Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Εκτοξεύονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Νέα θεαματική βουτιά, που προοιωνίζεται συνέχιση αν όχι όξυνση της ταμειακής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, εμφανίζουν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress, οι εισπράξεις της ΔΕΗ από τους λογαριασμούς ρεύματος .
Η μείωση στις εισπράξεις του Ιανουαρίου σε σχέση με τον Δεκέμβριο φτάνει στο 20%, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό..
στις υπηρεσίες της ΔΕΗ, οι οποίες δεν ξέρουν αν η τόσο μεγάλη υστέρηση αποτελεί κάποιο έκτακτο φαινόμενο και αν θα διορθωθεί τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βουτιά κατά 20% οφείλεται κυρίως στο κλίμα εφησυχασμού που δημιουργήθηκε ενόψει εκλογών. Άλλωστε η ανεισπραξιμότητα χαρακτήρισε όλα τα δημόσια έσοδα την ίδια περίοδο. Ωστόσο τα περιθώρια της ΔΕΗ είναι πλέον μηδενικά, καθώς η επιχείρηση κάνει ουσιαστικά διαχείριση των πληρωμών της «μέρα μέρα» ώστε να μην περάσει σε συνολική στάση πληρωμών!
Η ασφυξία αυτή δεν αφορά τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, αλλά αποκλειστικά τη ρευστότητά της, η οποία ήταν ήδη σε δραματική κατάσταση πολύ πριν εμφανιστεί η «εκτόξευση» των απλήρωτων λογαριασμών τον Ιανουάριο.
Αυτό έχει ως συνέπεια η ΔΕΗ να χρωστάει ήδη πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία αυξήθηκαν ραγδαία τον τελευταίο μήνα, κυρίως προς τον ΑΔΜΗΕ. Το ντόμινο της ταμειακής ασφυξίας παρασέρνει τον ΛΑΓΗΕ και φυσικά φτάνει στους παραγωγούς ρεύματος (συμβατικούς και ΑΠΕ) οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν από τον Λειτουργό και από τον ΑΔΜΗΕ. «Οι μέρες θυμίζουν το «κραχ» στο οποίο βρέθηκε η ενεργειακή αγορά το 2012» δηλώνει παράγοντας του χώρου.
Περιττό να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ χρωστάει ήδη πολλά λεφτά και στους προμηθευτές της ενώ πολύ σύντομα, όπως αναφέρουν στελέχη της, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει ούτε για την προμήθεια καυσίμων, δηλαδή πετρελαίου για τα νησιά και φυσικού αερίου για τις μονάδες της. Αντίστοιχα χρέη έχει και προς τους εργολάβους (κυρίως των ορυχείων) οι οποίοι με τη σειρά τους δεν θα μπορούν σε λίγο να κινήσουν τα μηχανήματά τους και να ανταποκριθούν στο  έργο τους.
Κλιμάκωση
Η συσσώρευση των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ που άρχισε με την έναρξη της κρίσης, κλιμακώθηκε με την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ (το γνωστό χαράτσι) φτάνοντας στο τέλος του 2013 στο 1,3 δισ. ευρώ. Παρά την αποσύνδεση του ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς ρεύματος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν στο τέλος Δεκεμβρίου στα 1,7 – 1,8 δισ. ευρώ.
Αναζητά ρευστό
Εδώ και μήνες η ΔΕΗ αναζητά τρόπους για τη χρηματοδοτική της ενίσχυση. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, είναι περιορισμένες οι δυνατότητες δανεισμού εκ νέου από τις αγορές με καλούς όρους και επιτόκια. «Οι αγορές στην πραγματικότητα έχουν και πάλι κλείσει. Συνεπώς η ΔΕΗ δεν έχει πηγές για να αντλήσει ρευστότητα» δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας.
 Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι εκτός από τους ιδιώτες, στα φέσια προς την επιχείρηση περιλαμβάνονται και περίπου 170 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι φορείς του δημοσίου, για την εξόφληση των οποίων έχουν υπάρξει πολλές υποσχέσεις από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς αποτέλεσμα.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο η ΔΕΗ είχε αντλήσει από τις αγορές 700 εκατ. ευρώ μέσω δύο ομολόγων, μια 5ετή έκδοση 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% και μια 3ετή έκδοση 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%. Η ανταπόκριση της αγοράς ήταν πολύ θετική καθώς είχε υπερκαλυφθεί έξι φορές το ποσό που ζητούσε η επιχείρηση, με προσφορές για 3 δισ. ευρώ. Επίσης δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η ΔΕΗ προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ αλλά και εκταμίευσε σημαντικά ποσά από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

 http://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου