Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Συστήνονται οι θυγατρικές της ΔΕΗ μέσω των οποίων θα πωληθούν οι ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης

Στη σύσταση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, στις οποίες θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές οι προς πώληση Μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, προχωρά το Υπουργείο Ενέργειας και η ΔΕΗ.
Μαζί με τα παραπάνω, θα παραχωρηθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία. Για παράδειγμα για τη Μεγαλόπολη 5, η μονάδα θα επανδρωθεί με 114 από τους υφιστάμενους εργαζόμενους, τους νεότερους ηλικιακά. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή θα επωφεληθεί προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
Προκειμένου να υποστηριχτεί το πρόγραμμα εθελουσίας, καταργείται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης καταγγελίας σύμβασης με το εφάπαξ.
Οι δύο νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν, θα είναι 100% θυγατρικές της ΔΕΗ για τους πρώτους μήνες – μέχρι την πώληση τους στους νέους ιδιοκτήτες. Αποφασίστηκε να στηριχθούν με το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης, συνολικού ύψους 13,3 εκατ. ευρώ (8 εκατ. Μελίτη – 5,3 εκατ. Μεγαλόπολη). Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του Βορρά (Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.) θα ανέλθει σε 52,8 εκατ. ευρώ, με 13.200.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 4 ευρώ/έκαστη, ενώ το αντίστοιχο για την εταιρεία του Νότου (Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.) θα διαμορφωθεί σε 99,13 εκατ. ευρώ, με 24.782.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 4 ευρώ/έκαστη.
Το μείζον θέμα που έχει προκύψει είναι ο τρόπος ορισμού των Διοικήσεων των δύο νέων θυγατρικών. Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας «ημέτερους», στελέχωσε με τη γνωστή οδό τα δύο νέα διοικητικά συμβούλια. Οι μεθοδεύσεις αυτές έχουν προκαλέσει σάλο καθώς τα κριτήρια επιλογής των νέων Δ.Σ. είναι ιδιαίτερα θολά. Ο Ορισμός των εκπροσώπων της ΔΕΗ στο Δ.Σ των νέων εταιριών, έγινε με ευθύνη του Προέδρου Μανόλη Παναγιωτάκη, μετά από Εξουσιοδότηση που του δόθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ, πράγμα που καταψήφισαν οι Π. Καραλευθέρης και Ν. Φωτόπουλος.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε. αποτελείται από τους :
  1. Καλαϊτζής Θεόδωρος, κάτοικος Βέροιας – Πρόεδρος
  2. Μάγγος Κυριάκος, κάτοικος Δροσιάς – Διευθύνων Σύμβουλος
  3. Χατζηφώτης Γρηγόριος, κάτοικος Κοζάνης – Μέλος.
  4. Παπαβραμίδης Δημήτριος, κάτοικος Κοζάνης – Μέλος
  5. Δεληγιώργης Χρήστος, κάτοικος Φλώρινας – Μέλος
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε αποτελείται από τους :
  1. Βασιλόπουλος Βασίλειος, κάτοικος Καλαμάτας – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος .
  2. Μελαχροινός Κωνσταντίνος, κάτοικος Π. Φαλήρου – Μέλος.
  3. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, κάτοικος Μεγαλόπολης – Μέλος
  4. Αντωνέλλος Ιωάννης – Μέλος
  5. Δαλιάνης Γεώργιος, κάτοικος Ν. Ηρακλείου – Μέλος
Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή επί αυτών, ο Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για θέματα που αφορούν την σύσταση της νέας Θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντινόπουλος ρωτάει  ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης εταιρίας «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ Α.Ε.» , αν υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος, την διαδικασία αξιολόγησης και ποιες θα είναι οι αμοιβές των μελών του νέου Δ.Σ.. Σύμφωνα με πληροφορίες του e-ptolemeos.gr , οι αμοιβές των Μελών των Νέων Διοικητικών Συμβουλίων, πρόκειται να οριστούν με ειδική απόφαση από τις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, πως στην διοίκηση της αποσχισμένης εταιρίας του ΑΗΣ Μελίτης, ορίστηκε ο γνωστός εργαζόμενος της ΔΕΗ, συνδικαλιστής και Πολιτευτής των ΑΝΕΛ Χρήστος Δεληγιώργης από τη Φλώρινα. Ήδη έχει προκληθεί μεγάλος θόρυβος μεταξύ των εργαζομένων, καθώς ο εν λόγω συνδικαλιστής, προέρχεται από το εργατικό κίνημα και ήταν αντίθετος ξεπούλημα των Μονάδων της ΔΕΗ. Αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν στη Μεγαλόπολη.

(e-ptolemeos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου