Επτά θέσεις στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. ως προς το ύψος της λιανικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκε η Ελλάδα μετά τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που αποφάσισε πέρυσι η κυβέρνηση.
Το αντίτιμο για αυτήν την επιλογή προκειμένου να διασωθεί η δημόσια εταιρία ήταν πέρα από την επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά και η αναρρίχηση της χώρας στη 12άδα των ακριβότερων κρατών της Ε.Ε.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (πρώτο εξάμηνο του 2020) της Eurostat για την κατηγορία των ετήσιων οικιακών καταναλώσεων ρεύματος από 2.500 έως 5.000 kWh η Ελλάδα βρίσκεται πια στη 12η θέση από τη 19η που ήταν στο προηγούμενο εξάμηνο, το δεύτερο του 2019.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα νοικοκυριά γνώρισαν στα τιμολόγια τους μέση αύξηση της τάξης του 8,6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας (χωρίς φόρους και τέλη) διαμορφώθηκε στα 0,129 ευρώ. Η επιβάρυνση αποδίδεται στην απόφαση της κυβέρνησης να ανεβάσει πέρυσι τον Αύγουστο τα τιμολόγια της δημόσιας εταιρίας, επικαλούμενη την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διάσωση της από την οικονομική χρεοκοπία. Με δεδομένη την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ (μερίδιο της τάξης του 63% στην κατανάλωση ρεύματος) η αύξηση από τα 0,1189 ευρώ ανά κιλοβατώρα επηρέασε ανοδικά τη μέση τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνουν τα νοικοκυριά.
Το ποσοστό αυτό της αύξησης έστειλε την Ελλάδα σε υψηλότερη κλίμακα έναν χωρών της Ε.Ε. που έχουν πλουσιότερο εισόδημα σε σχέση με εμάς. Έτσι είμαστε πια ακριβότεροι από τη Γαλλία (0,1247 ευρώ ανά κιλοβατώρα), τη Φιλανδία και την Ισπανία (0,1178 ευρώ) αλλά και τη Σουηδία (0,1130 ευρώ). Η χώρα μας είναι επίσης ακριβότερη στο ρεύμα και σε σχέση με την Πορτογαλία (0,1139 ευρώ).
Πάντως η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα παραμένει ακόμη χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,1327 ευρώ). Ο ανταγωνισμός που έχουν αναπτύξει οι ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος κρατά τις τιμές σε επίπεδα κάτω της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη Eurostat, στο διάστημα του πρώτου φετινού εξαμήνου με το δεύτερο του 2019 οι μεγαλύτερες μειώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-31%), τη Λετονία (-12,8%), τη Σλοβενία (-11,4%), τη Σουηδία (-10%) και την Εσθονία (-8,9%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου