Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Υπονόμευση της ΔΕΗ

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας – έστω και με τη μορφή των πληροφοριών – για τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ που περιέχουν το χαράτσι των ακινήτων, επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα ανέφερε το «Π» στο ρεπορτάζ του τις προηγούμενες εβδομάδες.
Η κυβερνητική απόφαση να επιχειρήσει να εισπράξει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, επέφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κρατικής επιχείρησης. Ωστόσο, υπάρχει και πιο σοβαρή παράμετρος, που αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών για το «έγκλημα» που συντελέστηκε.
Η ΔΕΗ μετράει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ απώλειες από τους πελάτες της, που (είτε γιατί απηύδησαν είτε γιατί πραγματικά δεν είχαν τη δυνατότητα) αποφάσισαν να μην πληρώσουν ούτε το κόστος του ρεύματος μαζί με το χαράτσι.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου μισό εκατομμύριο πελάτες της ΔΕΗ δεν έχουν πληρώσει το ρεύμα, αν και πέρασε η προθεσμία των 80 ημερών που ορίζει ο νόμος. Αυτό σημαίνει πως, σύμφωνα με μετριότατους υπολογισμούς, η ΔΕΗ έχει «φεσωθεί» τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, χωρίς να επιτύχει τον στόχο της για έσοδα, ενώ υπονόμευσε τη ρευστότητα της ΔΕΗ. Η πολιτική αυτή, ωστόσο, δημιουργεί αλυσίδα προβλημάτων σε όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων, με έναν πολύ απλό τρόπο: Η ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της ΔΕΠΑ (προμηθεύεται αέριο για τις μονάδες παραγωγής) κι έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες των ΕΛ.ΠΕ. (καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή και άλλες ανάγκες).
Η καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών από την επιχείρηση ηλεκτρισμού δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στις άλλες εταιρείες - προμηθευτές, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πολιτική να δημιουργεί σοβαρές απειλές στο σύνολο της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου