Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Δημοπρασίες ή «πώληση μονάδων» της ΔΕΗ


Στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τις
λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει συμφωνήσει ως τα τέλη Οκτωβρίου με την Κομισιόν η ελληνική πλευρά, διαφορετικά τίθεται σχεδόν αυτόματα στο τραπέζι η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» ή η πώληση μεμονωμένων μονάδων. Βασικός στόχος είναι το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά να μειωθεί στο 50% ως το 2020 από 90% που είναι σήμερα και σε πρώτη φάση κατά 25%.
Πρόκειται για ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα στον τομέα της Ενέργειας που θέτει το τρίτο Μνημόνιο, μαζί μα την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, όπου ?σπάει? το μονοπώλιο των τριών Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στην ..
Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία σταδιακά ως το 2018 και διαχωρίζει τα δίκτυα διανομής από την εμπορία. Οσον αφορά στον ΑΔΜΗΕ, οι δανειστές επιμένουν ότι ως τον Οκτώβριο θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση εκτός και αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα.
Ειδικότερα, το μνημόνιο προβλέπει ότι εντός του Σεπτεμβρίου οι αρχές θα συζητήσουν με την Κομισιόν τον σχεδιασμό των δημοπρασιών «ΝΟΜΕ» με στόχο να μειωθεί κατά 25. Το μερίδιο λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσει κάτω από το 50% ως το 2020. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το «ΝΟΜΕ» ως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, «τότε οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα που αναφέρεται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα», υπογραμμίζει το μνημόνιο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όλα αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα. Επιπλέον αν το 2020 δεν έχει μειωθεί στο 50% και κάτω το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορεί να της επιβάλει πρόστιμο από 5% ως 10% του τζίρου της. Το πλαφόν του 50% θα ισχύει όχι μόνον για τη ΔΕΗ αλλά και για όλες τις εταιρίες που παράγουν ή εισάγουν ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα.
Παρότι το κείμενο του μνημονίου δεν κατονομάζει τις εναλλακτικές στο «ΝΟΜΕ», αυτές δεν είναι άλλες από την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ενδεχομένως και φυσικού αερίου, ειτε στο σχήμα της «μικρής ΔΕΗ», είτε μεμονωμένα. Επίσης, το μνημόνιο καλεί τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν το μέτρο των διακοπτόμενων συμβάσεων (διακοψιμότητα) για τις βιομηχανίες όπως ακριβώς έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και να αναθεωρήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση το κόστος, που μεταξύ άλλων σημαίνει την αντικατάσταση της έκπτωσης του 20% για τους χρήστες στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες) βάσει του οριακού κόστους παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των πελατών που επηρεάζουν το κόστος.
Η διαμόρφωση κοστοβαρών τιμολογίων από τη ΔΕΗ θα επηρεάσει και τους αγρότες, οι οποίοι έχουν ακόμα ειδικό τιμολόγιο.


(Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου