Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Πώς λέγεται το να δίνεις 219 ευρώ για κάτι που στην "ελεύθερη αγορά" κόστιζε 7,5 ευρώ (και πολλά είναι);

Πριν από δυο μήνες είχαμε δει πως με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Fraunhofer, το αρμόδιο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη Γερμανία, το 2015 τροφοδοτήθηκαν στο δίκτυο 36,8TWh από ηλιακή (Φ/Β) παραγωγή, σημειώνοντας αύξηση κατά 2TWh (4,8%) ως προς το 2014. Τροφοδοτήθηκαν επίσης 122TWh από αιολική παραγωγή, με πολύ μεγάλη αύξηση 50% ως προς το 2014.Η αυξημένη παραγωγή αιολικών & Φ/Β ουδόλως επηρέασε τη θέση του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας, καθώς η (μικτή) παραγωγή έφθασε τις 155,0TWh, έναντι 155,8TWh το 2014. Η παραγωγή απ' τα λιθανθρακικά (103,9TWh) μειώθηκε κατά 3,5% ως προς το 2014 και απ' το φυσικό αέριο (30,0TWh) επίσης μειώθηκε, κατά 3,8% και αυτές οι μειώσεις ήταν ουσιαστικά οι μόνες που αντιστοιχούν σε κάποια μείωση των εκπομπών CO2 απ' την ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα τώρα με το Arbeitsgruppe Erneuerbare Energien-Statistik, μια Ομάδα Εργασίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Ενέργειας & Οικονομικών για τις ΑΠΕ, μέσω της χρήσης των ΑΠΕ κατά το 2015 "θα μπορούσαν να αποφευχθούν"  περίπου 168 εκατ. τόνοι εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου". Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής αντιστοιχούν περίπου 122 εκατ. τόνοι ισοδυνάμου CO2, εκ των οποίων περίπου 103 εκατ. τόνοι με αξίωση αποζημίωσης μέσω των ρυθμίσεων του Νόμου EEG.

Οι αριθμοί της Ομάδας Εργασίας δεν φαίνεται να πολυσυμφωνούν με τους.. αριθμούς του Fraunhofer και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας καταγραφής των εκπομπών της Γερμανίας (UBA), αλλά αυτό είναι εσωτερικό τους θέμα και λίγο μας απασχολεί, ας τα βρουν μεταξύ τους.

Ως υπόθεση εργασίας θεωρούμε πως τα 103 εκατ. τόνοι είναι σωστά, οπότε πρέπει να συγκριθούν με τα χρήματα που δόθηκαν για αποζημίωση μέσω του Νόμου EEG, που ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι 4 διαχειριστές δικτύων μεταφοράς, ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των ... 24.112.781.100,22 ευρώ! Χρήματα που πλήρωσαν κυρίως τα Γερμανικά νοικοκυριά και το Σεπτέμβριο 2017 έρχονται και Ομοσπονδιακές εκλογές, να μη ξεχνιόμαστε, ήδη η Αλτερνατίβα ανεβαίνει και οι Σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν. Κατά το 2015 οι διαχειριστές είχαν έσοδα 1.526.651.020,79 ευρώ από πωλήσεις ηλεκτρισμού των ΑΠΕ, οπότε η αφαίρεση των δυο πιο πάνω αριθμών αφήνει ως καθαρή επιβάρυνση των καταναλωτών περίπου 22,586 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 


Μια απλή διαίρεση τώρα των 22,586 δισεκατομμυρίων ευρώ με τους 103 εκατ. τόνους CO2 που "απέτρεψαν" οι ΑΠΕ δείχνει πως κάθε τόνος CO2 κόστισε 219 ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους. Αν απλά αγόραζαν το δικαίωμα εκπομπής, απ' το Χρηματιστήριο και το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων, θα πλήρωναν -το πολύ- μόλις περίπου επτάμισι (7,5) ευρώ για κάθε τόνο CO2 και αθροιστικά περίπου 772 εκατ. ευρώ, με βάση την τιμή στα μέσα του 2015 (ή και αρκετά φθηνότερα αν αγόραζαν τα δικαιώματα του 2015 μέσα στο 2014, στις 27.6.2014 η τιμή ήταν στα 5,70€)! Συνολικά δηλαδή πλήρωσαν τουλάχιστον περίπου 21,814 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον! Λαμπρή πραγματικά η επιτυχία της Energiewende! Για να μη ξεχνιόμαστε, αυτά τα σχεδόν 22 δισεκατομμύρια ευρώ είναι περίπου το έλλειμμα προϋπολογισμού της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009, (χωρίς τη μετέπειτα αναθεώρηση προς τα πάνω), κι όλοι ξερουμε τι ακολούθησε μετά.

Ο αντίλογος βεβαίως είναι πως αποτρέποντας εκπομπές CO2 "έσωσαν το κλίμα" και τον πλανήτη, αλλά αυτή η θέση δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, καθώς, όπως είδαμε στις 6/5, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ουδείς πλέον στην ΕΕ -εκτός από μια χρεοκοπημένη χώρα και κάποιες μικρές- δίνει σοβαρή σημασία στη μείωση των εκπομπών και στη "σωτηρία" του πλανήτη, οι εκπομπές CO2 της ΕΕ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ το 2015 κατά 0,7%. Αυτό που μειώνει πραγματικά τις εκπομπές είναι η ύφεση της οικονομίας ή ο πιο ήπιος χειμώνας, όχι οι "εξυπνάδες" των πολιτικών. Για να "σωθεί" το κλίμα κι ο πλανήτης με την πολιτική της Γερμανίας και της ΕΕ θα χρειαστεί μερικούς αιώνες ακόμα, αλλά τότε οι ιστορικοί της εποχής θα περιγράφουν με πολύ μελανά χρώματα τη μεγαλύτερη απάτη που στήθηκε ποτέ, για να φορολογηθεί ο αέρας που αναπνέουμε.

Στην πραγματικότητα αυτά τα σχεδόν 22 δισεκατομμύρια ευρώ τα πλήρωσαν οι Γερμανοί καταναλωτές για να επιδοτήσουν τις περίφημες "πράσινες" θέσεις εργασίας, με τις οποίες η Γερμανία δημιούργησε άλλη μια εξαγωγική βιομηχανία, για να στηρίξει τα εμπορικά της πλεονάσματα σε βάρος των "εταίρων". Κι αν οι "εταίροι" δεν είναι και τόσο "συνεργάσιμοι", όλο κι εμφανίζονται απ' το πουθενά κάποιοι περιφερόμενοι θίασοι "ακτιβιστών", να πιέζουν για να προωθούνται οι πωλήσεις. Πρόκειται ασφαλώς για μια καραμπινάτη και άνευ προηγουμένου ανεπίτρεπτη κρατική ενίσχυση, σύμφωνα πάντα με τους υποτιθέμενους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ. Αλλά ποιος είπε πως οι κανόνες ισχύουν για τη Γερμανία και τους ισχυρούς της Ευρώπης; Ε, ρε Brexit που τους χρειάζεται! 

Σημείωση: αγαπητοί αναγνώστες, η Google λέει πως όλο και περισσότεροι παρακολουθείτε πλέον το ιστολόγιο απ' το κινητό τηλέφωνο. Βεβαιωθείτε πως βλέπετε όλο το περιεχόμενο, κάποιες συσκευές σίγουρα δεν υποστηρίζουν σωστά τα blogspot. Συνιστάται η παρακολούθηση μέσω Η/Υ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου