Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΟΝΝΕΔ Κοζάνης: ΝΑΙ στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, ΟΧΙ στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας

Με  θλίψη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, την  προσπάθεια της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ,μετά την στοχοποίηση των ελληνικών σχολείων και των νοσοκομείων  της χώρας, να επικεντρώνει την προσοχή στην  Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Για μία ακόμη φορά η ηγεσία της χώρας  αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έχοντας μόνο στο μυαλό της  οικονομικά κριτήρια( ενδεχομένως ούτε καν αυτά), και όχι το καλό των καταναλωτών  και των κατοίκων της  περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όπως οφείλει. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από την μεταπολίτευση και μετά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η στρατηγική του κράτους στον τομέα της ανάπτυξης  ήταν καθαρά από δημόσιους πόρους, και συγκεκριμένα στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα η  ανάπτυξη της περιοχής να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της ΔΕΗ. Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ έχει σταματήσει την ανοδική της πορεία με αποτέλεσμα την υλοποίηση της πολιτικής εργολαβοποίησης της και σε συνδυασμό με την μείωση θέσεων και κατάργηση ειδικοτήτων στις οχτάμηνες συμβάσεις προκαλούν την τοπική κοινωνία.

Η ΔΕΗ παράγει ένα απαραίτητο κοινωνικό αγαθό, την ηλεκτρική ενέργεια στην χώρα. Τροφοδοτεί με ενέργεια την Ελλάδα, προσφέρει στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας . Δεν μπορούμε να την λάβουμε ως μία ακόμη ΔΕΚΟ

Ως ΟΝΝΕΔ είμαστε υπέρ της  απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, για να πραγματοποιηθεί αυτό  όμως δεν χρειάζεται να ξεπουλήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  τις υπάρχουσες μονάδες της Δ.Ε.Η. και το λιγνιτωρυχείο  της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά να βελτιώσει το δίκτυο ενέργειας  έτσι ώστε να έχει την δυνατότητα να αντέξει τις νέες επενδύσεις των ιδιωτών. Αυτό άλλωστε σημαίνει ανάπτυξη.

Όμως αυτό που πρέπει να κάνουμε για να δώσουμε ξανά ανοδική πορεία στη ΔΕΗ είναι να αλλάξουμε εντελώς τη φιλοσοφία διαχείρισης της. Ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.  Η ΔΕΗ είναι κρατικό μονοπώλιο με άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η νέα αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας θα πρέπει να χωριστεί σε τρείς πυλώνες. 1) Ανάπτυξη της ΔΕΗ  2) Περιβάλλον 3) Βοήθεια της τοπικής κοινωνίας.

1)Ανάπτυξη της  ΔΕΗ
  •                     Ως πρωταρχικό στόχο θα πρέπει η διοίκηση  να έχει την κατασκευή επιτέλους οι νέες μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας «Πτολεμαΐδα V» και «Μελίτη II» στην Δυτική Μακεδονία, ένα έργο που αναβάλλεται συνέχεια.
  •                   Πρέπει να προσλάβει νέο προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου, και όχι 8μηνων και εποχιακών συμβάσεων, γιατί το υπάρχον προσωπικό δεν έχει την δυνατότητα να δουλεύει σωστά  με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και βλαβών στο σύστημα.
  •                Θα πρέπει να γίνει νέος αγωγός φυσικού αερίου προς την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας  γιατί δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το τώρα αλλά και το αύριο.  Όταν θα ανεξαρτητοποιηθούμε από τον λιγνίτη θα έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως καύσιμη ύλη στις υπάρχουσες  μονάδες. Έτσι και αλλιώς το δίκτυο υπάρχει ήδη.

2) Περιβάλλον
  •                     Η ΔΕΗ πρέπει να στρέψει την προσοχή της στις ΑΠΕ. Είτε είναι φωτοβολταϊκά, είτε ανεμογεννήτριες, είτε βιομάζα, είτε γεωθερμία.
  •                   Στο θέμα προστασία του περιβάλλοντος από τις υπάρχουσες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει πέρα από τα φίλτρα που υπάρχουν ήδη να δημιουργηθούν και μονάδες  αποθείωσης.
  •                 Στην προστασία του περιβάλλοντος στο λιγνιτωρυχείο της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει πέρα από την διαβροχή της τέφρας, κάτι  το οποίο γίνεται και σήμερα, να αντικατασταθούν  οι παλαιού τύπου ταινιόδρομοι με ταινίες μεταφοράς κλειστού τύπου. 

3) Βοήθεια της τοπικής κοινωνίας
  • Η ΔΕΗ έχει υποχρέωση να βοηθά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Αυτό γίνεται με την χρηματοδότηση του τοπικού πόρου ανάπτυξης. Το θέμα όμως είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα όργανο ελέγχου των ΤΕΔΚ για την αξιοποίηση των χρημάτων. Αυτό πρέπει να γίνει διότι κάποιοι δήμοι δεν αξιοποιούσαν σωστά τα χρήματα αυτά με αποτέλεσμα την αναστολή του τοπικού πόρου ανάπτυξης από τους εμπλεκόμενους δήμους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου