Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Χρυσώνουν τώρα το χάπι για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Μειώσεις από τη νέα χρονιά στο μισό σκέλος του λογαριασμού των τιμολογίων της ΔΕΗ, δηλαδή στα τέλη χρήσης δικτύων, ώστε να ισοσταθμιστούν οι αυξήσεις, οι οποίες έρχονται στο άλλο μισό, δηλαδή στην τιμή της κιλοβατώρας, αποφάσισε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση και η ΡΑΕ επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι στα νοικοκυριά, τα οποία πολύ σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεσοσταθμικά αυξήσεις της τάξης του 11% έως και 13%.
Μάλιστα, η πρώτη δόση της αύξησης αναμένεται να έρθει στο τιμολόγιο της ΔΕΗ από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέους έτους.
Τα τέλη χρήσης δικτύων, τα οποία μειώνει με απόφασή της χθες η ΡΑΕ, φθάνουν να αντιστοιχούν από το 20% έως και το 55% της συνολικής αξίας ενός λογαριασμού ρεύματος, κάτι που πρακτικά  σημαίνει πως μια μείωση της τάξης του 7% στις χρεώσεις του Συστήματος Μεταφοράς και Συστήματος Διανομής συνεπάγεται μείωση 3,5% στο συνολικό κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής. Ενδεικτικά, σε ένα λογαριασμό με κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρες και συνολικό ύψος 100 ευρώ, οι χρεώσεις αυτές αντιστοιχούν σε 22 ευρώ ή στο 22% του κόστους του ρεύματος.
Την ίδια ώρα, πάντως, στην αποπληρωμή των χρεών του προς την ΔΕΗ, συνολικού ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε, στο πλαίσιο τόνωσης της ρευστότητας  στην αγορά ενέργειας, να αποπληρωθούν οι οφειλές των υπουργείων, των δημόσιων και άλλων φορέων.
 
 http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου