Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνει η πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης της Price Waterhouse Coopers για το φλέγον ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη ανατέθηκε στην εταιρεία προ μηνός και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για συμψηφισμό υφιστάμενων σήμερα χρεών στην αγορά, κάτι που είχε ζητήσει από την πλευρά του και ο φορέας των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, ο ΕΣΑΗ.
Η μελέτη
Όπως πληροφορείται το EnergyPress οι σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ ΥΠΕΚΑ, ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΕΣΑΗ είχαν γίνει προ μηνός. Η σημαντική μελέτη της PWC, με τίτλο «Μελέτη βελτιστοποίησης των ταμειακών ροών στην Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2012», αποτελεί ουσιαστικά πρόταση του ΕΣΑΗ, την οποία και δέχθηκε το ΥΠΕΚΑ ενώ η ανάθεση έγινε από τη Ρυθμιστική Αρχή.
Το ενδιαφέρον στη μελέτη, είναι ότι αυτή θα βασιστεί στα απολύτως εμπιστευτικά στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας και των διαχειριστών, που αφορούν στις ταμειακές τους ροές, τα χρέη του Δημοσίου, ΔΕΗ κλπ. ώστε να εξεταστούν θέματα συμψηφισμού χρονισμού και να διαπιστωθεί ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος ανάταξης της αγοράς και άμβλυνσης του προβλήματος ρευστότητας που υπάρχει σήμερα.

Η μελέτη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τα πρώτα αποτελέσματα θα δοθούν στη ΡΑΕ εντός της εβδομάδας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει η κοινοποίησή της μαζί με τις προτάσεις και τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το «ντόμινο χρεών» που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

Το πρόβλημα
Όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα το EnergyPress  η διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ έχει ενημερώσει τη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι το έλλειμμά του από 200 περίπου εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011 έχει αυξηθεί περαιτέρω και υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν να μην έχουν φτάσει στα ταμεία του διαχειριστή τα χρήματα από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ το Δεκέμβριο, ενώ την ίδια στιγμή τα περισσότερα μέτρα από τη που είχε ανακοινωθεί για τη μείωση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί.
Εντός της εβδομάδας πιθανόν μέχρι αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των παραγωγών για το Δεκέμβριο, ενώ άγνωστο παραμένει πότε ο διαχειριστής θα ξεκινήσει να πληρώνει τις οφειλές προς τους παραγωγούς για το πρώτο δίμηνο του 2012.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι το πρόβλημα ακουμπάει και τη ΔΕΠΑ, καθώς οι ηλεκτροπαραγωγοί αδυνατούν με τη σειρά τους να αποπληρώσουν εγκαίρως το αέριο που χρησιμοποιούν.

Φοβίζει τους ξένους
Εξάλλου όπως έχει τονίσει το EnergyPress, το πρόβλημα ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες για την προσέλκυση επενδυτών στον ενεργειακό χώρο. Μεγάλοι ξένοι επενδυτές της αγοράς κυρίως των ΑΠΕ, θεωρούν ως μείζον ζήτημα, ακόμη πιο σοβαρό και από το ύψος των εγγυημένων τιμών “feed in tariff” την εξασφάλιση βιώσιμης προοπτικής για το ΔΕΣΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου