Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

«Ξαναγράφεται» το μοντέλο των δημοπρασιών τύπου NOME - Τον Οκτώβριο το νέο θεσμικό πλαίσιο


Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αναλάβει ουσιαστικά, σύμφωνα
με πληροφορίες του energypress, την προετοιμασία και επεξεργασία των θεμάτων για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα με το τρίτο μνημόνιο να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναμόρφωση της ηλεκτρικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν στη ΡΑΕ ομάδες εργασίας για τις δημοπρασίες NOME, το μηχανισμό επάρκειας (νέα ΑΔΙ κ.λπ.).
 
Κεντρικό ζήτημα είναι η εκπόνηση του σχεδίου για τις δημοπρασίες τύπου NOME, έτσι ώστε, μετά τις εκλογές, να μπορεί η – όποια – νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να φέρει στη Βουλή για νομοθέτηση τη σχετική πρόταση.
Το παλιό σχέδιο της ΡΑΕ, το οποίο είχε δοθεί σε δεύτερη..
διαβούλευση στο τέλος του 2014, αποτελεί τη βάση της νέας προσπάθειας, ωστόσο υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα για επίλυση.
Το ένα αφορά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει η τρόικα, σχετικά με το κατά πόσον οι δημοπρασίες θα αποτελέσουν υπερβολική στήριξη των βιομηχανιών. Και τούτο διότι η λογική των δανειστών (και κυρίως των εκπροσώπων της Κομισιόν) είναι ότι οι δημοπρασίες αποτελούν εργαλείο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική του ρεύματος και όχι για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. 
 
Υπενθυμίζεται ότι με το μοντέλο που είχε επεξεργαστεί πέρυσι η ΡΑΕ, οι μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν να προμηθεύονται ενέργεια ανάλογα με τις ανάγκες τους, απευθείας από τον προμηθευτή μέσω διμερών συμβολαίων, χωρίς να μεσολαβεί η ημερήσια αγορά.
Με ερωτηματικό παραμένει και το ποιες ομάδες καταναλωτών θα πρέπει να εξυπηρετεί ο εναλλακτικός προμηθευτής που θα παίρνει φθηνό ρεύμα από τις δημοπρασίες. Θα είναι, για παράδειγμα, υποχρεωμένος να καλύπτει, εκτός από οικιακούς, επαγγελματικούς και βιομηχανικούς, και αγροτικούς καταναλωτές που απολαμβάνουν φθηνό ηλεκτρικό; Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανώλη Παναγιωτάκης, ο οποίος αναφερόμενος στις δημοπρασίες ισχύος, υπογράμμισε με νόημα πως είναι αυτονόητο ότι η μείωση του μεριδίου αγοράς κατά 25% θα αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, ζητώντας μάλιστα να υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση. «Είναι αδιανόητο η μείωση του μεριδίου να γίνει ανεξέλεγκτα, με μεταφορά στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ των πλέον ελκυστικών πελατών» τόνισε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτάκης, η εφαρμογή των δημοπρασιών αυτών θα πρέπει να διασφαλίζει, πέραν της μεταφοράς του όποιου πλεονάσματος στον τελικό καταναλωτή, και την κάλυψη κατ’ ελάχιστον του πλήρους κόστους παραγωγής της, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις διεθνώς, παραπέμποντας στο παράδειγμα των γαλλικών ΝΟΜΕ
Το δεύτερο και βασικό ζήτημα προς επίλυση αφορά φυσικά την τιμή εκκίνησης για τα ΝΟΜΕ. Οι δημοπρασίες θα ξεκινούν από κάποια τιμή βάσης η οποία έχει άμεση σχέση με το κόστος του ρεύματος που παράγεται από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. 
 
Η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να θέτει ως αυτονόητη προϋπόθεση ότι η ενέργεια που θα δίνεται μέσω των δημοπρασιών θα πρέπει να διοχετεύεται στους τελικούς καταναλωτές και οι δημοπρασίες να γίνονται με ελάχιστη τιμή που να αντανακλά το κόστος λιγνιτικής παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος.  Συνεπώς επανέρχεται το ερώτημα ποιο είναι το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, για το οποίο οι απαντήσεις που δίνονται από τους εμπλεκόμενους δεν συμπίπτουν. Αρκεί να υπενθυμίζουμε ότι στη διένεξη με την «Αλουμίνιον» η ΔΕΗ είχε παρουσιάσει μέσο λιγνιτικό κόστος στα 59,14 ευρώ η Μεγαβατώρα, τη στιγμή που η διαιτησία είχε «δώσει» 36 ευρώ και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ του Φεβρουαρίου του 2014 συμφώνησε στα 44,5 ευρώ τη Μεγαβατώρα.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η επεξεργασία του νέου μοντέλου δημοπρασιών τύπουNOME αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, αφού πρώτα θα έχει υπάρξει διεξοδική συζήτηση με τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους. Με δεδομένο πάντως ότι οι δημοπρασίες θα είναι μεν ένα μεταβατικό μέτρο, μέχρι την εφαρμογή του target model, αλλά θα εφαρμοστούν για αρκετά μεγάλο διάστημα, πρόθεση της ΡΑΕ είναι να προβλεφθεί επικαιροποίηση ανά 3μηνο, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές. 

 http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου