Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Σχεδιασμός νέου ΕΣΕΚ σε βάθος πενταετίας και αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 

Οι γεωπολιτικές – και άλλες – εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η οποία μεταβάλλει με ταχείς και απρόβλεπτους ρυθμούς την παγκόσμια οικονομία και την οδηγεί σε συνδυασμό με την πανδημία σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι προδήλως απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός νέου ΕΣΕΚ που να θωρακίζει την ασφάλεια της χώρας σε βάθος χρόνου. 

Η Ελλάδα θα πρέπει τουλάχιστον μέχρι το 2028 να θωρακιστεί από τους εξωγενείς παράγοντες και να στηρίξει την πολυπόθητη Ανάπτυξή της. Η ραγδαία αύξηση της τιμής του Φυσικού Αερίου, η οποία οφείλεται, κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Είναι πανθομολογούμενο πως η χώρα μας είναι λιγότερο εξαρτημένη ενεργειακά από το Φυσικό Αέριο της Ρωσίας, ωστόσο αυτή η έκτακτη κατάσταση σε συνδυασμό με την επιλογή της ΡΑΕ για νέο τρόπο τιμολόγησης της κατανάλωσης με την ρήτρα αναπροσαρμογής, επιβάρυνε τις τιμές. Η απόφαση για αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη , ώστε να θωρακιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και – εν μέρει – να συγκρατηθούν οι τιμές είναι μια σωστή απόφαση, που όμως θα πρέπει να σχεδιαστεί σε βάθος χρόνου για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα και για την ΔΕΗ και για τους καταναλωτές. 

Δυστυχώς η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης επιβεβαιώθηκαν ότι δεν πρέπει να εξαρτάται πλήρως το ενεργειακό σύστημα από εισαγόμενο προϊόν διότι σε απρόβλεπτες καταστάσεις όπως σήμερα η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. 

Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι υπέρ της αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής, πάντα μέσα στο πλαίσιο των διαχρονικών αναγκών της χώρας και της λελογισμένης χρήσης των φυσικών πόρων και όχι μόνο στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συμφερόντων των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, που ξαφνικά αγάπησαν τον λιγνίτη, όταν οι ίδιοι στα χρόνια των μνημονίων τον είχαν κατασυκοφαντήσει, επ’ ωφελεία του Φυσικού Αέριου και των ΑΠΕ. 

Επί του προκειμένου αν πρέπει να μπούμε στην λογική της επαναλιγνιτοποίησης σε μέγιστο βαθμό, τότε θα χρειαστούν επενδύσεις εντάσεως χρόνου και κεφαλαίων και το σημαντικότερο, να ξεκαθαριστεί ποιος θα αναλάβει το κόστος πληρωμής των ρύπων και των αναγκαίων επενδύσεων για την διάνοιξη νεών πεδίων. Ούτε οι καταναλωτές, ούτε η ΔΕΗ μπορούν να αντέξουν ένα τέτοιο οικονομικό βάρος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα επενδύσεων της ΔΕΗ στις ΑΠΕ με στόχο την οριστική πτώση των τιμών και των απεγκλωβισμό από την εξάρτηση των εισαγόμενων καυσίμων.  

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Έρχεται ένας δύσκολος και βαρύς χειμώνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα και η ΔΕΗ θα πρέπει γρήγορα να θωρακίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να προστατέψουν τους καταναλωτές. 

Η ΔΕΗ με τις επενδύσεις της, αποτελεί τον στυλοβάτη της Εθνικής οικονομίας και με τις εκπτώσεις στα τιμολόγια στηρίζει το σύνολο των καταναλωτών σε μια πολύ δύσκολη καμπή, λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων της πανδημίας και της Ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο μετασχηματισμός της. Συμμετέχει και πρωταγωνιστεί επιτέλους σε επιχειρηματικούς τομείς ξένους – μέχρι πρότινος – γι’ αυτήν, όπως η ηλεκτροκίνηση, η τηλεφωνία κ.α. Για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο μετασχηματισμός της θα πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να ανανεώσει το ανθρώπινο δυναμικό της. Θα πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ προσλήψεις νέων εξειδικευμένων μόνιμων συναδέλφων. Ξεκίνησε μια προσπάθεια από την Διοίκηση, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε λόγω παρεμβάσεων θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων...

 Η επιλογή των προσλήψεων σε συνδυασμό με ένα Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο θα δίνει γενναία αποζημίωση για την κάλυψη συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, θα ανανεώσει γρήγορα και εύκολα το προσωπικό, μειώνοντας το μισθολογικό μεσοσταθμικό κόστος, θωρακίζοντας επιχειρησιακά την ΔΕΗ απέναντι στις προκλήσεις του ΑΜΕΣΟΥ μέλλοντος. 

Οι εργαζόμενοι αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο της εταιρείας και πρέπει να έχουν σημαντική συμμετοχή στην μετεξέλιξή της. Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα πρέπει όπως συνεχίσουν να έχουν λόγο στις αποφάσεις της Επιχείρησης. Κακώς καταργήθηκαν οι δύο θέσεις εκπροσώπων εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα πρέπει να εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και το κυριότερο, θα πρέπει να εκλέγονται απ’ αυτούς. Η ΔΑΚΕ θα παρακολουθεί από κοντά τις νέες εξελίξεις, θα συμμετέχει δημιουργικά και χωρίς άσκοπους λαϊκισμούς και εμφανίσεις στα Μ.Μ.Ε. αλλά κυρίως θα παρεμβαίνει υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και της εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου