Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Το παρασκήνιο της παραίτησης Παναγιωτάκη


Ως πρώτο δείγμα γραφής των «ριζικών και αστραπιαίων» λύσεων για τη ΔΕΗ, ερμηνεύουν αρμόδιοι παράγοντες την παραίτηση του προέδρου της Μανόλη Παναγιωτάκη.
Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, η αλλαγή της διοίκησης της δημόσιας εταιρίας έχει δρομολογηθεί και θα σηματοδοτήσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση την προσπάθεια της οικονομικής εξυγίανσης της εταιρίας.
Αν και άλλες πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν δυσκολίες στην επιλογή προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Μανόλη Παναγιωτάκη, εντούτοις η διατήρηση του συγκεκριμένου προσώπου στο «τιμόνι» της εταιρίας δεν ήταν εφικτή. Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν τις εκλογές είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για αναζήτηση ευθυνών και στη διοίκηση της επιχείρησης αναφορικά με τα αίτια της οικονομικής κατάρρευσής της.

Οπότε ήταν θέμα λίγων 24ωρων από την ανάληψη της διακυβέρνησης η αντικατάστασή του. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρίας στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγεται ότι με τις τελευταίες του δημόσιες αναφορές επιδίωξε να ρίξει γέφυρες… στη ΝΔ προτείνοντας την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Ωστόσο στην οδό Πειραιώς θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να παραμείνει ο κ. Παναγιωτάκης στη θέση αυτή, με δεδομένο ότι για τη δεινή οικονομική θέση της επιχείρησης, ευθύνες δεν έχει μόνο η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση.
Στη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης συνάντησης (σ.σ. η ώρα δεν έγινε ποτέ γνωστή στους δημοσιογράφους) του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της δημόσιας εταιρίας, ζητήθηκε από τον τελευταίο αναλυτική ενημέρωση για τη σημερινή κατάστασή της. Ο κ. Παναγιωτάκης, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις αλλαγής κυβερνήσεων, έθεσε από την αρχή της συνάντησης την παραίτηση του στη διάθεση του προϊσταμένου του υπουργού.
Ο κ. Χατζηδάκης του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του και να χειριστεί όλα τα επείγοντα ζητήματα της επιχείρησης μέχρι να οριστεί κατά τις νόμιμες διαδικασίες ο αντικαταστάτης του. Υπενθυμίζεται ότι αυτές περνούν μέσα από το Υπερταμείο,όπου γίνεται διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στη συνέχεια αξιολόγησης των συμμετεχόντων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φέρεται επίσης, να ζήτησε από τον κ. Παναγιωτάκη στο διάστημα της προσωρινής του παραμονής, αναλυτική και τακτική ενημέρωση ανά τομέα δραστηριότητας και ανά γενική διεύθυνση της επιχείρησης.
Αναφορικά με τον διάδοχό του, η ονοματολογία πάει κι έρχεται στην αγορά και τα δημοσιογραφικά γραφεία.
Φαίνεται όμως να υπάρχουν δυσκολίες ως προς την επιλογή του προσώπου με δεδομένο το γεγονός του ορισμού πλαφόν στις μικτές αποδοχές των διοικητών των ΔΕΚΟ αλλά και το ό,τι η συγκεκριμένη καρέκλα μάλλον είναι «ηλεκτρική»…
Λέγεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχουν βολιδοσκοπηθεί ο Δρ. Αναστάσιος Γκαρής ο οποίος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ πληροφορίες θέλουν να έχει γίνει πρόταση και στον Ευθύμιο Βιδάλη, πρώην CEO της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και διαπραγματευτής το 2012 με τους δανειστές για την επανεκκίνηση των συμβάσεων στις τέσσερις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων.


(euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου