Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Στο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, χωρίς αλλαγές, περνάνε απόσχιση ΑΔΜΗΕ, ΝΟΜΕ και μεταβατικά ΑΔΙ

Στο πολυνομοσχέδιο «προσαρμογής» με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με στόχο την ψήφισή του (με επείγουσες διαδικασίες) το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής, θα περιλαμβάνονται τελικά οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, τη θεσμοθέτηση των δημοπρασιών ρεύματος τύπου NOME, αλλά και ο μεταβατικός μηχανισμός για τα νέα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) των ηλεκτρικών σταθμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τις δημοπρασίες NOME, τα κείμενα που κατατίθενται δεν έχουν αλλαγές σε σχέση με το επικαιροποιημένο μνημόνιο που διέρρευσε και είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Όσον αφορά τον προσωρινό μηχανισμό ΑΔΙ, η νομοθετική παρέμβαση είναι ίδια με το κείμενο που έχει εγκρίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη βάση της πρότασης που είχε υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.  
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ρυθμίσεις για ΑΔΜΗΕ και NOME καταργούν ταυτόχρονα τους αντίστοιχους νόμους του προηγούμενου μνημονίου, εκείνον για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκείνον για την..
ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ.
Ειδικότερα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, αφορούν, συνοπτικά τα εξής:
ΑΔΜΗΕ
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, αμέσως μετά τον νέο νόμο για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σήμερα ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα πρέπει να εγκρίνει την πώληση μεριδίου τουλάχιστον 20% σε στρατηγικό επενδυτή. Ο διαγωνισμός για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2016 και η επιλογή να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς. Σε περίπτωση που οι θεσμοί, μετά από διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές, αποφασίσουν ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2016, ιδιαίτερα όσον αφορά στον προσδιορισμό του στρατηγικού εταίρου και τις διαδικασίες εξαγοράς του μεριδίου, τότε τον Οκτώβριο του 2016 το Δημόσιο θα πρέπει να προσδιορίσει την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ (δηλαδή του 100%). Η ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών πρέπει οριστεί στο χρονικό διάστημα ως τον Δεκέμβριο του 2016 και η ιδιωτικοποίηση να ολοκληρωθεί το 2017.
 
NOME
Όσον αφορά στον νόμο για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διενεργήσει η ΔΕΗ, στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ, θα προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες με στόχο τη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου της ΔΕΗ στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2017 και την πτώση του κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020. Παράλληλα, ως προαπαιτούμενο της νομοθετικής ρύθμισης για την εισαγωγή του μηχανισμού των ΝΟΜΕ, θα χρειαστεί να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται (υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.) προκειμένου να δοθούν όλες οι αναγκαίες αρμοδιότητες στον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η πρώτη δημοπρασία θα προκηρυχθεί από τη ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2016 και οι ποσότητες ηλεκτρισμού που θα δημοπρατηθούν θα είναι ίσες με το 8% του συνολικού όγκου ρεύματος που διακινήθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2015. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
 
Προσωρινός μηχανισμός ΑΔΙ
Με βάση την έγκριση που έχει δοθεί από την Κομισιόν ο μεταβατικός μηχανισμός θα έχει 12μηνη διάρκεια και όχι αναδρομική ισχύ, ξεκινώντας να ισχύει άμεσα. Είναι ωστόσο πιθανόν να προβλέπεται η εφαρμογή από 1ης Απριλίου.
Για τους 12 μήνες εφαρμογής, ο προσωρινός μηχανισμός θα έχει συνολικό κόστος 225 εκατ. ευρώ ποσό με το οποίο θα αποζημιωθούν οι μονάδες που θα συμμετέχουν με 45.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ.
Παράλληλα όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, η 12μηνη διάρκεια ισχύος του προσωρινού μηχανισμού αφορά στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί νωρίτερα ο μόνιμος μηχανισμός τον οποίο προετοιμάζει - με τους γνώριμους ρυθμούς της- η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ. Συνεπώς, επειδή το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η προεργασία και να έχει τεθεί σε ισχύ το μόνιμο σχήμα αποζημίωσης ισχύος μέσα στο προσεχές 12μηνο δε θεωρείται πιθανό, συνάγεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα ο προσωρινός μηχανισμός θα ισχύσει πράγματι για 12 μήνες.

 http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου