Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ δικαιώθηκε ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Θετική έκβαση είχε τελικά ο αγώνας και οι συνεχείς οχλήσεις της ΓΕΝΟΠ, τόσο
προς στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας  όσο και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, για την επείγουσα ανάγκη συγκρότησης των αρμόδιων επιτροπών χαρακτηρισμού των εργατικών ατυχημάτων .
Η προσπάθεια της ΓΕΝΟΠ είχε ήδη ως αποτέλεσμα τη δημόσια δέσμευση δύο υπουργών (Εργασίας κα Περιβάλλοντος & Ενέργειας) για την ρύθμιση του θέματος που κρατούσε σε «ομηρία» τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και συγκεκριμένα  δεκάδες εργαζόμενους και μέλη των οικογενειών τους σε όλη τη χώρα. Μάλιστα η πιο πρόσφατη ήταν αυτή του κ.Π.Σκουρλέτη κατά την παρουσία του στο 37ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Πλέον η συγκρότηση των αρμόδιων Επιτροπών για τον χαρακτηρισμό των ατυχημάτων ως εργατικών προβλέπεται με το νόμο που ψηφίστηκε την Κυριακή στη Βουλή για το ασφαλιστικό (άρθρο 121 του νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας –  Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού..
συστήματος κλπ»).
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως στο νόμο προβλέπεται ότι :
«Η διαδικασία χαρακτηρισμού ατυχημάτων ή παθολογικών επεισοδίων ως εργατικών εφαρμόζεται και στις εκκρεμούσες υποθέσεις που δεν έχουν χαρακτηρισθεί και οι σχηματισθέντες φάκελοι με όλα τα στοιχεία τους διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίοι δεν έχουν την σχετική αρμοδιότητα, στις αναφερόμενες στο παρόν άρθρο υγειονομικές επιτροπές προκειμένου να εισαχθούν κατά προτεραιότητα για χαρακτηρισμό στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του παρόντος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τροπολογία, με την  οποία δόθηκε λύση σε ένα σοβαρό ζήτημα με πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις,  εισηγήθηκε ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ , Σωκράτης Βαρδάκης.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου