Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης η «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ

«Παρακαταθήκη» στην επόμενη κυβέρνηση θα δώσει η παρούσα την οπλισμένη νάρκη της ΔΕΗ, για την οποία ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς μπορεί να σκάσει, γι' αυτό άλλωστε και η απενεργοποίησή της αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.
Τα πιο επείγοντα θέματα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες αφορούν αφενός τη διασφάλιση με κάθε κόστος της βραχυπρόθεσμης βιωσιμότητας της ΔΕΗ και αφετέρου την διαχείριση κατά τον καλύτερο τρόπο για την τελευταία, του ανοικτού μετώπου με τις Βρυξέλλες ως προς το μονοπώλιο της επιχείρησης στο λιγνίτη.

Κανονικά, αύριο εξέπνεε η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο δεύτερο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων, Μεγαλόπολης και Μελίτης. Έτσι όμως, όπως ήρθαν τα πράγματα, θεωρείται αδιανόητο, να κληθεί να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση ένα τόσο σοβαρό θέμα, ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές.
Βέβαια θα πρέπει να θεωρείται η μετάθεση της ημερομηνίας του διαγωνισμού για μετά τις εκλογές, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να διαχειρισθεί εκείνη με τις Βρυξέλλες το ζήτημα, όπως είχε ήδη επισημάνει το liberal.gr από τον περασμένο Ιανουάριο.
Στην ουσία μια τέτοια εξέλιξη βγάζει κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ από την δύσκολη θέση να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα δεύτερο ναυάγιο. Εδώ και καιρό, το δεύτερο αυτό εγχείρημα πώλησης των μονάδων της επιχείρησης προχωρούσε μέσα σε πλήρη αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα, με την εικόνα να προσομοιάζει αρκετά με εκείνη του πρώτου διαγωνισμού. Τα σενάρια τα οποία αντιμετώπιζε η διοίκηση M. Παναγιωτάκη ήταν το ένα χειρότερο από το άλλο, και αφορούσαν από την μη κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έως την αποδοχή προσφορών με πολύ χαμηλό τίμημα.

Ο ένας μετά τον άλλο οι δυνητικοί μνηστήρες, είχαν αρχίσει τελευταίως να γυρνούν την πλάτη στη διαδικασία, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τους Τσέχους της Sev.En.Energy - που με την προ ημερών εξαγορά ανθρακικών μονάδων στην Τσεχία έστειλαν μήνυμα στη ΔΕΗ για μη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό- την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, το ελληνοκινεζικό σχήμα Κοπελούζου-CHN Energy, κ.ό.κ. Τώρα, έπειτα και από τις χθεσινές καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις είναι προφανές ότι θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση να βρει τον τρόπο για να κλείσει τους ανοικτούς λογαριασμούς της ΔΕΗ με τις Βρυξέλλες.
Το κεφάλαιο λιγνίτες θα ενταχθεί πιθανότατα σε μια συνολικότερη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης. Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντικαταστήσει με μια καλύτερη συμφωνία, εκείνη που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015 με τις Βρυξέλλες η σημερινή, δηλαδή να χάσει ως το 2020 η ΔΕΗ τη μισή της πελατεία, δίχως αντάλλαγμα.

Το σχέδιο θα συνίσταται πιθανώς σε μια παραλλαγή μοντέλων «Μικρής ΔΕΗ», και μετά σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη «Μεγάλη ΔΕΗ». Ο γρίφος είναι δύσκολος. Οι Βρυξέλλες έχουν ξοδέψει πολύ μεγάλο κεφάλαιο, επί μια δεκαετία, στην υπόθεση ΔΕΗ, άρα θα πρέπει να πειστούν για την βιωσιμότητα της νέας ελληνικής πρότασης. Και πάλι όμως, προτού έρθει εκείνη η στιγμή, η ΔΕΗ θα χρειαστεί γενναίο συμμάζεμα, ανελέητο κυνήγι των οφειλετών, και νέες ενέσεις εκατομμυρίων, ώστε να βελτιώσει τα οικονομικά της και να καταστεί ελκυστική.
Κρίνοντας από την πρόσφατη έκθεση της S&P, η επιχείρηση έχει ρευστότητα το πολύ για δώδεκα μήνες, ωστόσο μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά της κινδυνεύει. Η εξίσωση πολιτικά είναι πολύ δύσκολη. Το μόνο καλό νέο είναι ότι η επίσπευση των εκλογών θα επισπεύσει και την αναζήτηση της λύσης, όποια κι αν είναι αυτή, για την ΔΕΗ που παρ' ότι ηλεκτροδοτεί 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εντούτοις δεν διαθέτει ένα πειστικό σχέδιο για να κρατηθεί όρθια.
 
 
(Liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου