Οι παλιές πετρελαϊκές μονάδες που ηλεκτροδοτούσαν τα νησιά των Κυκλάδων μέχρι να διασυνδεθούν μέσω καλωδίου με το ηπειρωτικό σύστημα, δεν θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θεωρεί ότι το καθεστώς αυτό στοιχίζει πολλά χωρίς να είναι απαραίτητο.
Το εφετινό καλοκαίρι δεν θα αλλάξει κάτι, αλλά από τον επόμενο χρόνο, εάν λυθούν κάποια νομικά και διαδικαστικά ζητήματα, θα υιοθετηθεί άλλη λύση.
Σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, για τα νησιά όπου «κλείνουν» τα καλώδια, έχουν δηλαδή σύνδεση τροφοδοσίας από δύο πλευρές, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εφεδρεία, καθώς το ένα καλώδιο λειτουργεί και ως εφεδρεία του άλλου.
Για τα υπόλοιπα διασυνδεδεμένα νησιά, που τροφοδοτούνται, προς ώρας, από ένα καλώδιο, χρειάζεται πράγματι λύση back up, η οποία όμως, σύμφωνα με τη ΡΑΕ δεν χρειάζεται να είναι η κοστοβόρα διατήρηση των παλαιών πετρελαϊκών μονάδων σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας.
Τη σχετική πρόταση της ΔΕΗ δεν την ενέκρινε η ΡΑΕ, αφενός μεν επειδή δεν την θεωρεί απαραίτητη και είναι κοστοβόρα, αφετέρου επειδή η αποζημίωση των μονάδων αυτών ως στρατηγικής εφεδρείας θα πρέπει να εγκριθεί από την Ε.Ε. αφού πρώτα κοινοποιηθεί σχετικό αίτημα.
Αντίθετα, στη Ρυθμιστική Αρχή φαίνεται να προκρίνεται η λύση του να ενοικιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ κεντρικά, μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, τον απαραίτητο αριθμό από Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρονται από νησί σε νησί, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη. Τα κόστη αυτά θα εντάσσονται στο opex του Διαχειριστή.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η ΡΑΕ αναμένεται κατά την 1η συνεδρίαση της ολομέλειάς της, να εγκρίνει τη μίσθωση από τη ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος 58 Μεγαβάτ, τα οποία θα εγκατασταθούν στην Κρήτη και θα βρίσκονται σε «επιφυλακή», για τις ανάγκες του νησιού, για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου