Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Στα ύψη οι ρευματοκλοπές


Πολύς θόρυβος αλλά μικρή... ουσία σε σχέση με το εκτεταμένο φαινόμενο των ρευματοκλοπών καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από πλευράς της ΔΕΗ, με αφορμή και την αδυναμία της επιχείρησης να βελτιώσει την εισπραξιμότητά της και να περιορίσει τις ανεξόφλητες οφειλές, που σύμφωνα με τα στοιχεία της περιορίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτά της ΓΕΝΟΠ τις ανεβάζουν στα 3 δισ. ευρώ.
Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών επανήλθε στην επικαιρότητα με ένταση και αλληλοκαρφώματα μεταξύ των αρμοδίων, με αφορμή την προσπάθεια της ΔΕΗ να πείσει τους καταναλωτές να ενταχθούν στους διακανονισμούς των 36 δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών τους με την έμμεση απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης. Οι συνεπείς καταναλωτές πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός των άλλων 11 συνολικά χρεώσεων και τελών, που πληρώνουν μέσω του
λογαριασμού ρεύματος, επωμίζονται και το κόστος αυτών που ηλεκτροδοτούνται μέσω ρευματοκλοπής.
Η συνολική απώλεια ενέργειας από τα δίκτυα της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει τεχνικές απώλειες και ρευματοκολπές, καταγράφεται σε ετήσια βάση από τον ΔΕΔΔΗΕ, αποστέλλεται στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ για να κοστολογηθεί και να εγκριθεί το κόστος στη συνέχεια από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για να περάσει στους λογαριασμούς ρεύματος ως «λοιπές χρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού». Αν και η διαδικασία αυτή γίνεται σε ετήσια βάση, η ΔΕΗ εμφανίζεται να μην έχει στοιχεία για τις απώλειες ενέργειας από τις ρευματοκλοπές και το κόστος αυτών που μεταβιβάζει στους καταναλωτές, με το αιτιολογικό ότι είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Και ενώ το φαινόμενο των ρευματοκλοπών κλιμακώνεται ανησυχητικά, οι συνεπείς καταναλωτές επιβαρύνονται με ένα κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που όσο το φαινόμενο διογκώνεται, αυξάνεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι ρευματοκλοπές μέσα στην τελευταία τριετία διπλασιάστηκαν, ενώ από πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 30%. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ρευματοκλοπές εκτοξεύθηκαν στις 5,5 χιλιάδες, έναντι 8.509 συνολικά το 2015. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζουν στους ελέγχους τους από τις αρχές του έτους περί τις 1.000 ρευματοκλοπές τον μήνα, διενεργώντας περί τους 800.000 ελέγχους τον χρόνο.
Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών που χαρακτηρίζεται από αστείρευτη φαντασία, συνοδεύεται πολλές φορές από εγκληματικότητα, όπως η πρόσφατη κακοποίηση εργαζομένου του ΔΕΔΔΗΕ στη Ζάκυνθο από καταναλωτή-ιδιοκτήτη βενζινάδικου, από θανατηφόρα ατυχήματα, όπως η ηλεκτροπληξία ανήλικης στην Πάτρα σε διαμέρισμα που είχε διακοπεί το ρεύμα και η ηλεκτροδότηση συνεχιζόταν παράνομα και πολυάριθμα περιστατικά τραυματισμών. Παρά τους σοβαρούς κινδύνους, καταναλωτές όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, αγροτικοί) καταφεύγουν στη ρευματοκλοπή. Αν και κανείς θα ανέμενε ότι πρόκειται για καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος, τα στοιχεία δείχνουν ότι ελάχιστοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Οι παρανομούντες, στην πλειονότητά τους είναι «μπαταχτσήδες» που εκμεταλλεύονται την ανοχή που υπάρχει λόγω της πολιτικής «ευαισθησίας» στο θέμα των διακοπών ηλεκτροδότησης, στην παρούσα συγκυρία της γενικότερης οικονομικής στενότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών και της παράλληλης αδυναμίας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ και της θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης καταπολέμησης της παράνομης ηλεκτροδότησης.
Μεγάλα ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και οικιακοί καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές της χώρας, κρατούν τα σκήπτρα στο «σπορ» της ρευματοκλοπής. Με απευθείας γάντζους στα καλώδια της ΔΕΗ, πρακτική που παρατηρείται κυρίως σε καταυλισμούς Αθίγγανων και αγροτικές περιοχές, πλήρη αποσύνδεση εξαρτημάτων του μετρητή, καρφίτσες και ειδικούς μαγνήτες μέχρι ψεκασμούς με σπρέι ψύξης και βερνίκια, η φαντασία των «ρευματοκλεπτών» ανανεώνεται διαρκώς.
(Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου