Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

1,3 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Εκρηξη απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς ο κόσμος γονατίζει από τα χαράτσια και τους αλλεπάλληλους φόρους και δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει ούτε το ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Ιουλίου οι συσσωρευμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ. Κατά το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί παρουσίαζαν μια σταθεροποίηση στο επίπεδο μεταξύ 1,1 και 1,2 δισ. ευρώ.

Η εικόνα, όμως, άλλαξε δραματικά το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου. Στην περίοδο των δύο συγκεκριμένων μηνών οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό συσσωρευμένο ποσό να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ. Η δραματική άνοδος, κατά 10%, σε ένα δίμηνο των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ έχει ανησυχήσει τα στελέχη της Επιχείρησης, που φοβούνται ότι το φαινόμενο θα πάρει νέες, ακόμη μεγαλύτερες, διαστάσεις το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, όταν θα εκκαθαριστούν οι λογαριασμοί - εντός του Οκτωβρίου. Η εκτίναξη των οφειλών αποδίδεται τόσο στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στην αυξημένη κατανάλωση λόγω της ευρείας χρήσης των κλιματιστικών το καλοκαίρι.

Ο βασικός, όμως, λόγος για τον οποίο δημιουργείται ένα βουνό απλήρωτων λογαριασμών στη ΔΕΗ είναι το λεγόμενο χαράτσι, δηλαδή το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), που επιβλήθηκε από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο το καλοκαίρι του 2011 ως έκτακτο μέτρο και το οποίο μας κάλεσε τότε με δηλώσεις του να το αντιμετωπίσουμε ως «ασφάλιστρο κινδύνου» για τα ακίνητα. Παρά τον -υποτίθεται- έκτακτο χαρακτήρα του, το χαράτσι επιβιώνει ως σήμερα, αφού προηγουμένως μετονομάστηκε σε Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και μειώθηκε κατά 15%.
Παρά την «έκπτωση» κατά 15%, η επιβολή έστω και του ηπιότερου χαρατσιού εξακολουθεί να διπλασιάζει ή και να τριπλασιάζει το συνολικό ποσό του λογαριασμού της ΔΕΗ. Η απόφαση του ΣτΕ, που είπε «όχι» στη διακοπή ρεύματος για τη μη πληρωμή του χαρατσιού, έλυσε τα χέρια πολλών συμπολιτών μας που πνίγονται από τα χρέη και τις υποχρεώσεις και οι οποίοι έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Πρέπει να τονιστεί ότι για τα 417 εκατ. ευρώ -από το 1,3 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων απλήρωτων λογαριασμών- η ΔΕΗ έχει στείλει ειδοποιήσεις διακοπής - αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές έχουν ανεξόφλητες οφειλές που είναι σε εκκρεμότητα πάνω από επτά μήνες. Η ΔΕΗ μπροστά στην οικονομική αδυναμία και τα προβλήματα ρευστότητας των καταναλωτών αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει το μοντέλο των διακανονισμών στον νέο κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον γίνονται πολύ ευκολότερα και η Επιχείρηση δεν κόβει το ρεύμα αν δεν έχουν περάσει επτά μήνες με τον λογαριασμό απλήρωτο. Ταυτόχρονα εφαρμόστηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για μακροχρόνια ανέργους και πολίτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στην κατηγορία αυτή η ΔΕΗ δεν κόβει το ρεύμα ούτε μετά το πέρας του επταμήνου, ενώ έχουν ενταχθεί σε αυτή μέχρι στιγμής 430.000 καταναλωτές.

Η αύξηση κατά 10% των απλήρωτων λογαριασμών σε ένα μόλις δίμηνο αφορά κυρίως τους ανθρώπους της λεγόμενης μεσαίας τάξης, που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή σε πολίτες που τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί δραστικά και ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους εισοδήματος, ΦΑΠ μερικών ετών και φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, που σε συνδυασμό με τα χαράτσια είναι πλέον όσο ένας μηνιαίος μισθός.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο της Prodexpo για το real estate και τα ακίνητα, το 45% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους. Ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο συνέδριο, ανέφερε ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχει αυξηθεί κατά 6,5 φορές. Το 2010 οι φόροι στην ακίνητη περιουσία ήταν 487 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος έχουν φτάσει τα 3,18 δισ. ευρώ.
«Χακί» ρυθμίσεις  
 
Η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν ακόμη και τη ΔΕΗ απλώνεται σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα το θέμα να προβάλλεται από τις δημοτικές αρχές διαφόρων περιοχών. Ειδικά για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν μειωθεί δραματικά τα εισοδήματά τους, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 17 Ιουλίου η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά (φωτογραφία), έπειτα από συνομιλίες με τη ΔΕΗ, ανακοίνωσε ρυθμίσεις για στρατιωτικούς που δεν μπορούν να πληρώσουν την Επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυρίας Γενηματά, όσοι υπάλληλοι του υπουργείου θέλουν ρύθμιση θα πηγαίνουν στα καταστήματα της ΔΕΗ και τα αιτήματά τους θα εξετάζονται κατά περίπτωση από ειδική επιτροπή. Οι ένστολοι θα απευθύνονται στα όργανα που θα ορίσουν τα Γενικά Επιτελεία, τα οποία θα διαβιβάζουν στους αρμόδιους φορείς τα αιτήματα. Ταυτόχρονα η υπουργός παροτρύνει τους στρατιωτικούς να χρησιμοποιούν το νυχτερινό τιμολόγιο.


 http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου