Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Επανήλθε στην "κανονικότητα" το κόστος ρεύματος στη χονδρική

 


capital.gr

 του Χάρη Φλουδόπουλου

 Η εκρηκτική άνοδος του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης, η οποία ακολούθησε την έναρξη λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ρεύματος (target model), προκάλεσε αντιδράσεις με αποκορύφωμα την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να θέσει όρια στις προσφορές των παρόχων εξισορρόπησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το συνολικό κόστος των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων, μέσω των οποίων αποπληρώνονται οι υπηρεσίες εξισορρόπησης, είχε φτάσει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τα 43,37 ευρώ/MWh υπερβαίνοντας για κάποιες ώρες ακόμη και την τιμή DAM, δηλαδή το κόστος της ενέργειας στην προημερήσια αγορά του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Ωστόσο μετά την έκρηξη των τιμών, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (οι οποίοι και επωμίζονται τα κόστη της χονδρεμπορικής αγοράς) κόστισε συνολικά πάνω από 100 εκατ. ευρώ, η αγορά εμφανίζει τάσεις εξομάλυνσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το κόστος έπεσε στα 8,08 ευρώ/MWh, την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ανήλθε στα 10,55, την τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 7,18ευρώ/MWh ενώ την 1η εβδομάδα του Ιανουαρίου, είχαμε την χαμηλότερη τιμή για την αγορά εξισορρόπησης από την έναρξη του target model στα 5,74 ευρώ/MWh.

Μάλιστα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι χαμηλές τιμές στους λογαριασμούς προσαυξήσεων, συνδυάστηκαν και με μειωμένες τιμές DAM, που κυμάνθηκαν από 44,64 έως 50,89ευρώ/MWh. Η προσγείωση του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος αποδίδεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η χαμηλή ζήτηση λόγω του ήπιου χειμώνα αλλά και του – έστω και χαλαρού – lockdown, η βελτίωση των προβλέψεων για τη ζήτηση από πλευράς ΑΔΜΗΕ, η προσαρμογή των παραγωγών στα νέα δεδομένα της αγοράς αλλά και η αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική χονδρεμπορική τιμή εμφανίζεται αισθητά μειωμένη ακόμη και σε σχέση με τις αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές αυτή τη χρονική περίοδο κυμαίνονται πάνω από τα 60 ή ακόμη και τα 70ευρώ/MWh. Επίσης η ελληνική αγορά εμφανίζει, έστω και συγκυριακά, χαμηλότερες τιμές και από τη γειτονική Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά έχοντας στη φαρέτρα της και άλλα ρυθμιστικά εργαλεία και μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου πρόβλημα στη λειτουργία της νέας αγοράς. Μια εξ αυτών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η θέσπιση κυμαινόμενων ορίων προσφορών για την αγορά εξισορρόπησης, ανάλογα με τις τιμές στην προημερήσια αγορά. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος καλείται να εξειδικεύσει τις τεχνικές παραμέτρους μιας τέτοιας ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου