Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Το μαρτύριο της σταγόνας με τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ενώπιον “γόρδιου δεσμού” φαίνεται ότι βρίσκεται η διοίκηση της ΔΕΗ σε σχέση με το φλέγον θέμα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της εταιρείας αλλά και της διασφάλισης της ρευστότητας της εταιρείας. Και μιλάμε για γόρδιο δεσμό καθώς η ΔΕΗ είναι άμεσα συνυφασμένη με τις γενικότερες εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας με την τρόικα και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Όπως παραδέχονται ανώτατες πηγές της εταιρείας, χωρίς να υπάρξει λύση στο γενικότερο πεδίο, τα πράγματα για τη ΔΕΗ είναι πολύ δύσκολα. Πάντως, τα θετικά νέα για την εταιρεία είναι ότι τουλάχιστον στους λογαριασμούς που περιείχαν την δόση του ΕΕΤΗΔΕ μέχρι τον Οκτώβριο, οι εισροές ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και παρά τις μικρές καθυστερήσεις, οι καταναλωτές πλήρωσαν τους λογαριασμούς.

Το ποσοστό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα των λογαριασμών που πληρώθηκαν κανονικά ξεπερνά το 80% και ανεβαίνει ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογιστούν και όσοι πληρώνουν με μερικές μέρες καθυστέρηση.

Η γενικότερη ρευστότητα της επιχείρησης παραμένει σε οριακά επίπεδα και είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να μη «στεγνώσουν» τα ταμεία, η εταιρεία αποπληρώνει με δύο μήνες καθυστέρηση τις οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ (διαχειριστή συστήματος μεταφοράς), ενώ αντίθετα – όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ – πληρώνει εγκαίρως το ΛΑΓΗΕ (λειτουργό της αγοράς). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο διάστημα έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και επανήλθε στο τραπέζι η πρόταση, ώστε η ΔΕΗ να παρακρατήσει για ένα χρονικό διάστημα τα ποσά από το ΕΕΤΗΔΕ, προκειμένου να διευκολύνει την ταμειακή της θέση.

Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια πίεση για έσοδα στα ταμεία του κράτους, οδήγησε στην άμεση απόρριψη της πρότασης, που θυμίζουμε εφαρμόστηκε την περασμένη άνοιξη όταν και πάλι η ΔΕΗ αντιμετώπισε θέματα ρευστότητας λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών.

Στον αντίποδα τα προβλήματα στο μέτωπο της τραπεζικής χρηματοδότησης συνεχίζονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δάνειο από την ΕΤΕΠ ύψους 150 εκατ. ευρώ, που βρισκόταν στην τελική φάση, ακόμη δεν έχει φτάσει στα ταμεία της ΔΕΗ εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας.

Και βέβαια όσο δεν κλείνει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, σε εκκρεμότητα παραμένει και η αναχρηματοδότηση των δανείων της ΔΕΗ που λήγουν στο τέταρτο τρίμηνο του έτους (η τελευταία δόση των δανείων επί συνόλου 1,2 δις που έληξαν ή λήγουν μέσα στο 2012).

Θυμίζουμε ότι τα ανοιχτά θέματα στο μέτωπο της χρηματοδότησης, έχουν σημάνει απαγορευτικό ακόμη και για μικρές επενδύσεις – όπως στον τομέα των φωτοβολταϊκών – πολλώ δε μάλλον για την κομβικής σημασίας επένδυση της Πτολεμαΐδας( ισχύος 660 MW και προϋπολογισμένης αξίας € 1,4 δισ.), για την οποία προχθές ο κ. Ζερβός μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ αποκάλυψε ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία χρηματοδότησης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου