Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τουλάχιστον 17-18 μήνες θα πάρει η δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ"


Δώδεκα μήνες στην καλύτερη περίπτωση, οι οποίοι κάλλιστα
μπορεί να φτάσουν τους 17- 18, θα απαιτήσει το γιγάντιο εγχείρημα απόσχισης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, προκειμένου να σχηματιστεί η νέα εταιρεία με την ονομασία "μικρή ΔΕΗ" και να ενεργοποιηθεί στην αγορά (Δείτε εδώ σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση για το ν/σ της "μικρής ΔΕΗ")..
 
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών απόσχισης, έχει δοθεί στην Κομισιόν ο Μάρτιος του 2015 -δηλαδή ένας χρόνος από σήμερα- κάτι που αν επιτευχθεί θα αποτελεί πραγματικό ρεκόρ, δεδομένου ότι για μια διαδικασία πολύ ευκολότερη, δηλαδή την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ, (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), απαιτήθηκαν 16 μήνες.
 
Στην πραγματικότητα το υπουργείο γνωρίζει καλά ότι λόγω και της απαιτητικής κοινοτικής γραφειοκρατίας, είναι εξαιρετικά πιθανό οι διαδικασίες να μην έχουν τελειώσει παρά προς το τέλος του 2015, ενδεχόμενο για το οποίο η Κομισιόν, είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενήμερη.
"Ούτως ή άλλως, ο αρχικός στόχος συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν η 28η Φεβρουαρίου, αλλά με ευθύνη της Κομισιόν που ζητούσε επιπλέον διευκρινήσεις, έχει μετατεθεί για τις 17-18 Μαρτίου. Παρόμοιες τροποποιήσεις αναμένεται να συμβούν πολλές στην πορεία απόσχισης της μικρής ΔΕΗ", λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εντός του Μαρτίου, προκειμένου η εκδήλωση ενδιαφέροντος να προκηρυχθεί τον Απρίλιο, και ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί γύρω στον Ιούλιο του 2015.
 
Δύο εκατομμύρια πελάτες
 
Στο διά ταύτα, η "μικρή ΔΕΗ" που θα απορροφήσει το 30% των δραστηριοτήτων της μητρικής εταιρείας παίρνει ως "προίκα" με το νομοσχέδιο περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες, 1,5- 2 δύο δισ. ευρω τζίρο, 3.000 εργαζόμενους, 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και 6 λιγνιτορυχεία.
 
Εκτός από αυτά, το νομοσχέδιο "προικοδοτεί" τη νέα εταιρεία και με τμήμα του δανεισμού της μητρικής, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ (επί συνόλου 4,7 δισ. ευρώ). Πρόκειται για δάνεια αλλά και εγγυήσεις επί των δανείων που αναλογούν στα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία.
 
Τα νούμερα τόσο για το πελατολόγιο όσο και για τον τζίρο καθώς επίσης για το δανεισμό, δεν είναι παρά υπολογισμοί κατά προσέγγιση, όπως εξηγούν πηγές του ΥΠΕΚΑ, αφού οι ακριβείς αριθμοί θα προκύψουν από μελέτη της ίδιας της ΔΕΗ. Οπως ωστόσο αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, δίνουν μια πρώτη αίσθηση για τι τάξη μεγέθους εταιρεία μιλάμε.
 
Πως θα γίνει η απόσχιση πελατολογίου
 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης, η ΔΕΗ θα ενημερώσει το 30% των πελατών της ότι θα μεταβιβασθεί στη νέα εταιρεία.
 
Το ποιοι ακριβώς θα είναι οι καταναλωτές αυτοί, θα προσδιοριστεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, με βάση σχετική μελέτη, και χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεσή τους. Ωστόσο, οι πελάτες αυτοί, θα μπορούν, εφόσον το θέλουν, τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση της απόσχισης της "μικρής" από τη "μεγάλη" ΔΕΗ, να εγκαταλείψουν τη νέα εταιρεία, και είτε να επιστρέψουν στη μητρική ΔΕΗ ή να αναζητήσουν αλλού πάροχο.
Στο διάστημα του 4μήνου, οι όροι των συμβάσεών τους, και τα τιμολόγια, θα παραμείνουν ως έχουν. Επίσης, για έξι μήνες από την ολοκλήρωση της απόσχισης, η ΔΕΗ θα απέχει από επιθετικές εμπορικές πολιτικές για την προσέλκυση των πρώην πελατών της.

Από τη μεταβίβαση πελατών στη νέα εταιρεία, εξαιρούνται οι νησιώτες, που παραμένουν στη μητρική, όπως άλλωστε και οι μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά.

Σε επίπεδο μονάδων, η προίκα της νέας εταιρείας θα περιλαμβάνει τρία λιγνιτικά εργοστάσια ισχύος 1.380 MW (Αμύνταιο Ι, ΙΙ, Μελίτη Ι, και μία άδεια για την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ), έξι λιγνιτορυχεία (Αμύνταιο-Λακκιά, Κλειδί, Λόφοι Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύη), έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια 903 MW (Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Αγρα, Εδεσσαίος, Πουρνάρι Ι & ΙΙ,), και μία μονάδα φυσικού αερίου 485 MW (Κομοτηνή).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου