Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΔΕΔΔΗΕ: Συστάσεις για την αποφυγή εξαπάτησης καταναλωτών-Εντατικοί έλεγχοι για ρευματοκλοπές

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή νέα κρούσματα εξαπάτησης καταναλωτών από άτομα, τα οποία προφασίζονται την ιδιότητα του «τεχνικού» και προτείνουν –κυρίως σε επαγγελματίες– να προχωρήσουν επ’ αμοιβή σε παράνομες επεμβάσεις στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη μειωμένη εγγραφή των καταναλώσεων, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές και τονίζει τα εξής:

  • Τέτοιου είδους ενέργειες εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, ενώ συνιστούν αδικήματα που διώκονται ποινικά. Στις υποθέσεις ρευματοκλοπών υποβάλλονται μηνύσεις εναντίον των παρανομούντων καταναλωτών στα αρμόδια δικαστήρια, αφού.. προσδιορισθεί με κάθε πρόσφορο μέσο η κλαπείσα ενέργεια, επί του κόστους της οποίας προστίθενται όλες οι δαπάνες της ρευματοκλοπής. Σε πολλές περιπτώσεις που έχουν εκδικασθεί, έχουν επιβληθεί στους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης έως και τρία έτη για «κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση».
  • Η οποιαδήποτε επέμβαση στον μετρητή αφήνει ίχνη, ενώ παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει τις αδικαιολόγητες μειώσεις καταναλώσεων μέσω αυτόματης μηχανογραφικής εφαρμογής και διενεργεί άμεσα ελέγχους στους αντίστοιχους μετρητές. Η διαπίστωση όλων ανεξαιρέτως των  ρευματοκλοπών από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Εταιρίας, που πρόσφατα, για το σκοπό αυτό, ενισχύθηκαν με νέο τεχνικό προσωπικό, είναι απλώς θέμα χρόνου.
  • Κάθε καταναλωτής, με βάση το συμβόλαιο παροχής ρεύματος που έχει υπογράψει με τον προμηθευτή του, φέρει ακέραια την ευθύνη για οποιαδήποτε παράνομη επέμβαση στον μετρητή του.
Τονίζεται ότι, με αυτού του είδους τις ανεύθυνες πρακτικές, χρεώνονται ουσιαστικά όλοι οι υπόλοιποι συνεπείς καταναλωτές που ήδη έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, με το κόστος της διαφυγούσας ενέργειας των ρευματοκλοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου