Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Στην τελική ευθεία η πώληση του ΑΔΜΗΕ και ακολουθεί η ΔΕΗ



Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, που αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή στον τομέα της ενέργειας. Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ έχει πάρει τον δρόμο του και παρά την καθυστέρηση που εμφανίζει σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του, το κατ’ αρχήν επενδυτικό...
ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί προεξοφλεί σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή έκβασή του.

Οι μνηστήρες για τον ΑΔΜΗΕ

Πέντε είναι συνολικά οι ενδιαφερόμενοι στην «κούρσα» για τη διεκδίκηση του ΑΔΜΗΕ και αναμένεται η κατάρτιση της short list για το επόμενο στάδιο της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Κατ’ αρχήν ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από την κινεζική εταιρεία China State Grid, τον Βέλγο Διαχειριστή Δικτύων Elia, τον Ιταλό Διαχειριστή Terna, το καναδικό Fund PSP Investments και την Indian Power Company που θεωρείται και το αουτσάιντερ του διαγωνισμού. Τους φακέλους των υποψηφίων εξετάζει ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης για να καταρτίσει τη short list, η οποία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αναμένεται από μέρα σε μέρα, ενώ το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου 2014 που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ αποδίδουν την καθυστέρηση στην εκτέλεση του χρονοδιαγράμματος στη μεσολάβηση των ευρωεκλογών. Η πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θα κρίνει εν πολλοίς και το εγχείρημα της σύστασης και πώλησης της Μικρής ΔΕΗ που κατά κοινή ομολογία δεν θα είναι το ίδιο ανώδυνο, πολιτικά και κοινωνικά, με αυτό της εκποίησης των δικτύων.

Αντιδράσεις για τη Μικρή ΔΕΗ

Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου μεταφέρθηκε αρχικά για μετά τις εκλογές προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταψήφισής του από αντιδρώντες βουλευτές της συγκυβέρνησης και πλέον για τα θερινά τμήματα της Βουλής, με την προσδοκία ότι θα περιοριστούν οι κραδασμοί στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία, με βάση το νομοσχέδιο, θα προσφέρει στη Μικρή ΔΕΗ τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (μία υπό σχεδιασμό) και 6 ορυχεία, βρίσκεται επί ποδός πολέμου και έχουν προαποφασιστεί ανήμερα της συζήτησης του νομοσχεδίου παράλληλα συλλαλητήρια σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά. Οι αντιδράσεις αναμένεται να επεκταθούν σε Ηπειρο και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, περιοχές που θα προσφέρουν το υδροηλεκτρικό δυναμικό της Μικρής ΔΕΗ.


(Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου