Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

"ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟ"

Του Καραλευθέρη Παντελή
Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε.

 Εκπρόσωπου Εργαζομένων

"Η πρώτη γραμμή στην εμπορία και στις Οικονομικές υπηρεσίες ενώθηκε πλέον με αυτήν της παραγωγής σε ορυχεία και σταθμούς και αποτελούν από κοινού το φράγμα προστασίας και προοπτικής της εταιρίας".
Το όραμα που γίνεται πραγματικότητα: «Πτολεμαΐδα V»

Το να «κουβαλάς» στην ψυχή σου ένα όραμα, το να πρωτοστατείς για αυτό, να το διεκδικείς  και τελικώς να το βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση. 
Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση που υλοποιείται την τελευταία 5ετία στην Ευρώπη. Θα προσφέρει 5000 πολύτιμες θέσεις εργασίας για τα επόμενα 5-7 χρόνια, θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή και ανταγωνιστικότητα στη ΔΕΗ.

·         Την οραματιστήκαμε

·         Κάναμε σαφή την αναγκαιότητα κατασκευής πείθοντας τους πάντες όταν όλοι μιλούσαν μόνον για το εισαγόμεμο Φυσικό αέριο

·         Αγωνιστήκαμε και πετύχαμε την τροφοδοσία της από τα Ορυχεία..
Μαυροπηγής και Ποντοκώμης σε μια περίοδο που η γενική αντίληψη ήταν ότι δεν υπήρχαν αρκετά κοιτάσματα, και ότι δεν μπορούν να εξασφαλισθούν οι μετεγκαταστάσεις.

·         Τη δημοπρατήσαμε & εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση

·         Στηρίξαμε τον αγώνα για την σωστή μετεγκατάσταση των χωριών

·         Αγωνιζόμαστε μέχρι και σήμερα, ενάντια στα οργανωμένα συμφέροντα που δεν επιθυμούν την ολοκλήρωση του έργου.

Εθνική Ηλεκτρενέργεια

Υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι με σθένος τη χρήση του λιγνίτη και των ανανεώσιμων πηγών ως καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Οι μελέτες μαρτυρούν την ύπαρξη αποθεμάτων λιγνίτη, που επαρκούν για τον εφοδιασμό των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τουλάχιστον 50 χρόνια και αυτό μαζί με την ισχυρή εγκατεστημένη υδραυλική ισχύ μεταφράζεται σε φθηνό ρεύμα, σε ισορροπία του συστήματος, σε ανάπτυξη και προοπτική για την επιχείρηση και την χώρα.

Το σενάριο ξεπουλήματος μονάδων της ΔΕΗ και κοιτασμάτων λιγνίτη και η αναίρεση των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων (ελέω ρύπων), συνάντησαν την κάθετη αντίδρασή μου σε κάθε περίοδο που επιχειρήθηκε αυτό και ασχέτως ποιος κυβερνούσε. Το ίδιο θα κάνω και τώρα.

Διαχρονικά, υπερασπίσθηκα προτάσεις για την αντιμετώπιση της υπεραύξησης των τιμών αγοράς δικαιωμάτων ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας, προκρίνοντας:

  • Την κατάργηση των επιβαρύνσεων που επιβάλλονται από την Ελληνική Πολιτεία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, δηλαδή την κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη.
  • Την διεκδίκηση της επαναφοράς από την ΕΕ της δωρεάν διάθεσης δικαιωμάτων αερίων του θερμοκηπίου στην ηλεκτροπαραγωγή,
  • Τον σχηματισμό συμμαχιών με στόχο τον επηρεασμό των λαμβανομένων αποφάσεων, τη ανάληψη πρωτοβουλιών, τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφελών.

   Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και των πράξεών μου, δεν δίστασα:

  • Να καταψηφίσω στο ΔΣ της ΔΕΗ το θέμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καταθέτοντας μήνυση κατά της επιχείρησης.
  • Να εκφράσω ξεκάθαρα ακόμη και την τεκμηριωμένη θέση μου για ζητήματα όπως η αξία των λιγνιτικών κοιτασμάτων, ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η «Μικρή ΔΕΗ», τα ιδιωτικά συμφέροντα, το σκάνδαλο της αναγωγής του εισαγόμενου φυσικού αέριου σε ηλεκτρενέργεια.

 «Τίποτε δεν δουλεύει –λένε- αν δεν δουλέψεις εσύ».

Η ανάγκη για Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό.

Σήμερα όμως το επίπεδο των αγώνων και των προσπαθειών αλλάζει, ελάχιστη σχέση έχει με το πρόσφατο χθες. Η ΔΕΗ  δεν θα είναι ποτέ μόνη της στην ηλεκτρενέργεια με ότι κακό άλλο και καλό συνεπάγεται.

Υπάρχει πλέον αδήριτη ανάγκη διαμόρφωσης μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού, που θα λειτουργήσει πλήρως σε αποπολιτικοποιημένη μορφή και προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να ανασυσταθεί  το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής με βασικούς άξονες :

  • Την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των Εθνικών Ενεργειακών πόρων
  • Τον Επανασχεδιασμό των Ηλεκτροπαραγωγικών Πηγών
  • Την Ενίσχυση, Ανανέωση και  Επέκταση των Συστημάτων Μεταφοράς και Δικτύων Διανομής που κύρια θα επωμισθεί η ΔΕΗ.

Δυστυχώς όμως το αναγκαίο αυτό πρόγραμμα χρειάζεται κεφάλαια να υπηρετηθεί .

Εξεύρεση κεφαλαίων, διατήρηση ρευστότητας.

Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η μείωση της ζήτησης λόγω της κρίσης καθιστούν αδύνατες αυτές τις επενδύσεις.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας-αντιμετώπισης αυτών μαζί με τον αγώνα για τη μείωση του κόστους στην παραγωγή θα κρίνουν το μέλλον της ΔΕΗ.
 

Η απομείωση των ληξιπρόθεσμων είναι στρατηγικός στόχος που αν δεν επιτευχθεί δεν θα μπορεί να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα.  Ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής με την Πτολεμαΐδα 5, οι αναβαθμίσεις των παλαιών μονάδων όπως βέβαια η διασύνδεση των νησιών, οι επενδύσεις που μόνον αυτές θα διατηρήσουν χαμηλά το κόστος παραγωγής και θα κρατήσουν την ΔΕΗ στον ανταγωνισμό.

Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της Εμπορίας και των Οικονομικών υπηρεσιών έχουν αποδοθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα για την διατήρηση των οικονομικών της εταιρείας σε λειτουργικό επίπεδο.

Η περιστολή των ληξιπρόθεσμων μαζί με την παραμονή των καλών πελατών της εταιρίας είναι ένας σύνθετος και επίπονος αγώνας. Όπως βέβαια και αυτής της καθημερινής αναζήτησης κεφαλαίων. Η αντιμετώπιση της επιβεβλημένης από τους δανειστές μείωσης του μεριδίου στην αγορά μαζί με την αναγκαστική αποκρατικοποίηση με όποια μορφή αυτή θα επιχειρηθεί θα είναι η νέα μας μεγάλη προσπάθεια.

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟ.

Τα ζητήματα πολλά και σημαντικά. Σε τούτη λοιπόν τη φάση καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και αν θα διατηρήσουμε, τα όσα κατακτήσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου