Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ:Το «παγώμα» της μισθολογικής ωρίμανσης παραβιάζει κατάφωρα την ίση μεταχείριση των εργαζομένων

Γράφει ο Κ.Κατσαρός

O άδικος και κατάπτυστος νόμος, που μείωσε σημαντικά τους μισθούς μας (έστω και εάν αποφύγαμε την ολοκληρωτική καταστροφή) και μας έφερε στα όρια της εξαθλίωσης κρύβει μια πιο επικίνδυνη παγίδα που λέγεται διαχείριση της ωρίμανσης μισθού (κλιμάκιο, χρονοεπίδομα) για τα επόμενα 4 χρόνια.

Μεταξύ των εργαζομένων υπάρχει μεγάλη αγωνία και ανησυχία για το εάν  ο πενιχρός μισθός θα παραμείνει σταθερός ή μειούμενος για τα επόμενα χρόνια.

Αποδεικνύεται μαθηματικά ότι η ωρίμανση θα είναι στα χαρτιά μόνο !
Τι θα απογίνουν οι  συνάδελφοι που έχουν εργασιακό βίο και που ουσιαστικά θα στηρίξουν την Επιχείρηση; Πως θα ζήσουν οι οικογένειές τους;

Η Επιχείρηση οφείλει να διευκρινίσει πως θα αντιμετωπίσει το θέμα!
Από πού θα βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια ;

Υπάρχουν τέτοια περιθώρια από τις ετήσιες αποχωρίσεις ώστε να καλυφθούν (αρκετών εκατομμυρίων ) οι ανάγκες;
Είναι σίγουρο ότι δεν φτάνουν και  θα μειώνεται και άλλο ο μισθός!
Δηλαδή από την μία τσέπη θα μπαίνουν και από την άλλη θα βγαίνουν!

Η Διοίκηση έχει χρέος να σταθεί στο ύψος της ως Διοίκηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της Χώρας και πρέπει  να απαιτήσει  να λύσει κατά τον καλύτερο τρόπο το θέμα.
Νομοθετική ρύθμιση που να εξαιρεί το κόστος της μισθολογικής ωρίμανσης από τον υπολογισμό του μέσου κατά κεφαλή μηνιαίου κόστους των εργαζόμενων με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2009 είναι άμεσης προτεραιότητας.
Διότι το γεγονός του «παγώματος» της μισθολογικής ωρίμανσης παραβιάζει κατάφωρα την ίση μεταχείριση των εργαζομένων και ως προς την ομάδα εργαζόμενων που έχουν ήδη εξαντλήσει τις μισθολογικές ωριμάνσεις αλλά  και ως προς τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. Δημόσιο) που ρυθμίζει ο εν λόγω νόμος, καθότι σε αυτούς λόγω της χρονολογικά μισθολογικής κλιμάκωσης που γίνεται, οι μισθολογικές ωριμάνσεις εμπεριέχονται και αποδίδονται κατά την διάρκεια του μεσοπρόθεσμου.

Η  ΓΕΝΟΠ μεταξύ των άλλων πολύ σοβαρών προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει και που είναι καθοριστικής σημασίας για την ύπαρξη της ΔΕΗ πρέπει να εξαντλήσει τις δυνάμεις της για το συγκεκριμένο θέμα.
Σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο, χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση, μαθηματικά θα συγκλίνει ο μισθός σε επίπεδα ακόμα και κατώτερα του ενιαίου μισθολογίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου