Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο e-Παλμός της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι εδώ και χτυπά δυνατά για όλους !

 


«Πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη για καλύτερους όρους εργασίας και δικαιώματα»
Η e-επανέκδοση της εφημερίδας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, έρχεται να ενισχύσει τη φωνή των εργαζομένων και να προάγει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τις προκλήσεις που
αντιμετωπίζει ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας και οι εργαζόμενοι, η εφημερίδα θα προσφέρει αναλύσεις, άρθρα γνώμης και συνεντεύξεις με σημαντικούς παράγοντες του χώρου.
Παράλληλα, θα αποτελέσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, ενισχύοντας την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές δράσεις.
Με την πλούσια θεματολογία και τις σύγχρονες προσεγγίσεις της, φιλοδοξεί να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη για καλύτερους όρους εργασίας και δικαιώματα στον τομέα της ενέργειας.
Στείλτε το email σας στο genopweb@gmail.com, ώστε να λαμβάνετε την εφημερίδα κατά την έκδοσή της.Στην ιστοσελίδα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ μπορείτε να διαβάσετε τον e-Παλμό  σε  ηλεκτρονικό flipbook ή να κατεβάσετε την εφημερίδα σε αρχείο εγγράφων PDF.

«Ο ραδιοφωνικός παλμός της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ξεκινά σύντομα το ταξίδι του στο χρόνο!»
Ο ραδιοφωνικός παλμός της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε «πειραματική» λειτουργία (https://genop.radiostream123.com) και μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2025, θα λειτουργεί κανονικά.
Σπάζοντας τα δεσμά του συμβατικού ραδιοφώνου, ο σταθμός θα γίνει η καθημερινή σας δόση ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, μέσα από τους ήχους και τις ατελείωτες μελωδίες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος!
Ξεκλειδώστε μια νέα διάσταση ήχου και ενημέρωσης, με την επαναστατική εμπειρία ακρόασης του διαδικτυακού ραδιοφώνου της  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ!

Η Συντακτική Επιτροπή του e-Παλμού εύχεται σε όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες και τις οικογένειές τους Χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία και πολλές επιτυχίες για το 2025!

ΑΔΜΗΕ: Σε υψηλά 3ετίας η μετοχή με φόντο το 9μηνο και το επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ

 


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ - www.energymag.gr

Από τον Ιανουάριο του 2022 είχε να κλείσει πάνω από τα 2,50 ευρώ η μετοχή του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά σχεδόν τριών ετών, ή 34 μηνών. Η μετοχή έκλεισε χθες στα 2,5150 ευρώ με άνοδο 1,82%, συμπληρώνοντας την 4η σερί ανοδική συνεδρίαση, με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να διαμορφώνεται στα 583,4 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του 2024 η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ενισχύεται κατά 13%, περίπου όσο και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Μάλιστα διακινήθηκε όγκος πάνω από 1,10 εκατ. τεμαχίων, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια του 2024 αλλά και ένας από τους 2-3 μεγαλύτερους των τελευταίων τεσσάρων ετών! Σημειώνεται πως η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κατέχει το 51% της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

Ο κύκλος εργασιών το 9μηνο του 2024 ανήλθε στα 356,4 εκατ. ευρώ, έναντι 292,9 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2023, ενώ το συγκρίσιμο EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στα 264,8 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα ενοικίου συστήματος μεταφοράς κατά το εννεάμηνο 2024 σημείωσαν αύξηση ύψους 21,5% και ανήλθαν στα 334,7 εκατ. ευρώ έναντι 275,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, η οποία οφείλεται κυρίως στην: αύξηση των εσόδων από τα δικαιώματα χρήσης των διασυνδέσεων κατά 30,8 εκατ. ευρώ, από 51,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2023 σε 82,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2024.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 22,5% σε 260,0 εκατ. ευρώ έναντι 212,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2023. Το συγκρίσιμο EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στα 264,8 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 23,6% σε σχέση με το αντίστοιχο του εννεαμήνου 2023 ποσού 214,2 εκατ. ευρώ, εξαιρώντας τα ακόλουθα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια:

πρόβλεψη για την έκπτωση μειωμένου ρεύματος που δίνεται σε υπαλλήλους και συνταξιούχους της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού συνολικού ποσού 2,6 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ποσού 370 χιλιάδες ευρώ για το εννεάμηνο του 2023 και πρόβλεψη για κινδύνους και έξοδα ποσού 2,14 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχης πρόβλεψης ποσού 1,46 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2023.

Το ενοποιημένο EBIT αυξήθηκε κατά 28,9% και ανήλθε στα 167,6 εκατ. ευρώ, έναντι 130,0 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2023, ενώ το συγκρίσιμο EBIT διαμορφώθηκε στα 172,3 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 30,7% έναντι 131,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2023, μη συμπεριλαμβάνοντας τα ανωτέρω έκτακτα - μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων περιόδου διαμορφώθηκαν στα 157,0 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32,1% έναντι 118,9 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο 2023. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 120,0 εκατ. ευρώ έναντι 91,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2023.

3ο τρίμηνο

Σε ό,τι αφορά το 3ο τρίμηνο του 2024, τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 131,0 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 26,5% έναντι 103,5 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2023. Το έσοδο από ενοίκιο συστήματος μεταφοράς συμπεριλαμβανομένου και του εσόδου από την αγορά εξισορρόπησης ανήλθε στα 126,0 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 24,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, καθώς και τα έσοδα από λοιπές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 2,9 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 3ο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 25,7% σε 94,9 εκατ. ευρώ έναντι 75,5 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2023. Το συγκρίσιμο EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στα 97,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 27,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 που ήταν στα 76,5 εκατ. ευρώ.

Μέρισμα

Το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης αποφάσισε την διανομή προμερίσματος χρήσης 2024 ύψους 13,5 εκατ. ευρώ ή 0,058 ευρώ ανά μετοχή προ της παρακράτησης φόρου και εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών και προχώρησε στην καταβολή του συγκεκριμένου ποσού την 16.09.2024 (ημερ. Αποκοπής: 09.09.2024). Οι συνολικές επενδύσεις για τον όμιλο διαμορφώθηκαν στα 398,9 εκατ. ευρώ έναντι 370,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2023 και αφορούν κυρίως στο έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα (Φάση Β, διασύνδεση Κρήτης.

Το επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ έως το 2030

Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα από κάθε άλλο ενεργειακό όμιλο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται πανευρωπαϊκά «τρέχει» το ΑΔΜΗΕ έως το 2030. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα φιλόδοξο που φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, όπου ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής δημιουργεί σύγχρονες και πράσινες ηλεκτρικές υποδομές που στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και ενισχύουν την ασφαλή ηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα.

Η πορεία των σημαντικότερων έργων

Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Μετά την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών (500kV) και οπτικών καλωδίων της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, η «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Μ.Α.Ε.Ε.Σ.» προχωρά με εντατικό ρυθμό και το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης, με τις σχετικές εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους να βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Όσον αφορά στους σταθμούς μετατροπής, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κτιρίων, η εγκατάσταση των μετασχηματιστών και των βαλβίδων μετατροπής καθώς και ο τερματισμός των HVDC καλωδίων και βρίσκονται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και οι δοκιμές (pre-commissioning) του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος εξοπλισμού. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου του GIS στην Κρήτη και βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και ο έλεγχος (pre-commissioning) του εξοπλισμού.

Ηλεκτρική Διασύνδεση Κυκλάδων

Η τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου. Το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης (Σαντορίνη-Νάξος) είναι σε φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Τον Φεβρουάριο του 2024 ολοκληρώθηκε η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης της διασύνδεσης Λαύριο Σέριφος. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW στα νησιά, επιτυγχάνοντας ένα πιο σταθερό, πράσινο και οικονομικό ενεργειακό μείγμα για το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου

Το υποέργο της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που συνδέει το υφιστάμενο ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το νέο ΚΥΤ Κορίνθου ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2022. Τον Δεκέμβριο 2023 υπογράφτηκε η σύμβαση για το υποέργο της νέας Γραμμής μεταφοράς που θα συνδέσει το ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, θέτοντας το δεύτερο τμήμα του έργου σε φάση κατασκευής. Η ολοκλήρωση του υπόψη υποέργου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι εργασίες κατασκευής του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου, τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ΚΥΤ υπαίθριου τύπου, βρίσκονται σε εξέλιξη. Η υλοποίηση του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του Ανατολικού Διαδρόμου 400 kV Πελοποννήσου, θα αποτελέσει το τερματικό της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα και θα ενισχύσει την αξιοπιστία τροφοδότησης των φορτίων στην (Δυτική κυρίως) Αττική. Η πλήρης ολοκλήρωση του αναβαθμισμένου ΚΥΤ Κουμουνδούρου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου

Το καλοκαίρι του 2023 ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην ανάθεση των μελετών και των αναγνωριστικών ωκεανογραφικών – βυθομετρικών ερευνών για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και τον Νοέμβριο του 2023 για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού για τις διασυνδέσεις Κόρινθος – Κως και Κως – Ρόδος και έχει εκκινήσει η έρευνα βυθού για την διασύνδεση Ρόδος – Κάρπαθος με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον τρέχοντα μήνα, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2024.

Για το ΒΑ Αιγαίο έχει ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού για την όδευση Σκύρος – Εύβοια και έχει εκκινήσει η έρευνα βυθού για τις οδεύσεις Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος, Λήμνος – Θράκη, Λέσβος – Χίος, Χίος – Σάμος, Σάμος – Κως οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο. Οι μελέτες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ωρίμανση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που δρομολογεί ο Διαχειριστής μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό, με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Όμιλος ΔΕΗ: Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μηχανικούς στην αντλησιοταμίευση

 

Όμιλος ΔΕΗ: Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μηχανικούς στην αντλησιοταμίευση

Ένα νέο, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην αντλησιοταμίευση εγκαινίασε πρόσφατα ο Όμιλος ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες σε ΑΠΕ, καθώς και τις προκλήσεις στην αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας. Με τίτλο «Αντλησιοταμίευση και Υδροηλεκτρική ενέργεια», το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Όμιλο ΔΕΗ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και προσφέρεται σε 40 Μηχανικούς. 

Το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «Αντλησιοταμίευση και Υδροηλεκτρική ενέργεια» απευθύνεται στις περισσότερες ειδικότητες Μηχανικών, μεταξύ των οποίων Υδραυλικοί, Πολιτικοί, Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, καθώς και Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Γεωτεχνικοί κ.α. Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο με διακεκριμένους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας (ΠΔΜ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης, καθώς και στελέχη μεγάλων μελετητικών Οίκων του εξωτερικού. 

Οι συμμετέχοντες θα εξειδικευτούν στον σχεδιασμό, την οικονομοτεχνική ανάλυση και την υλοποίηση έργων αντλησιοταμίευσης και υδροηλεκτρικής παραγωγής του Ομίλου ΔΕΗ και θα μπορούν να απασχοληθούν σε αντίστοιχα έργα του Ομίλου ή άλλων οργανισμών, στην Ελλάδα και διεθνώς. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αντλησιοταμίευση και Υδροηλεκτρική ενέργεια» ΔΕΗ περιλαμβάνει διαλέξεις και workshops, συνολικής διάρκειας 150 ωρών. Τα μαθήματα διεξάγονται κυρίως μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ενώ περιλαμβάνονται και επισκέψεις σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αντλητικές μονάδες του Ομίλου ΔΕΗ και εργαστήρια του ΠΔΜ. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 8 μήνες και οι απόφοιτοι θα αποκτήσουν πιστοποιητικό επιτυχούς κατάρτισης. 

Όμιλος ΔΕΗ: 1,8GW επιπλέον ισχύς από ευέλικτες μονάδες έως το 2027 

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2027, ο Όμιλος ΔΕΗ θα επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας με στόχο να προσθέσει μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύ 1,8GW. Οι ευέλικτες μονάδες, μεταξύ των οποίων οι μονάδες αποθήκευσης και η αντλησιοταμίευση, αντιμετωπίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ. 

Οι μονάδες αποθήκευσης έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν την περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και να τη διοχετεύουν ετεροχρονισμένα στο δίκτυο, με βάση τη ζήτηση και τις ανάγκες του συστήματος. Ταυτόχρονα, προσφέρουν σημαντικές ενεργειακές υπηρεσίες, ενισχύουν την ανθεκτικότητα του συστήματος και την ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού κόστους.

Η αντλησιοταμίευση είναι μία μονάδα αποθήκευσης πράσινης ενέργειας, μακράς διαρκείας, με ισχυρή τεχνολογική ωριμότητα και εφαρμογές σε παγκόσμια κλίμακα. Ένα τυπικό σύστημα αντλησιοταμίευσης περιλαμβάνει δύο διασυνδεδεμένους ταμιευτήρες νερού με υψομετρική διαφορά και αντιστρέψιμες υδροηλεκτρικές μηχανές. Η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιείται για να αντληθεί το νερό από τον κάτω ταμιευτήρα και να διοχετευθεί στον άνω, λειτουργώντας ως αποθήκη ενέργειας. Όταν η ζήτηση αυξάνεται, το νερό διοχετεύεται από τον άνω ταμιευτήρα στον κάτω και, μέσω των υδροστροβίλων, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.  

Διζωνικά τιμολόγια: Σε ποιες ώρες μεταφέρεται το «νυχτερινό ρεύμα»

 


 insider.gr - Κώστας Δεληγιάννης

Έξι ώρες της ημέρας, μοιρασμένες σε μία μεσημβρινή και μία νυχτερινή ζώνη, προβλέπει η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ να καλύπτουν τα διζωνικά τιμολόγια, δηλαδή τα προϊόντα στα οποία θα μετατραπούν τα σημερινά συμβόλαια με διακριτή νυχτερινή χρέωση. Αυτό που θα διατηρηθεί από το σημερινό «νυχτερινό ρεύμα» είναι τα δύο ωράρια -χειμερινό και θερινό- με μικρή προσαρμογή των δύο ζωνών ανά ωράριο.

Έτσι, στο χειμερινό ωράριο, οι μειωμένες χρεώσεις θα προσφέρονται από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι και από τις 02:00 έως τις 05:00 το βράδυ. Στο θερινό, αντίστοιχα, οι ελαττωμένες τιμές θα εφαρμόζονται από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι και από τις 02:00 μέχρι τις 04:00 το βράδυ.

Η εναλλαγή χειμερινού – θερινού ωραρίου θα γίνεται στις ίδιες ημερομηνίες που ισχύουν τώρα για το «νυχτερινό ρεύμα». Έτσι, το χειμερινό ωράριο θα συνεχίζει να καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, ενώ το θερινό το διάστημα από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ίδιες ζώνες και τα Σαββατοκύριακα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την εισήγηση του Διαχειριστή, οι ζώνες θα παραμείνουν ίδιες και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Επομένως, π.χ. στο θερινό ωράριο, τόσο το 5νθήμερο όσο και τα Σαββατοκύριακα, οι μειωμένες χρεώσεις θα ισχύουν από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι και από τις 02:00 μέχρι τις 04:00 το βράδυ.

Πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν οι ζώνες να είναι διευρυμένες Σάββατο και Κυριακή, καθώς με αυτό τον τρόπο τα διζωνικά τιμολόγια θα είναι πιο εύχρηστα για τους οικιακούς καταναλωτές. Επίσης, η υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κατά το Σαββατοκύριακο θα επέτρεπε οι μειωμένες τιμές να «καταλάβουν» μεγαλύτερο μέρος του 24ωρου. Με βάση ωστόσο τον ΔΕΔΔΗΕ, τεχνικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την αλλαγή των ζωνών εκτός του 5νθημέρου.

Η εισήγηση του Διαχειριστή παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ καθώς και εκπροσώπων του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), ιδιωτών παρόχων και της ΔΕΗ. Κατά τη σύσκεψη, προέκυψε «αγκάθι» όσον αφορά την αλλαγή των ωρών του σημερινού «νυχτερινού τιμολογίου», καθώς όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται δεν ενσωματώθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο.

Επομένως, για να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην αλλαγή, θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι αρμόδιος για αυτό τον σκοπό. Ανάμεσα στις προτάσεις που «έπεσαν στο τραπέζι» ήταν να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία το ΥΠΕΝ, ή η Ρυθμιστική Αρχή (αν και δεν υπάρχει το αντίστοιχο ρυθμιστικό πλαίσιο). Εναλλακτικά, το ΥΠΕΝ παρότρυνε τους προμηθευτές και τη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε σχετική εισήγηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ενεργοποίηση από αρχές Φεβρουαρίου

Ανεξάρτητα πάντως από τη φόρμουλα που θα προκριθεί για να θεσμοθετηθούν τα διζωνικά τιμολόγια, θεωρείται απίθανο να υπάρξουν αλλαγές στην εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία εξάλλου βασίστηκε σε τεχνικά στοιχεία αναφορικά με τη διακύμανση της παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο 24ωρο και στις διάφορες εποχές του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα υπαγωγής σε νυχτερινό τιμολόγιο -και πλέον σε κάποιο διζωνικό τιμολόγιο- έχουν περίπου 1,5 εκατ. οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι διαθέτουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής). Όπως ανάφερε στη σύσκεψη ο Διαχειριστής, από τη στιγμή που θα θεσμοθετηθεί ο διάδοχος του νυχτερινού τιμολογίου, η μετάβαση σε διζωνικό τιμολόγιο θα γίνει σταδιακά. Για το πρώτο «κύμα» παροχών θα χρειαστεί 1 με 1,5 μήνας, κάτι που σημαίνει πως τα νέα ωράρια θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για περίπου 150.000 παροχές με μετρητή διπλής εγγραφής, δεν γίνεται λόγω τεχνικών προδιαγραφών, να αλλάξουν οι ζώνες μειωμένων τιμών. Επομένως, οι αντίστοιχοι καταναλωτές θα παραμείνουν στο υφιστάμενο «νυχτερινό ρεύμα».

Μετατόπιση της κατανάλωσης

Όπως έγραψε πρώτο το Insider.gr, οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο δρομολογούνται από το ΥΠΕΝ από την περασμένη άνοιξη, καθώς η παροχή μειωμένων τιμών κατά κύριο λόγο το βράδυ ανταποκρινόταν σε άλλα δεδομένα στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όταν σε αυτό κυριαρχούσαν οι λιγνιτικές μονάδες. Επομένως, καθώς ήταν οικονομικά πιο πρόσφορο οι λιγνιτικοί σταθμοί να παραμένουν σε λειτουργία το βράδυ, έστω και σε μικρότερη ισχύ, στόχος ήταν να κινητροδοτηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το βράδυ.

Πλέον όμως, χάρις στην επέλαση των ΑΠΕ, το «τοπίο» έχει αλλάξει άρδην. Μάλιστα, ειδικά το μεσημέρι την άνοιξη και το καλοκαίρι -όταν κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάρκων- έχουν «πυκνώσει» οι περιπτώσεις όπου η αγορά Επόμενης Ημέρας κινείται από ελαφρώς πάνω από το μηδέν (π.χ. 0,03 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) έως και σε αρνητικές τιμές.

Επομένως, στόχος είναι να κινητροδοτηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Μάλιστα, η κορύφωση της παραγωγής ΑΠΕ συχνά σημαίνει πως για ένα μέρος από τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι «πράσινες» μονάδες, δεν υπάρχει αυτές τις ώρες ζήτηση για να καλύψουν. Ως συνέπεια, σε τέτοιες περιπτώσεις μία σημαντική ποσότητα «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας περικόπτεται από το σύστημα. Ως αποτέλεσμα, με τη «μεταφορά» μέρους της κατανάλωσής τους το μεσημέρι, θα περιοριστούν και οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

ΔΕΔΔΗΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις σύνδεσης για μεμονωμένους σταθμούς αποθήκευσης


ΔΕΔΔΗΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις σύνδεσης για μεμονωμένους σταθμούς αποθήκευσης

Ανακοίνωση σχετικά με την υποδοχή αιτημάτων για μεμονωμένους σταθμούς αποθήκευσης εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, αναφέροντας τα εξής:

Σε εφαρμογή του Άρθρου 41, του ν. 5151/2024, βάσει του οποίου προστέθηκε στον ν. 4685/2020 το άρθρο 11Δ «Προώθηση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», ο Διαχειριστής του Δικτύου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι υποδέχεται αιτήσεις σύνδεσης για μεμονωμένους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο.

Η υποδοχή των αιτημάτων σύνδεσης θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου απαιτείται είσοδος μέσω ΓΓΠΣ αποκλειστικά με τους κωδικούς TAXISnet του αιτούντος φορέα.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει όταν εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται στην παρ. 2 του ανωτέρω άρθρου 11Δ, η οποία θα ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια, προϋποθέσεις, τεχνικά χαρακτηριστικά κτλ. Στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως οι ενδιαφερόμενοι να κληθούν να υποβάλλουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά. Διευκρινίζεται ότι η υποβολή του αιτήματος επί του παρόντος δεν εξασφαλίζει σειρά προτεραιότητας για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 6 του ανωτέρω άρθρου 11Δ, ο ΔΕΔΔΗΕ θα αξιολογεί τα αιτήματα για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εφαρμόζοντας τους περιορισμούς έγχυσης που περιγράφονται στο άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/53563/1556/15.05.2023 για σταθμούς αποθήκευσης που συνδέονται με το ΕΣΜΗΕ, μέχρι την τροποποίηση της απόφασης αυτής αναφορικά με τους περιορισμούς έγχυσης που θα εφαρμόζονται στους σταθμούς αποθήκευσης που συνδέονται στο ΕΔΔΗΕ.

Για τα αιτήματα σύνδεσης θα κατατίθενται α) τα Δικαιολογητικά, β) η εγγυητική επιστολή και γ) το Παράρτημα ΙΙΙ, αναφορικά με τα τεχνικά στοιχεία εξοπλισμού για σταθμό αποθήκευσης, σύμφωνα με τα αρχεία στους παρακάτω υπερσυνδέσμους: