Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

"Μονιμοποιούνται” οι 1.250 εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ

Γιώργος Φιντικάκης
 
Στη διασφάλιση ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς από τους εργαζομένους, του ΑΔΜΗΕ μέχρι να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προχώρησε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Διάταξη που αφορά 1.250 άτομα προσωπικό, συν 75 που βρίσκονται σε διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ., και την οποία είχε προαναγγείλει ο ΑΔΜΗΕ ήδη από τη Δευτέρα.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία, τον οποίο η κυβέρνηση «κρατικοποίησε» με το 51% να ανήκει στο Δημόσιο, έναντι 24% στους Κινέζους της State Grid και 25% σε επενδυτές στο Χρηματιστήριο, γίνεται η μοναδική εταιρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου στην ουσία απαγορεύονται οι απολύσεις.

Ακόμη και στη ΔΕΗ, πρώην μητρική του ΑΔΜΗΕ, όπου το Δημόσιο έχει επίσης το 51%, όλες οι συμβάσεις προσωπικού έχουν μετατραπεί εδώ και μερικά χρόνια από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Δικαιούται επομένως η διοίκηση της ΔΕΗ κάθε φορά που κρίνει ότι πρέπει να προβεί σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση, απαραίτητη για την οικονομική της βιωσιμότητα, να προχωρά σε απολύσεις.
Στην ουσία, αυτό που ενέκρινε το χθεσινό Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ είναι η τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας μετόχων της 20ης Ιουνίου 2017, μεταξύ του Δημοσίου και των Κινέζων της State Grid, που προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξει καμία απομάκρυνση προσωπικού για 3 χρόνια, δηλαδή ώς το 2020. Τώρα αυτό το καθεστώς παρατείνεται μέχρι και την πλήρη συνταξιοδότησή τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου εργαζομένων, Φ. Νικολόπουλου, οι μέτοχοι δεσμεύονται ότι “... απαγορεύεται ρητά στην εταιρεία να προβεί σε απολύσεις, για λόγους αναδιάρθρωσης, τεχνικής ή αναδιοργάνωσης του υπηρετούντος σήμερα προσωπικού πριν τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος”. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι δεσμεύονται ότι οι υπηρετούντες σήμερα εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τους σημερινούς όρους και τις προϋποθέσεις απασχόλησης μέχρι τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τη Δευτέρα ο ΑΔΜΗΕ, η τροποποίηση έγινε δεκτή από τους Κινέζους, καθώς -όπως ανέφερε το κείμενο- η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί πάγια πολιτική τους στη Κίνα.
Ποιές είναι οι δύο τροποποιήσεις
Δύο είναι τα σημεία που τροποποιούνται στη σύμβαση μετόχων (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, STATE GRID EUROPE LIMITED, ΑΔΜΗΕ ΑΕ και Ελληνικό Δημόσιο) της 20ης Ιουνίου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΑΔΜΗΕ, Φ.Νικολόπουλου.
17.1        Οι Μέτοχοι ανεπιφύλακτα συμφωνούν ότι απαγορεύεται ρητά στην Εταιρεία να προβεί σε απολύσεις, για λόγους αναδιάρθρωσης, τεχνικής ή αναδιοργάνωσης, του υπηρετούντος σήμερα προσωπικού πριν τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
17.2        Οι Μέτοχοι θα εξασφαλίζουν ότι η Εταιρεία θα δεσμεύεται έναντι των εργαζομένων με τους όρους και προϋποθέσεις απασχόλησης που ισχύουν για την Εταιρεία κατά την ημερομηνία εκτέλεσης της παρούσας Συμφωνίας, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Η υποχρέωση αυτή παραμένει σε πλήρη ισχύ και ισχύει για τους υπηρετούντες σήμερα εργαζομένους μέχρι τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου