Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Νέα πρόβλεψη του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες στο δίκτυο διανομής – «Φρένο» στη μείωση από την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ

 

Νέα πρόβλεψη του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες στο δίκτυο διανομής – «Φρένο» στη μείωση από την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ – Προσδοκίες για σοβαρό περιορισμό των ρευματοκλοπών λόγω των έξυπνων μετρητών

Ανατροπή στον «οδικό χάρτη» του ΔΕΔΔΗΕ για μείωση των συνολικών απωλειών στο δίκτυο διανομής προκαλεί η ραγδαία ενίσχυση των ΑΠΕ. Έτσι, αναθεωρούνται αισθητά προς τα πάνω οι εκτιμήσεις του Διαχειριστή για τη μη καταμετρούμενη ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2031. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στελέχη της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ με τη ΡΑΑΕΥ, ενόψει και της έναρξης της νέας ρυθμιστικής περιόδου 2025-2028. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε από τον Διαχειριστή, η επικαιροποιημένη εκτίμηση διαφέρει αισθητά από την προηγούμενη δημοσιοποιημένη πρόβλεψη του ΔΕΔΔΗΕ για την εξέλιξη των συνολικών απωλειών, η οποία είχε ενσωματωθεί στην απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής για την έγκριση του επιτρεπόμενου εσόδου για τη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024. 

Ως αποτέλεσμα, με βάση την παρουσίαση, το 2025 εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες θα κινηθούν στα επίπεδα του 11%, από 8,758% στην πρόβλεψη στην απόφαση της ΡΑΑΕΥ. Το 2026 προβλέπεται να πέσουν περίπου στο 10,8%, έναντι 8,098%. Το 2027 εκτιμάται πλέον ότι θα κινηθούν περίπου στο 10,5% (από 7,41%), ώστε το 2028 να περιορισθούν σχεδόν στο 10,2% (έναντι 6,721%). 

Σε σχέση με τη δημοσιοποιημένη πρόβλεψη, την επόμενη τριετία αυξάνεται έτσι περαιτέρω η ψαλίδα με τις νέες εκτιμήσεις. Έτσι, για το 2029 εκτιμάται τώρα ότι οι συνολικές απώλειες θα είναι στα επίπεδα του 9,7% (έναντι 6,033%), το 2030 στο 9,4% (από 5,344%) και το 2031 στο 9% (έναντι 5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, που αποτελεί έτος αναφοράς, οι συνολικές απώλειες είχαν διαμορφωθεί σε 9,903%. 

«Αγκάθι» η αποκεντρωμένη παραγωγή 

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι για την περίοδο 2025-2028 ο ετήσιος ρυθμός μείωσης θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,5%, αυξημένος την επόμενη τριετία στο 3%. Με βάση τον Διαχειριστή, αιτία των πιο δυσοίωνων προβλέψεων, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης στην απόφαση της ΡΑΑΕΥ, είναι η δυσκολία περιορισμού των τεχνικών απωλειών – κάτι που με τη σειρά του οφείλεται στην «πράσινη» παραγωγή. 

Είναι ενδεικτικό ότι οι τεχνικές απώλειες εκτιμάται πως θα υποχωρούν ετησίως μόλις κατά 0,1% σε απόλυτους αριθμούς. Ως συνέπεια, στη μείωση των συνολικών απωλειών πρωταρχικό ρόλο θα παίξει ο περιορισμός των μη τεχνικών απωλειών, κυρίως με την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών. Σημαντικό «όχημα» προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει η επέκταση της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών. 

Σε σχέση με τις τεχνικές απώλειες στο δίκτυο διανομής, και τον αρνητικό ρόλο που παίζει στον περιορισμό τους η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ, ένας σημαντικός παράγοντας είναι η απόσταση μεταξύ των σημείων παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας. Μία ακόμη βασική αιτία αποτελεί το γεγονός ότι η παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας έχουν διαφορετικό χρονικό προφίλ.

«Πέναλτι» από το 2025 για μη επίτευξη του στόχου μείωσης 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επόμενη ρυθμιστική περίοδο (2025-2028) ενεργοποιείται το οικονομικό «πέναλτι» του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες στο ΕΔΔΗΕ. Αυτό σημαίνει πως πλέον το κόστος δεν θα μετακυλίεται στο σύνολό του στους καταναλωτές -μέσω των προμηθευτών και του συντελεστή κανονικοποίησης- ανεξαρτήτως από το ύψος στο οποίο θα διαμορφώνονται κάθε φορά οι απώλειες στο δίκτυο. 

Πρακτικά, ο Διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να μειώνει κάθε έτος κατά το προβλεπόμενο ποσοστό-στόχο τις απώλειες του δικτύου. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης, από το επόμενο έτος το υπολειπόμενο ποσό θα επιβαρύνει το έσοδό του. Αντίθετα, εάν υπερβεί τον στόχο, θα λαμβάνει bonus. 

Η ΡΑΑΕΥ θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο οι στόχοι μέχρι το 2031 χρειάζονται επικαιροποίηση, στη βάση των νέων εκτιμήσεων του Διαχειριστή για την εξέλιξη των απωλειών. Όπως είναι φυσικό, από το ύψος στο οποίο θα τεθούν τα ποσοστά, και τα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθούν τελικά οι απώλειες, θα συναρτηθεί η επίδοση αυτού του μηχανισμού κινήτρων-αντικινήτρων, όπως και το κόστος που θα «περάσει» στην κατανάλωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου