Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί οι ξένοι συνεχίζουν να ποντάρουν στη ΔΕΗ



Η ΔΕΗ ήταν από τις εταιρείες που συγκέντρωσε τα περισσότερα ερωτήματα αλλά και το ενδιαφέρον των επενδυτών στα πρόσφατα διεθνή επενδυτικά φόρουμ και συνέδρια, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νέα Υόρκη. Μάλιστα η εκπρόσωπος της εταιρείας αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος Ρ. Αικατερινάρη, απάντησε σε ερωτήσεις σε σχέση με την αποκρατικοποίηση διαχωρίζοντας μάλιστα την περίπτωση της ΔΕΗ από εκείνη της ΔΕΠΑ.

  Το ίδιο συνέβη και με τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία έγιναν .. αποδέκτες του ενδιαφέροντος από ξένα κεφάλαια για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στη μικρή ΔΕΗ και το placement στρατηγικού επενδυτή στη μητρική. 
Βεβαίως οι όποιες κινήσεις συναρτώνται με τις ευρύτερες εξελίξεις αφού πάντα η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ τελεί υπό την αίρεση της συνέχισης της κυβερνητικής θητείας. 

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις πάντως θα υπάρξει νωρίτερα του αναμενομένου ξεκαθάρισμα του τοπίου. Σε ό,τι αφορά τη Νέα Υόρκη πάντως, λίγες ημέρες πριν το επενδυτικό φόρουμ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων και της ενίσχυσης της κερδοφορίας της εταιρείας, με τους αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία να συμπλέουν στην εκτίμηση ότι συντρέχουν λόγοι για περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών. Χαρακτηριστική η τελευταία έκθεση της HSBC, η οποία έδωσε σύσταση “overweight” και τιμή στόχο τα 10,4 ευρώ.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC για το 2016 αναμένεται αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου (EBITDA Margin) στο 20% από 17% το 2014, ενώ σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη αναμένεται αύξηση 53% το 2015 και επιπλέον 50% το 2016. Η πρόβλεψη για μελλοντική απογείωση της κερδοφορίας της εταιρείας έρχεται σε συνέχεια των πολύ θετικών αποτελεσμάτων 9μήνου: Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 113,4 εκατ. ευρώ (16,7%) με το περιθώριο να διαμορφώνεται στο 18% έναντι 15,2% το 9μηνο του 2013. Επίσης τα μετά από φόρους κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 121,8 εκατ. ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν στο εννεάμηνο του 2013 ήταν μόλις 6,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2013. Σε επίπεδο προ φόρων φέτος στο εννεάμηνο η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 179,5 εκατ. ευρώ, έναντι 56,9 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2013. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η HSBC αποτιμά την αξία του υπό πώληση ΑΔΜΗΕ στο 1,1 δις ευρώ.
Και για το διαγωνισμό της θυγατρικής των δικτύων, πάντως, οι εξελίξεις παγώνουν και οι δεσμευτικές προσφορές μετατίθενται για μετά την προεδρική εκλογή.

  (Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου