Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η εργοδοσία και όχι η Τρόικα απαιτεί να μειωθούν οι μισθοί


Εκτός από ένα e-mail που επικαλείται ο κ. Κουτρουμάνης σχετικά με τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ουδεμιά μέχρι σήμερα ενόχληση για το θέμα αυτό. Και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, κ. Αλταφάζ ουσιαστικά δείχνουν ότι οι τροικάνοι δεν καίγονται για τη διάλυση του ιδιωτικού τομέα αλλά δεν θα τους χάλαγε αν το έβρισκαν έτοιμο από τους «πρόθυμους» της κυβέρνησης.
Ερωτηθείς για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού, ο Αλταφάζ περιορίστηκε να δηλώσει ότι τα θέματα αυτά θα εξεταστούν στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές κατά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε, αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εξετάσει και να διασφαλιστεί ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πληροί τους όρους της λύσης που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την επιστροφή των τροικάνων στην Ελλάδα μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Αυτή η… χαλαρότητα της τρόικας για ένα τόσο «καυτό» θέμα δείχνει ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένοι υπουργοί έχουν κρυφή ατζέντα. Παρουσιάζουν μέτρα – σοκ ως εντολές της τρόικας προκειμένου να κάνουν το χατίρι συγκεκριμένων ομάδων, όπως οι εργοδότες.
Η συγκυρία για διάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι πολύ καλή. Και δεν είναι τυχαίες οι καταγγελίες ότι συγκεκριμένοι εργοδότες όπως ο Δ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, στις συναντήσεις τους με την τρόικα έθεσαν θέμα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργησης δώρων, επιδομάτων και ωριμάνσεων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η τρόικα δεν είναι αντίθεση με αυτά που της… βάζουν στ’ αυτιά οι εργοδότες. Αλλωστε, και η ίδια θέλει να εκβιάσει με ένα τέτοιο θέμα την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για μείωση του δημόσιου τομέα και των δαπανών που αντί να υποχωρούν, αυξάνονται.
Αλλά και η ίδια η ΝΔ είναι αντίθετη στα σκληρά μέτρα στον ιδιωτικό τομέα. Μιλώντας στον Real FM ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε:«Δεν άκουσα την κυρία Μέρκελ να μιλά για 13ο και 14ο μισθό», και διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τους κοινωνικούς εταίρους. Πάντως ο κ. Μιχελάκης εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για το κατά πόσο θα προχωρήσουν τέτοιες αποφάσεις, αφού όπως είπε «ούτε οι εργοδότες δεν θέλουν να κοπεί ο 13ος ή ο 14ος μισθός».
Κατά την ΝΔ οι μισθοί δεν είναι το καθοριστικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα, η οποία συνδέεται με την φορολογία, με το ρυθμιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το κόστος από τη γραφειοκρατία και από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς ζητά σειρά μέτρων που δε θα πλήττουν τον εργαζόμενο ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει πληγεί, αλλά που θα οδηγούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.


 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου