Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΑΔΜΗΕ: Μόλις 2 χρόνια ζωής είχε το μοντέλο ΙΤΟ

Ο ενεργειακός νόμος 4001 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22
Αυγούστου του 2011. Ήταν ο νόμος μέσω του οποίου η Ελλάδα ενσωμάτωνε το λεγόμενο 3ο ενεργειακό πακέτο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των εταιρειών παραγωγής ενέργειας με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα δίκτυα. Για την εκπόνηση του πολυσέλιδου κειμένου του νόμου είχαν προηγηθεί πολύμηνες συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, υπό την ηγεσία της τότε υπουργού Τ. Μπιρμπίλη, με τη συμμετοχή συνεργατών της και ηγετικών στελεχών της ΔΕΗ, η οποία είχε σημαντικό συμφέρον με δεδομένο ότι τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού της ανήκουν. 
Τότε λοιπόν –και παρά τις έντονες αντιδράσεις και αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει φορείς της αγοράς αλλά και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ– καταργήθηκε το μοντέλο του ΔΕΣΜΗΕ που ίσχυε και δημιουργήθηκε το δαιδαλώδες σχήμα του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική ΔΕΗ δίκτυα μεταφοράς), ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική ΔΕΗ δίκτυα διανομής) και ΛΑΓΗΕ (ανεξάρτητος λειτουργός αγοράς).  
Το υδροκέφαλο και υπεργραφειοκρατικό σχήμα (εκτός από τα νέα διοικητικά συμβούλια, δημιουργήθηκαν εποπτικά συμβούλια, υπεύθυνοι συμμόρφωσης και διάφορα άλλα όργανα) σύμφωνα με την κριτική που ασκήθηκε πολλάκις από τους γνώστες της αγοράς, δημιουργήθηκε για έναν και μόνο λόγο: διότι ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της εσωτερικής γραφειοκρατικής και συνδικαλιστικής νομενκλατούρας της ΔΕΗ για έλεγχο της αγοράς. Άλλωστε ακόμη και η δημιουργία και λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ ουδέποτε έγινε πραγματικά αποδεκτή από τη ΔΕΗ, υποστηρίζουν όσοι ασκούν την ίδια κριτική.  
Χθες πάντως το περίφημο μοντέλο ΙΤΟ που επελέγη μόλις δύο χρόνια πριν, ανακοινώθηκε ότι μπαίνει στο... «χρονοντούλαπο»: στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ως υποχρέωση και προαπαιτούμενο να φέρει σε ψήφιση νέο νόμο, που θα διαχωρίζει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ ιδιοκτησιακά, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η πώληση του διαχειριστή των δικτύων. Το πλάνο ως γνωστόν περιλαμβάνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στρατηγικού που θα αγοράσει από τη ΔΕΗ ποσοστό, αφήνοντας στο Δημόσιο καταστατική μειοψηφία 33%.
  Ακόμη και αυτό το πλάνο της κυβέρνησης πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρά κενά: 
τι θα γίνει με τους μετόχους μειοψηφίας, πως μπορεί η ΔΕΗ να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού χωρίς να έχει υπάρξει αποτίμηση της αξίας αλλά και της ενσωματωμένης στα πάγια περιουσίας του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων. Εξάλλου σε περίπτωση που η απώλεια του περιουσιακού στοιχείου (ΑΔΜΗΕ 100% θυγατρική της ΔΕΗ) οδηγεί σε απομείωση της αξίας της ΔΕΗ, τίθενται μέχρι και θέματα παραβιάσεως των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας.  
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το νέο πλάνο που ανακοινώθηκε χθες, ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ τοποθετείται χρονικά για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, και ο διαχωρισμός θα συμμορφώνεται στους εξής όρους: 
1) οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα διαχειρίζονται χωριστά (από χωριστές κρατικές ενότητες) σε σχέση με τις μετοχές της ΔΕΗ ή άλλων ενεργειακών εταιρειών,  
2) η στρατηγική ιδιωτικοποίησης και οι στόχοι της κυβέρνησης θα γίνουν απόλυτα σεβαστοί,  
3) η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δε θα έχει ασύμβατες με τους στόχους του μνημονίου φορολογικές ή οικονομικές συνέπειες για την ελληνική κυβέρνηση.  
Τέλος η εκτέλεση του πλάνου της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θα γίνει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια και η συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ και τις καλύτερες πρακτικές και τους οικονομικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής.
 


του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου