Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

" Να ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι με μετατόπιση του φορολογικού βάρους ", συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη


"Η επιδίωξη της εξυγίανσης με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να εστιάζονται οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι εθνικές προσπάθειες, ενώ στο σκέλος των εσόδων, το φορολογικό βάρος θα πρέπει να μετατοπιστεί από τους εργαζομένους προς εναλλακτικές φορολογικές βάσεις", υπογράμμισε ο κ. O. Rehn, Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη αναφορικά με τη δημοσιονομική αναποτελεσματικότητα, την επιδείνωση της ύφεσης και κυρίως τους κοινωνικούς κινδύνους που εγκυμονούν οι οριζόντιες πολιτικές ακραίας λιτότητας.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας διαφαίνεται ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο οι συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης θα ενταθούν και σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις πολιτικές ηγεσίες δημιουργούνται αυξημένες πιθανότητες κοινωνικών αναταραχών στις αναπτυγμένες οικονομίες. Σε αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης και της αξιολόγησης των εθνικών οικονομικών πολιτικών στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κάλεσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί αναφορικά με τις κατευθύνσεις που δίδονται στα κράτη μέλη
·         προκειμένου να μην υπονομεύονται η κοινωνική επάρκεια και συνοχή, καθώς και για το κατά πόσο η αμιγής λιτότητα μπορεί να αποτελέσει λύση για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και σταθερότητας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην απάντησή του επεσήμανε ότι, μεταξύ άλλων, τα κράτη μέλη καλούνται να εστιάσουν στην αποκατάσταση των κανονικών συνθηκών δανειοδότησης στην οικονομία, να προωθήσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, να εκσυγχρονίσουν τις δημόσιες διοικήσεις, να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και την ανεργία με την ανάληψη δράσεων για την υποστήριξη και την αύξηση της απασχόλησης - ιδίως για τους νέους, και για την προστασία των ευάλωτων μελών της κοινωνίας. Παράλληλα, ο κ. Rehn σημείωσε ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου για τα μεμονωμένα κράτη μέλη καλύπτουν ζητήματα, όπως η μείωση της επιβάρυνσης από άποψη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και η βελτίωση των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κ. Πουπάκης δήλωσε: "Η αξιολόγηση του 2011 πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για μια νέα θεώρηση πραγμάτων, μια «αλλαγή πλεύσης» σε αναπτυξιακά και κοινωνικά ισοδύναμα μέτρα. Την «πρωταθλήτρια χρονιά» φορολογίας στην Ελλάδα, τα δημόσια έσοδα συρρικνώθηκαν, τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταρρέουν, η ανεργία εκτοξεύθηκε, η ανταγωνιστικότητα εφτάσε στο «ναδίρ» και η κοινωνία κυριολεκτικά παραπαίει. Οι οριζόντιες μειώσεις δεν συνιστούν άξονα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά όχημα υφεσιακής πολιτικής και σύνθλιψης του κοινωνικού ιστού ακυρώνοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό δείχνουν σαφώς και οι «αριθμοί», η μόνη γλώσσα που φαίνεται κάποιοι να καταλαβαίνουν. Την ώρα που από τα πιο επίσημα «ευρωπαϊκά χείλη» προτείνεται η φορολογική ελάφρυνση των εργαζομένων, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα νέο «χαράτσι». Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε ακόμα και  να τη φορολογήσει με την πτώση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000€. Η μείωση των εισφορών για τους εργαζόμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών προθέσεων, ενώ στη χώρα μας μεθοδεύεται με «πραξικοπηματικό τρόπο» το «πετσόκομμα» της κατώτατης αμοιβής και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, δηλαδή η υφαρπαγή και της τελευταίας αχτίδας αξιοπρέπειας από τον κόσμο της εργασίας. Έχει έρθει η στιγμή για αλλαγή πολιτικής και νοοτροπίας. Τα κεκτημένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα δεν απειλούν αλλά θεμελιώνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, που κινδυνεύει μόνο από αυτούς που κατέστησαν την προσωπική τους ανικανότητα σε εθνική καταστροφή και αποτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου