Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Υπεγράφη με μισθολογικές αυξήσεις η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) Προσωπικού Ομίλου ΑΔΜΗΕ τριετούς διάρκειας (2024-2027)

 

 

Υπεγράφη η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) Προσωπικού Ομίλου ΑΔΜΗΕ τριετούς διάρκειας (2024-2027)

Συναδέλφισσες -οι

Υπεγράφη την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024, στα Κεντρικά Γραφεία διοίκησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στην Αθήνα, η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ( Ε.Σ.Σ.Ε. ) Προσωπικού Ομίλου ΑΔΜΗΕ, μεταξύ της Διοίκησης της εταιρίας και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, πλέον Αντιπροσωπευτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΑΣΟΠ-ΔΕΗ), καθώς και των Πρωτοβαθμίων Σωματείων μελών της.

Εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ τη νέα Ε.Σ.Σ.Ε. υπέγραψε ο κ. Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, ενώ για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ ο Πρόεδρός της Αντώνης Καρράς και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Μανιάτης. Για τα Πρωτοβάθμια Σωματεία υπέγραψαν οι Πρόεδροι και οι Γενικοί Γραμματείς.

Η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καρπός γόνιμης και διαρκούς διαπραγματευτικής προσπάθειας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των Σωματείων Μελών της, η οποία δύναται να χαρακτηριστεί ως η βέλτιστη και αρτιότερη των πολλών τελευταίων ετών, έχει εξαιρετικά θετικό οικονομικό πρόσημο, με αυξήσεις αποδοχών, περιλαμβάνοντας οριζόντια τριετή μισθολογική αύξηση. Επιπρόσθετα, επιτυγχάνει ισχυρές θεσμικές εγγυήσεις για το σύνολο του προσωπικού του Ομίλου ΑΔΜΗΕ.

Το Προεδρείο, η Διαπραγματευτική Ομάδα, το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και τα Σωματεία Μέλη της, κατόπιν επίπονων και διαρκών διαπραγματεύσεων με τις Διοικήσεις του Ομίλου ΔΕΗ και του Ομίλου ΑΔΜΗΕ, τήρησαν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους έναντι των συναδέλφων εργαζομένων, επιτυγχάνοντας με την υπογραφή τριετών Ε.Σ.Σ.Ε., εργασιακή ειρήνη και ασφάλεια.

Η συνεισφορά των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ είναι καθοριστική για την ομαλή, σταθερή, αξιόπιστη και επαρκή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Η διαπραγματευτική προσπάθεια και η αγωνιστικότητα της Ομοσπονδίας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και των Σωματείων – Μελών της για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επωφελών για τους εργαζόμενους, είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διασφαλίζουν την ισότητα και την αξιοπρέπεια στον χώρο εργασίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Δείτε ΕΔΩ τη νέα ΕΣΣΕ ΑΔΜΗΕ 2024-2027.

Νέα πρόβλεψη του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες στο δίκτυο διανομής – «Φρένο» στη μείωση από την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ

 

Νέα πρόβλεψη του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες στο δίκτυο διανομής – «Φρένο» στη μείωση από την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ – Προσδοκίες για σοβαρό περιορισμό των ρευματοκλοπών λόγω των έξυπνων μετρητών

Ανατροπή στον «οδικό χάρτη» του ΔΕΔΔΗΕ για μείωση των συνολικών απωλειών στο δίκτυο διανομής προκαλεί η ραγδαία ενίσχυση των ΑΠΕ. Έτσι, αναθεωρούνται αισθητά προς τα πάνω οι εκτιμήσεις του Διαχειριστή για τη μη καταμετρούμενη ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2031. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στελέχη της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ με τη ΡΑΑΕΥ, ενόψει και της έναρξης της νέας ρυθμιστικής περιόδου 2025-2028. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε από τον Διαχειριστή, η επικαιροποιημένη εκτίμηση διαφέρει αισθητά από την προηγούμενη δημοσιοποιημένη πρόβλεψη του ΔΕΔΔΗΕ για την εξέλιξη των συνολικών απωλειών, η οποία είχε ενσωματωθεί στην απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής για την έγκριση του επιτρεπόμενου εσόδου για τη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024. 

Ως αποτέλεσμα, με βάση την παρουσίαση, το 2025 εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες θα κινηθούν στα επίπεδα του 11%, από 8,758% στην πρόβλεψη στην απόφαση της ΡΑΑΕΥ. Το 2026 προβλέπεται να πέσουν περίπου στο 10,8%, έναντι 8,098%. Το 2027 εκτιμάται πλέον ότι θα κινηθούν περίπου στο 10,5% (από 7,41%), ώστε το 2028 να περιορισθούν σχεδόν στο 10,2% (έναντι 6,721%). 

Σε σχέση με τη δημοσιοποιημένη πρόβλεψη, την επόμενη τριετία αυξάνεται έτσι περαιτέρω η ψαλίδα με τις νέες εκτιμήσεις. Έτσι, για το 2029 εκτιμάται τώρα ότι οι συνολικές απώλειες θα είναι στα επίπεδα του 9,7% (έναντι 6,033%), το 2030 στο 9,4% (από 5,344%) και το 2031 στο 9% (έναντι 5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, που αποτελεί έτος αναφοράς, οι συνολικές απώλειες είχαν διαμορφωθεί σε 9,903%. 

«Αγκάθι» η αποκεντρωμένη παραγωγή 

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι για την περίοδο 2025-2028 ο ετήσιος ρυθμός μείωσης θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,5%, αυξημένος την επόμενη τριετία στο 3%. Με βάση τον Διαχειριστή, αιτία των πιο δυσοίωνων προβλέψεων, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης στην απόφαση της ΡΑΑΕΥ, είναι η δυσκολία περιορισμού των τεχνικών απωλειών – κάτι που με τη σειρά του οφείλεται στην «πράσινη» παραγωγή. 

Είναι ενδεικτικό ότι οι τεχνικές απώλειες εκτιμάται πως θα υποχωρούν ετησίως μόλις κατά 0,1% σε απόλυτους αριθμούς. Ως συνέπεια, στη μείωση των συνολικών απωλειών πρωταρχικό ρόλο θα παίξει ο περιορισμός των μη τεχνικών απωλειών, κυρίως με την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών. Σημαντικό «όχημα» προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει η επέκταση της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών. 

Σε σχέση με τις τεχνικές απώλειες στο δίκτυο διανομής, και τον αρνητικό ρόλο που παίζει στον περιορισμό τους η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ, ένας σημαντικός παράγοντας είναι η απόσταση μεταξύ των σημείων παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας. Μία ακόμη βασική αιτία αποτελεί το γεγονός ότι η παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας έχουν διαφορετικό χρονικό προφίλ.

«Πέναλτι» από το 2025 για μη επίτευξη του στόχου μείωσης 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επόμενη ρυθμιστική περίοδο (2025-2028) ενεργοποιείται το οικονομικό «πέναλτι» του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες στο ΕΔΔΗΕ. Αυτό σημαίνει πως πλέον το κόστος δεν θα μετακυλίεται στο σύνολό του στους καταναλωτές -μέσω των προμηθευτών και του συντελεστή κανονικοποίησης- ανεξαρτήτως από το ύψος στο οποίο θα διαμορφώνονται κάθε φορά οι απώλειες στο δίκτυο. 

Πρακτικά, ο Διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να μειώνει κάθε έτος κατά το προβλεπόμενο ποσοστό-στόχο τις απώλειες του δικτύου. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης, από το επόμενο έτος το υπολειπόμενο ποσό θα επιβαρύνει το έσοδό του. Αντίθετα, εάν υπερβεί τον στόχο, θα λαμβάνει bonus. 

Η ΡΑΑΕΥ θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο οι στόχοι μέχρι το 2031 χρειάζονται επικαιροποίηση, στη βάση των νέων εκτιμήσεων του Διαχειριστή για την εξέλιξη των απωλειών. Όπως είναι φυσικό, από το ύψος στο οποίο θα τεθούν τα ποσοστά, και τα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθούν τελικά οι απώλειες, θα συναρτηθεί η επίδοση αυτού του μηχανισμού κινήτρων-αντικινήτρων, όπως και το κόστος που θα «περάσει» στην κατανάλωση. 

Επιπρόσθετες παροχές για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ

 

Yπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα είναι ήδη ΕΝΕΡΓΟ με θετικά μηνύματα εξυπηρέτησης απο αρκετούς συναδέλφους.


 - Το πρόγραμμα MED ΟΚΔΕ - ΓΕΝΟΠ - Ομίλου ΔΕΗ - ΚΗΕ καλύπτει την οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων (Ετήσιο εκπιπτόμενο ποσό 300 ευρώ και επιπλέον ποσοστό 10% επί του
κόστους του νοσηλίου) στα συνεργαζόμενα Νοσηλευτικά ιδρύματα. 

- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ (DENTAL CARE)

  - ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ (EYE CARE)

  - ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  - Απεριόριστες επισκέψεις για ψυχολογική υποστήριξη

(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

 Συνολικό κόστος: 30,00 € ετησίως / 2,50 € / το μήνα (συμπερ. ΦΠΑ)

 Συχνές ερωτήσεις

1. Πως μπορώ να μάθω ποιοι είναι συμβεβλημένοι;

 Από την ιστοσελίδα: healthnet.com.gr/el/doctor-network ή από το συντονιστικό κέντρο: 2155155316

  2. Τι κάνω σε περίπτωση προγραμματισμένου χειρουργείου ή νοσηλείας;
Καλώ 
2155155316 και ενημερώνω σε ποιο νοσοκομείο θα πραγματοποιηθεί η νοσηλεία ή το χειρουργείο.
3. Τι πρέπει να κάνω, για την απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% συμμετοχή, στη νοσηλεία με διανυκτέρευση;
Θα πρέπει να έχω ενημερώσει πρώτα στο συντονιστικό κέντρο  σε
2155155316 ποιο νοσοκομείο θα βρίσκομαι. Σε συμβεβλημένο νοσοκομείο, ο ασφαλισμένος δε συμμετέχει στην διαδικασία. Σε μη συμβεβλημένο νοσοκομείο, ακολουθείται η διαδικασία απολογιστικής αποζημίωσης.
4. Σε ποιον οδοντίατρο μπορώ να πάω και τι θα πληρώσω;
Στους συμβεβλημένους οδοντίατρους και πληρώνω σύμφωνα με τον ενδεικτικό επισυναπτόμενο τιμοκατάλογο, ανά οδοντιατρική πράξη.
5. Μπορώ να αγοράσω γυαλιά οράσεως και τι θα πληρώσω;
Ναι, από τα συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών. Με παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ έως 250 € δεν πληρώνω τίποτα. Δίχως παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ στα συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών, έχω έκπτωση 60% στην αρχική τιμή του προϊόντος.
6. Πόσες φυσικοθεραπείες μπορώ να κάνω και τι θα πληρώσω;
Στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, μπορώ να κάνω απεριόριστες συνεδρίες, με συμμετοχή 15 € ανά συνεδρία.
7. Τι μπορώ να κάνω, αν ο γιατρός μου δεν είναι συμβεβλημένος στο δίκτυο;
Μπορείτε να κοινοποιήσετε το όνομα και το τηλέφωνο του γιατρού σας, στο email: okdedeikhe@gmail.com ή με μήνυμα/ viber στον αριθμό κινητού 6932400603 και θα επικοινωνήσει το δίκτυο με τον γιατρό σας.
8. Ποιος μπορεί να έχει συνδρομή στο MED διαγνωστικό;
Όποιος είναι μέλος σε ένα από τα ομαδικά προγράμματα: ΟΚΔΕ – ΓΕΝΟΠ, ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ
9. Ποια η ετήσια συνδρομή του προγράμματος, MED διαγνωστικό;
Εφάπαξ καταβολή 30€ το έτος ανά συνδρομητή. Παράδειγμα για μία τετραμελής οικογένεια, καταβάλετε εφάπαξ η ετήσια συνδρομή 120€.
10. Που καταβάλω τα χρήματα της ετήσιας συνδρομής;
Σε τραπεζικό λογαριασμό του ΟΚΔΕ, Τράπεζας Πειραιώς:  GR9501715970006597109283973 με αιτιολογία κατάθεσης: Ονοματεπώνυμο
συνδρομητή.
11. Πότε μπορώ να κάνω χρήση του προγράμματος;
Από την πρώτη του επόμενου μήνα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η εφάπαξ καταβολή συνδρομής.
12. Πως ανανεώνω τη συνδρομή μου:
Η συνδρομή είναι ετήσια και ανανεώνετε με την κατάθεση συνδρομής κάθε έτος

Δείτε και ΕΔΩ: Συχνές ερωτήσεις  – ΙΑΤΡΙΚΕΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

Δείτε το δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών

Δείτε και ΕΔΩ: Συχνές ερωτήσεις  – ΙΑΤΡΙΚΕΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ)

 Πληροφορίες:  Τηλ. 6932400603, 2105215710 (εργάσιμες ημέρες και ώρες)

 Διαδικασίες Συμπλήρωσης Αίτησης

Med Διαγνωστικό ΟΚΔΕ – ΓΕΝΟΠ
Για να συμμετάσχω στο Πρόγραμμα θα πρέπει να συμπληρώσω την αίτηση με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
1ος τρόπος: Ηλεκτρονική Αίτηση
● Συμπληρώνω την ηλεκτρονική αίτηση από το κινητό μου ή τον υπολογιστή μου (τα πεδία με το αστερίσκο * είναι υποχρεωτικά) όπου
έχω λάβει από τον ΟΚΔΕ – ΓΕΝΟΠ (ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ).
● Όταν ολοκληρώσω όλα τα απαραίτητα πεδία, πατάμε αποδοχή και τα στοιχεία αποστέλλονται αυτόματα στο ΟΚΔΕ – ΓΕΝΟΠ.
● Προχωρώ σε κατάθεση 30 ευρώ στον οργανισμό ΟΚΔΕ
○ Κατάθεση ετήσιας συνδρομής σε Λογαριασμό Τράπεζας ΟΚΔΕ: Τράπεζα Πειραιώς : GR9501715970006597109283973
■ Αιτιολογία κατάθεσης: Ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου
● Από την 1η του επόμενου μήνα συμμετέχω στο πρόγραμμα και μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

2ος τρόπος: Έντυπη αίτηση
● Εκτυπώνω την αίτηση συμμετοχής που έχω λάβει από ΟΚΔΕ – ΓΕΝΟΠ.
● Συμπληρώνω όλα τα πεδία (με το αστερίσκο * είναι υποχρεωτικά).
● Προωθώ την αίτηση με email στο : okdedeikhe@gmail.com ή με μήνυμα/ viber στον αριθμό κινητού 6932400603.
● Προχωρώ σε κατάθεση 30 ευρώ στον οργανισμό ΟΚΔΕ
○ Κατάθεση ετήσιας συνδρομής σε Λογαριασμό Τράπεζας ΟΚΔΕ: Τράπεζα Πειραιώς : GR9501715970006597109283973
■ Αιτιολογία κατάθεσης: Ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου
● Από την 1η του επόμενου μήνα συμμετέχω στο πρόγραμμα και μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

Δείτε και ΕΔΩ τις Διαδικασίες Συμπλήρωσης Αίτησης

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ΕΔΩ

Ηλεκτρονική αίτηση για το ΜED Διαγνωστικό ΕΔΩ

 

 

ΟΚΔΕ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης
Ζωής & Υγείας για τον Σύλλογο Μελών και
Συνταξιούχων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην ERGO

Πληροφορίες: κ. Κατσιαβού Μαρία, Τηλ. 6932400603, 2105215710 (εργάσιμες ημέρες και ώρες)

Δείτε το ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δείτε και κατεβάστε την ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Eurelectric: Τρεις άξονες για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας - «Βλέπει» αδικίες στη φορολογία σε σχέση με το φυσικό αέριο

 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ   - www.energymag.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στο έγγραφο της Eurelectric η συνολική ζήτηση ενέργειας μειώθηκε στην Ευρώπη κατά 7,5% μεταξύ 2021 και 2023 κυρίως λόγω της βιομηχανικής επιβράδυνσης.

Κινητροδότηση για τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας, φορολογική μεταχείριση πιο δίκαιη στην ηλεκτρική ενέργεια  ζητά  η Eurelectric, ο σύνδεσμος, δηλαδή, των εταιρειών ενέργειας της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο θέσεων με το οποίο τονίζει ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παρέμβουν στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, καθώς  η καθυστέρηση στον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας λόγω του υψηλού κόστους, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τις επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στο έγγραφο της Eurelectric η συνολική ζήτηση ενέργειας μειώθηκε στην Ευρώπη κατά 7,5% μεταξύ 2021 και 2023 κυρίως λόγω της βιομηχανικής επιβράδυνσης.  Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «εάν δεν υπάρχει ζήτηση για ενέργεια, δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις. Και αν η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι ανταγωνιστική, δεν θα υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι καταναλωτές για να αυξήσουν τη ζήτηση για αυτήν. Γι' αυτό πρέπει να συνεργαστούμε χέρι-χέρι με τους καταναλωτές.



Πρέπει να βρούμε λύσεις που θα ωφεληθούν και θα λειτουργούν τόσο για τη βιομηχανία όσο και για την ενέργεια. Αυτό απαιτεί προσεκτικά σχεδιασμένες πολιτικές λύσεις. Οι παρεμβάσεις ωμής βίας και οι βραχυπρόθεσμες διορθώσεις θα βλάψουν την ανταγωνιστικότητα και θα καθυστερήσουν τη δράση για το κλίμα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby και πρόσθεσε:  «Όπως τονίζεται στην έκθεση Ντράγκι, οι ακριβοί λογαριασμοί ενέργειας είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που εμποδίζουν τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Το υψηλό ενεργειακό κόστος κινδυνεύει να ασκήσει σημαντική οικονομική πίεση στους καταναλωτές, μειώνοντας τους οικονομικούς πόρους τους για επενδύσεις σε ηλεκτρικές τεχνολογίες για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η ενέργεια θα είναι πιο προσιτή και αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να φοβηθούν οι επενδυτές των ΑΠΕ». 
 

Φορολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας

Ειδική αναφορά κάνει η Eurelectric και στη φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας «η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να φορολογείται πιο δίκαια. Η Ευρώπη έχει επί του παρόντος μια φορολογική πολιτική που εξακολουθεί να ευνοεί το φυσικό αέριο έναντι της ενέργειας. Ακόμη και με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την ενεργειακή κρίση, η ηλεκτρική ενέργεια της Ευρώπης είναι κατά μέσο όρο δύο φορές πιο ακριβή από το φυσικό αέριο, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, με τους φόρους να αποτελούν 1,4 φορές περισσότερο τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το φυσικό αέριο. Η διόρθωση αυτής της ανισορροπίας είναι κρίσιμη για την ευθυγράμμιση των λογαριασμών ενέργειας με την ενεργειακή μετάβαση».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurelectric, ένας άλλος τρόπος προστασίας των καταναλωτών έναντι των πολύ ασταθών τιμών είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η προώθηση της πρόσβασης σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις, όπως οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και οι συμβάσεις επί της διαφοράς (CfDs) για προμήθεια καθαρής ενέργειας θα παράσχει σταθερότητα τιμών σε μεγάλους χρήστες ενέργειας και ορατότητα κατά την επιστροφή για τους προμηθευτές.

Ο σύνδεσμος των εταιρειών ενέργειας της Ευρώπης, στον οποίο αντιπρόεδρος έχει εκλεγεί ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, συνιστά στοχευμένες ενέργειες και συγκεκριμένα:

  • Ενίσχυση των τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων που απαιτούνται για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ με την εφαρμογή συμφωνημένων πολιτικών και τη διασφάλιση ρυθμιστικής σταθερότητας. 

 

  • Παροχή κινήτρων για τον εξηλεκτρισμό με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και ειδικά νέα εργαλεία, όπως η δημιουργία τράπεζας εξηλεκτρισμού (Electrification Bank) και παροχή ενισχύσεων για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής. 
  • Διαφοροποιημένη προμήθεια εξαρτημάτων για καθαρές τεχνολογίες ώστε να αντιμετωπιστεί η μη διαθεσιμότητα και το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και βασικών εξαρτημάτων, με παράλληλη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής παραγωγής. 
  • Μείωση του διοικητικού φόρτου και της γραφειοκρατίας και εξορθολογισμό των υφιστάμενων ευκαιριών χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ, ώστε η συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές ευκαιρίες να είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο επαχθής.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει «πράσινο» τον Άη Στράτη - Επιτυχής η πρώτη δοκιμή στο πιλοτικό έργο

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει «πράσινο» τον Άη Στράτη - Επιτυχής η πρώτη δοκιμή στο πιλοτικό έργο

Ο ΔΕΔΔΗΕ φέρνει πιο κοντά το πράσινο μέλλον για τη χώρα μας και τα νησιά μας, υλοποιώντας ένα  ακόμη σημαντικό έργο, αυτή την φορά στον Άη Στράτη, όπου το νησί θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομο μέσω αποκλειστικής χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το Ειδικό Πιλοτικό Έργο  «Άη Στράτης Πράσινο Νησί» έχει στόχο να καλύψει ανάγκες σε ηλεκτρισμό και θέρμανση, αξιοποιώντας τον άνεμο και τον ήλιο, δηλαδή την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. 

Το έργο πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)  και ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες σύνδεσης προκειμένου να τεθεί το έργο σε λειτουργία.

Η δοκιμή του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα για 2,5 ώρες ο Άη Στράτης να καταστεί το πρώτο πράσινο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας. 

Η παραγωγή ενέργειας πραγματοποιείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό και συσσωρευτές, ενώ επιπλέον περιλαμβάνει κεντρικό σύστημα τηλεθέρμανσης. Για την τηλεθέρμανση προβλέπεται η αποθήκευση θερμότητας σε δεξαμενές θερμού νερού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης σε όλο τον οικισμό του Άη Στράτη. 

Το εν λόγω έργο, εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον και τους κατοίκους του νησιού, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για μια σειρά έργων υψηλής διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, όπως είναι ο Άη Στράτης. 

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που σηματοδοτούν τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Τήλο και την Ικαρία, με θετικό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες. 

Υπενθυμίζεται ότι ο υβριδικός σταθμός της Ικαρίας βρίσκεται σε λειτουργία από το 2019 και συνδυάζει αιολική και υδραυλική ενέργεια, καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του νησιού.

Ο υβριδικός σταθμός στην Τήλο λειτουργεί από το τέλος του 2018, και περιλαμβάνει μπαταρίες ως μέσο αποθήκευσης. Δεδομένου ότι η Τήλος είναι ένα νησί στο σύμπλεγμα της Κω - Καλύμνου, χωρίς τοπικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε έκτακτες καταστάσεις, ο υβριδικός σταθμός μαζί με μια μικρή γεννήτρια ντίζελ που βρίσκεται στο νησί, παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης.

Αντίστοιχο Ειδικό Πιλοτικό Έργο είναι σε πορεία υλοποίησης και στην Αστυπάλαια, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχει στη μετατροπή του Ηλεκτρικού Συστήματος της σε «πράσινο», ενώ η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ηλεκτροκίνησης έχει ωθήσει την ενεργειακή μετάβαση του νησιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, αρωγός της εθνικής στρατηγικής μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, υλοποιεί καινοτόμα έργα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά στηρίζοντας και επιτυγχάνοντας την ενεργειακή τους αυτονομία.