία ουσιαστικά αντιπροτείνει η ΡΑΕ στην Κομισιόν μετά το χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους που έδωσαν οι Βρυξέλλες στην κοινοπραξία του Euroasia Interconnector, την έχει ουσιαστικά προαναγγείλει ο Γιώργος Σταθάκης, τόσο από τη Βουλή όσο και την Παρασκευή από τα Χανιά, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ΡΑΕ θα έχει αναθέσει το έργο σε φορέα υλοποίησης στον οποίο ο ΑΔΜΗΕ θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών 51% και το μειοψηφικό πακέτο η κοινοπραξία Euroasia Interconnector. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αρχή ενημερώθηκε και για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του ΑΔΜΗΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Βέλγου Διαχειριστή Elia, Chris Peeters και συνεπώς επιδιώκει την επισήμανση προς την Κομισιόν της ανάγκης άμεσης υλοποίησης του ελληνικού σκέλους του έργου της διεθνούς διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το energypress, μετά το ναυάγιο στις αρχές του καλοκαιριού των συζητήσεων μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia, βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία της Κομισιόν, η οποία έχει ως κεντρικό πυλώνα την ανάθεση στο Βέλγο διαχειριστή ELIA ρόλου τεχνικού συμβούλου. Παράλληλα οι Βρυξέλλες έχουν δώσει νέο χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους προς την κοινοπραξία του Euroasia Interconnector, προτού χαρακτηριστεί οριστικά το συγκεκριμένο project, ως έργο PCI σε καθυστέρηση. Μία από τις κρίσιμες παραμέτρους που έθεσε χθες ο Elia κατά τη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων στην Αθήνα, ήταν η μετοχική σχέση με την κοινοπραξία Euroasia Interconnector. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Peeters  εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia Interconnector, δεν προχωρά η διαδικασία επιμελούς ελέγχου (due diligence) στον Εuroasia Interconnector. Κάτι που αποτελεί προφανώς  προαπαιτούμενο για να διερευνήσει η Elia την πιθανότητα μετοχικής συμμετοχής της στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία, που είναι ο φορέας προώθησης του Εργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
 
Συνεπώς με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, ο Βέλγος Διαχειριστής δεν αποκλείεται να προσανατολίζεται και στη συμμετοχή του στην κοινοπραξία του ΑΔΜΗΕ, μέσω διαγωνισμού, ανεξάρτητα από τον Euroasia Interconnector. Πάντως, κοινό σημείο συμφωνίας των δύο Διαχειριστών είναι το γεγονός πως ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να έχει τον κύριο έλεγχο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του Αυγούστου ο ΑΔΜΗΕ είχε αντίστοιχη συνάντηση και με τον Γάλλο Διαχειριστή RTE, ο οποίος παρέλαβε και σχέδιο συμφωνίας μετόχων (SHA) για την εταιρία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί προκειμένου να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο. 

 https://energypress.gr/news/epimenei-i-rae-enanti-tis-komision-amesi-systasi-spv-ypo-ton-admie-gia-ti-diasyndesi-tis-kritis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου