Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Τι είπε το αφεντικό της EDF για "μικρή ΔΕΗ" και… 17%


Ευκαιρίες ενόψει της επόμενης φάσης της απελευθέρωσης βλέπει
στην ελληνική αγορά ενέργειας η γαλλική EDF με το αφεντικό της Henri Proglio να κάνει σαφές χθες στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι ο όμιλος είναι πολύ "ζεστός" για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είτε της "μικρής", είτε του 17% της "μεγάλης".
 
Σε μια επίσκεψη- αστραπή στην Αθήνα που έγινε αποκλειστικά προκειμένου να συναντήσει τον Σαμαρά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου, μετέφερε το ενδιαφέρον της EDF για τη ΔΕΗ.
 
Σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο, και υπό την προϋπόθεση ότι το τίμημα θα είναι εύλογο, καθώς επίσης ότι σε 1,5 χρόνο από σήμερα όταν και θα έχουν ωριμάσει οι διαδικασίες της ιδιωτικοποίησης η ελληνική αγορά θα βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης (λιγότερα φέσια, ελλείμματα, κ.ο.κ), ο Proglio ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι η EDF θα είναι παρούσα στο διαγωνισμό, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν το ενδιαφέρον αφορά τη "μικρή" ή το 17% της "μεγάλης" ΔΕΗ.
 
Της ταιριάζει περισσότερο η… "μικρή ΔΕΗ"
 
Ωστόσο, η επιχειρηματική λογική λέει ότι στην EDF ταιριάζει περισσότερο η "μικρή ΔΕΗ", προκειμένου να ενσωματώσει σε αυτήν την Elpedison. Διαφορετικά, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα επιβάλει την πώληση της Elpedison. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, ο Γάλλος Ceo ανέφερε το όνομα της ιταλικής Edison (θυγατρικής της EDF) παραπάνω από μία φορά στη συνάντηση.
 
"Είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε τις όποιες ευκαιρίες μας παρουσιαστούν σε άλλες περιοχές ή τις επιχειρήσεις τις οποίες θέλουμε να αποκτήσουμε", είχε πει τον Φεβρουάριο ο Proglio κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2013 (καθαρά κέρδη 3,52 δισ. ευρω) προσθέτοντας ότι "η πολιτική της EDF είναι να επενδύει στην Ευρώπη κι όχι σε αναδυόμενες αγορές αντίθετα με ανταγωνιστές όπως η Iberdrola, η η E.ON, και η GDF".
 
Και η πολιτική διάσταση
 
Ας μην ξεχνάμε ωστόσο και την πολιτική διάσταση της χθεσινής συνάντησης δεδομένου ότι η EDF αποτελεί κρατικό μονοπώλιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Σε πολιτικό λοιπόν επίπεδο Σαμαράς και Proglio έπιασαν το νήμα εκεί που το είχε αφήσει η συνάντηση Σαμαρά- Ολαντ τον Φεβρουάριο του 2013 κατά την τότε επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα. Τότε ο Σαμαράς είχε ζητήσει γαλλική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ο Ολάντ το είχε υποσχεθεί.
 
Το τωρινό λοιπόν τάιμινγκ κατά το οποίο η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές δείχνοντας ότι μπορεί να ανακάμψει ίσως είναι κατάλληλο για να "ξαναζεσταθεί" η κουβέντα. Η παρουσία του αφεντικού της EDF θα μπορούσε σε πολιτικό επίπεδο να περάσει και ως "μήνυμα" συνέχισης της υποστήριξης της κυβέρνησης από τους ευρωπαίους συμμάχους της.
 
Διαβασμένος
 
Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι ο Proglio ήρθε αρκετά διαβασμένος, γνώριζε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, το αναλυτικό πλάνο αποκρατικοποίησης, λεπτομέρειες για την εταιρεία, κλπ.
 
Το μήνυμα λένε κυβερνητικές πηγές ήταν "θα είμαστε στο διαγωνισμό", με το Γάλλο Ceo να θέλει να διαπιστώσει ποια είναι η ελληνική στάση επί του θέματος. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε μετά το Πάσχα να υπάρξει μια νέα, πιο εξιδεικευμένη συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α.Παπαγεωργίου.
 
Το 2013, η EDF είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 4,3% τόσο χάρη στην αύξηση των τιμολογίων της, όσο και εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής των πυρηνικών και υδροηλεκτρικών της εργοστασίων, αποτελώντας την εξαίρεση στον κανόνα, καθώς ο κλάδος των ευρωπαϊκών εταιρειών παροχής ενέργειας υποφέρει. Το γαλλικό κρατικό μονοπώλιο ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 16,8 δισ. ευρώ, και καθαρά κέρδη 3,52 δισ. ευρώ (αύξηση 7,4%).
 
Η EDF που στηρίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια και στα υδροηλεκτρικά, δεν υπέφερε στον ίδιο βαθμό με άλλους ανταγωνιστές της, όπως η γερμανική RWE, που πέρυσι για πρώτη φορά από την ίδρυση του Γερμανικού κράτους, έγραψε ζημιές (2,76 δισ. ευρώ).
 
Οι άλλοι "υποψήφιοι"
 
Οπως και με πολλές βορειοευρωπαικές εταιρείες παροχής ηλεκτσιμού, η κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, στις οποίες δίνεται προτεραιότητα στα γερμανικά δίκτυα (όπως άλλωστε και στην Ελλάδα), σε συνδυασμό με τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, έπληξε τις μονάδες άνθρακα και αερίου της RWE.
 
Σημειωτέον ότι η RWE έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον στο ΥΠΕΚΑ για τη "μικρή ΔΕΗ", ενώ κάτι παρόμοιο λέγεται ότι ισχύει για την επίσης γερμανική E.ON. Ενδιαφέρον έχει επίσης εμφανισθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τις πρεσβείες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό για λογαριασμό ποιών εταιρειών παρέλαβαν από το υπουργείο το σχετικό νομοσχέδιο.
 
Ειδικά η τελευταία, λέγεται ότι δρά για λογαριασμό εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει την έδρα της σε πολιτεία του Αμερικανικού Νότου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου